Jump to content

Uticaj jednog zvučnika na drugi?


Pigy

Preporučeni Komentari

37 minutes ago, Pigy said:

Ok,sto se tiče fizike učio sam i u srednjoj školi,ekektrotehnicar sam po struci.Znam za superponiranje talasa ali o akustici nisam učio.Prepotentan nisam niti bezobrazan ali svako ima pravo na svoje mišljenje.Ispade da ove zvučnike koje sam kupio nove,treba da bacim jer su low cost.Slazem se oko merenja i ucenja.Stvar je bila da mi zvučnici ne stoje godinu dana dok ja izucim,izmerim itd. Hvala na odgovorima i molim one koji nemaju takta i strpljenja da mi i ne odgovaraju,jer ja nikoga ne vredjam.

Treba mi savet,buduci da car speakers imaju oštriji zvuk ,sem ekvilazera, mogu li posle koriscenja aplikacije sound analyzer , nešto da preduzmem da takav zvucnik mirnije ravnije svira a da ga neugusim?

drugi put - postavis sliku od drivera (ne dajBoze i karakteristike istih, ako ih posedujes), pa pitas da li se moze iskombinovati

kratko i jednostavno

ponavljam - problem je sto si evidentno talentovan da kombinujes sto nije za kombinovanje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to u zivotu ne mozes da iskombinujes

msm, mozes, da jedan radi FR, a drugi sa teskom spulnom da bude bass helper

koji ce da radi sta, probaj

mada - oba su 4R, pa moras da ih vezes kao dvosistemac ....... dakle gornji visoki propust, donji niski propust

al ne trazi logiku sa takvom kombinacijom - ti driveri ne zasluzuju ukljucivanje mozga jer nemaju minimum predvidljivosti karakteristika

ako nema logike, ne mozes ni dobiti pomoc 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da razumem.Da li je bolja onda opcija da Car speaker bude FR i da mu dodam visokotonac,a FR da ide preko kondenzatora od 150uF kako  bi se izbegao taj pik na 238Hz. A magnat neka za neki drugi projekat??

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne moze to tako prosto. Mora da ode negde ta energija fazno pomerena kondom.

Kada je voz pogresan, sve stanice su pogresne. Auto zvucnici, tog cenovnog ranga, sluze samo za u auto ili na neko mesto gde se ne moze ocekivati korektan zvuk, kamp prikolica, radionica...

Kada se uparuju razlicite kompleksne komponente, postoje matching network sklopovi koji u odredjenom domenu mogu da upodobe karakteristike, ali i ta tehnika ne moze uvek da ponudi resenje.

Prodati te zvucnike pa krenuti sa nekom drugom idejom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čika Brko,imao sam zvucnike za auto i hteo sam da ih upotrebim za kucne uslove,pa posto mi nisu davale zadovoljavajući zvuk pokusao sam da iskombinujem sa kucnim satelitima,bolji je bio zvuk ali je nastao problem vezan za postavljanje ove teme.Jel sad bar malo jasnije?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam razmišljao o notch filerima ili rejection. Kad sam izvadio zvucnik iz kutije i pustio sum,pik je sada bio na 128Hz a u kutiji na 238,sto verovatno govori da je kutija mala.Shvato sam da odgovor na postavljenu temu je da su se u odredjenom frekvencijskom spektru zvucni talasi  oba zvučnika preklapali ali su u tom području bili pikovi pa je doslo do izdizanja tog frekventog opsega a visoki su bili zamaskirani. 

Vladd sto se tice prodaje,mislim da od toga nema ništa( jer sam premazivao membrane drvofixom ne bi li dobio niži frekventni opseg  i manje ostar zvuk ...itd)

.Idem dalje vec imam projekat nego me muči sad odredjivanje TSH parametara.To nisam do sada radio a nemam true RMS unimer???

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ja bi voleo da jedanput procitam konkretno sta i kako i koliko.

pa da pomognem (pomognemo).

pada mi na pamet da se recimo nesto donira, smisleno,

pa da lepo razvijemo temu, od kulinabana.

pa da nesto napravimo.

recimo ja imam visokotonce, srednjetonce, bas reflekse (za sad) kao i tusta i tma delova za skretnice.

pa da krenemo dalje, jer od zvucnika koji su najverovatnije za djubre nece biti nista.

cak i sa minimum SAL zvucnicima ce biti nesto.

ali ovako, mlacenje prazne slame.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala vama.Nema potrebe za tim.Da je neko pravio bookshelf kutije sa auto zvucnicima mogao bi da mi pomogne,u svakom slucaju Hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iskre nisu skupe i za prvu ruku mogu svirati i samostalno. Pogotovo ako se skine zadnja strana, pa koristi kao OB, izbaci srednjotonac, a VT spoji samo preko kondenzatora.
Ima tema na forumu.
Nekako sumnjam da te Iskre kostaju vise od svih ovih drivera ovdje nabrojanih, a vjerojanto ce svirati bolje od ove salate cak i da mu Franko Serblin konstruira zvucnike sa zadanim driverima.
To je konkretan doprinos koji je izvediv za svakoga.

 

Spojler

Necu previse hvaliti jer ne zelim da kojekakvi preprodavaci pomisle da mogu traziti ne znam kakve novce za te Iskre, ali radit ce to dobro.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam zvucnike slicne iskrinim,one Ei elipse mislim da je bilo 4W 4 oma ili 8 oma.Kutija je bila aperiodicna sa rupama pozadi.Zvuk je bio sve samo ne prijatan.Probao sa otvaranjem zadnje strane ,dobio odlične visoke i srednje,basa nigde a vokal u nekoj daljini, probao sa pozicioniranjem,dampiranjem .... na kraju u kantu.Tako da mislim da su i Iskre slicne,ako mislimo na te širokopojasne zvucnike.

Mislio sam da ove koje imam iako su car speaker ali pošto su Full range da ce pristojno svirati.I nisu loši ali nekako oštri i izgleda da im treba veca kutija ova moja je od EI elipsa sa dodatnom prednjom ojacanom pločom ali 4l.Citao sam da auto zvucnici i idu u malolitrazne kutije. Da imaju visok Qtc.Da nisu toliko osetljivi itd. Da su po konstrukciji zvucnici bliskog polja kao monitor zvucnici,mada to nisam ukapirao kad ekskurzija membrane zna da bude i veca od kućnih zvucnika. Iskreno mislim kad bih imao bas zvučnik možda bi mogli da prođu kao srednjotonski zvučnici ,ali cilj je bio da iskoristim te kutije od 4l pa mi palo napamet auto zvučnici.eto.pozz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vozio sam auto slican Porscheu 911, Skodu 100ES.
Takodjer je motor bio iza zadnej osovine i imala je zadnji pogon kao i Porsche. Cak je i kontakt brava bila sa lijeve strane volana (kod Porschea je to bilo zbog nekadasnjih pravila o startovima na utrkama) i da znas da nisam uopce bio odusevljen sa Skodom 100ES, pa stoga niti taj Porsche ne moze biti Bog-zna-kaj.
Ne zanm trolas li namjerno, ali bas to radis.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...