Jump to content

Uticaj jednog zvučnika na drugi?


Pigy

Preporučeni Komentari

Ako  vezem dva zvucnika redno, i ako su blizu jedan do drugog pojačavaju mi se srednji i niski tonovi a visoki bivaju tiši.Ako ih fizički udaljim visoki tonovi budu izraženiji, odnosno normalni za slusanje, zašto se to dešava?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bitna informacija je da li su zvučnici identični tj. da nema veze sa fazom visokih a vala i skretnicama. 

Svakako bolje da se vežu paralelno (ako je amp kadar da vozi sa tim opterećenjem) i lagano po volume pucetu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisu identični.Jedan je full range car speaker 13cm drugi magnat  2-way 8 cm.Oba 4 oma i slicne ili iste osetljivosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

otkud ti uopste i pomisao da spajas u seriju neidenticne zvucnike?

to je kao da nosis parnim danom obe leve patike, a neparnim danom obe desne patike, sve sa idejom da ustedis na trosenju

pertli valjda

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probao sam da na FR stavim samo kalem sa jezgrom a Magnat kondenzator i FR je dosta tise svirao nekako mutno,bez veze,bez kalema he nekako pun snage,malo oštar ali ima svega.Bili su vezani tada paralelno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ideja rednog vezivanja je bila jer je FR nominal 10W ,max 25W, pa sam hteo rednim vezivanjem da dobijem vecu ulaznu snagu u takvoj kutiji a drugo magnat je imao kakav takav visokotonac.Znam da je bolje kad su zvučnici u paralelnoj vezi i kad su identični.Ono sto je zanimljivo sto u rednoj vezi FR zvucnik budući da je car speaker je svirao dosta mirnije ne tako oštro kao kad je sam.Mogu reći iako su različiti lepo zajedno sviraju,stim sto magnat ima svoju kutiju, jedino je to sto sam naveo na početku posta zavusnost visokih tonova od blizine zvučnika,to mi pojasnite,zasto visoko tonovi se slabije cuju kad su zvucnici blizu a srednji i basovi se pojacaju a kad ih razdvojim 20-40cm dobijem visoke tonove?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

neophodni uslov svakog eksperimenta je svrha

bila zamisljena, realna , nameravana, zeljena, celovita ili samo deo neke vece svrhe

ja imam problem da vidim svrhu u tome sto radis

msm, ako pravis Wall of Sound, onda bar gledaj malo da nakupis znanja sa stvarima koje je lakse zapoceti, raditi i zavrsiti

ono, mozda je do mene, ali bar 50% tvojih pitanja su u fazonu "aha sta ako kao" pnda dobijes kakav takav odgovor i onda "aha dobro"

ima li napretka u usvajanju dobijenih odgovora?

mozes do besvesti da kombinujes nekombinujuce drivere i cak i cele kutije, postavka je takva da ti niko pametno ne moze odgovoriti i napretka nema jer se bavis pogresnim stvarima

a msm, i ja sam blesav kud se pecam ........ 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 minutes ago, Pigy said:

Ideja rednog vezivanja je bila jer je FR nominal 10W ,max 25W, pa sam hteo rednim vezivanjem da dobijem vecu ulaznu snagu u takvoj kutiji .....

lanac, gvozdeni

preseces i sastavis sa jednom debljom karikom

koliko si ojacao lanac?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lanac je jak koliko i najslabija karika.  Za sta god da pitam mora istrumenti ili formule ili brdo znanja ili preskupi drajveri itd.Smatram da ovaj forum treba da pomogne i onima sa minimalnim znanjem,i sa onim sto imaju.Imam utisak da ja treba da zavrsim Akustiku i postanem inzinjer da bih sebi napravio neke zvucnike koje fino sviraju.Da bih nesto naucio nemogu samo citati literaturu jer mnogo toga i nerazumem sta je pisac hteo da kaze,ovako praveci kombinacije pa bile i rizi bizi mnogo vise naučim. Prva svrha je bila da napravim zvucnu kutiju sa auto zvucnicima.Da probam da vidim kakav je zvuk,a da me mnogo nekosta.Onda sam prilikom testiranja slušnog ustanovio da taj zvucnik koji imam ima preostar zvuk,posebno na srednjim tonovima.Posto vec imam kutiju nisam hteo da pravim novu i da kupim jos jedan par istih u red da bih dobio zvucnu kutiju koja moze da podnese vecu snagu a i dobio bih širu zvucnu sliku upotrebom dva zvucnika. Pošto sam imao Magnat satelite koji su te snage a mislim i jače a mogu da stanu u postojecu kutiju,dosao sam na ideju da ih povezem u istoj kutiji,rezultate tih povezivanja sam vec objasnio u prethodnim postovima.Vi mi recite da nisam sve ovo isprobavao gde bih ovo pročitao, naučio,saznao. Vas prvenstveno smatram za prijatelje koji ce mi pomoci da sastavim ovo.sto sam zamislio koliko god to besmisleno izgledalo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako gore pise meni ima smisla.
Ako su u kontrafazi, odnosno jedan kasni za drugim za 180 stupnjeva tada ce se kad su blizu i time su im istitravanja jos uvijek jaka i relativno neizmjenjena u prostoru i u odnosu jedan na drugoga jednostavno ponistavati.
Za manja kasnjenja u fazi ce ponistavanje biti djelomicno.
Eto, tako sam ja vidio stvari, ali buduci da sam i sam telac za fiziku, struju, frekvencije, radijane i opcenito sve osim oftopicarenja izvjesno je da ce me netko ispraviti, pa tako i tebi dati malo svjetla.
Ono sto ti je Zen rekao stoji. Na zalost imamo samo tri nacina da napravimo nesto dobro - ili sa puno znanja ili sa puno love ili i sa puno znanja i sa puno love (Citaj AN Kondo :rofl: )
Sto manje znanja imamo treba nam vise love da dobijemo nesto upotrebljivo ili cemo morati sniziti ocekivanja sukladno toj rezultanti izmedju znanja i love.
Meni je davno rekao nesto slicno. "Ili znanjem ili na mišiće, citaj novcem."
Nisam to zaboravio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Pigy reče

ovako praveci kombinacije pa bile i rizi bizi mnogo vise naučim.

Izvini, ali čisto sumnjam da si išta tako naučio ako nemaš bar neke minimalne osnove iz nečega što učiš na taj način.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam prvo mislio da su isti zvucnici… Mani se toga, to nije isprobavanje kako bi trebalo teći. Uzmi prvo neki mali FR, jeftin i probaj da ga staviš u neku improvizovanu kutiju, pa prouči kako da napraviš notch filter, da odseces rezonantnu frekvenciju kanala ili membrane ili šta već. Tu imaš da naučiš nešto, lepo će da svira i neće da košta 

Tako naslepo nema ni eksperimenta sa poukom, niti mogucnosti da bilo šta prosvira bar na nivou jeftinog FR

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 9 časa, Pigy reče

zašto se to dešava?

Skrinšot iz knjige za fiziku koji uče moji klinci

b0ed9db5_page_23.jpg

pre 7 časa, Pigy reče

mora istrumenti ili formule ili brdo znanja

ne mora brdo ali bar predznanje osnova fizike za osnovnu i srednju školu se podrazumeva...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 hours ago, Pigy said:

Za sta god da pitam mora istrumenti ili formule ili brdo znanja ili preskupi drajveri itd.Smatram da ovaj forum treba da pomogne i onima sa minimalnim znanjem,i sa onim sto imaju.Imam utisak da ja treba da zavrsim Akustiku i postanem inzinjer da bih sebi napravio neke zvucnike koje fino sviraju.

Nemoj da shvatis pogresno, ali ovo je prosto neophodno jer samo bavljenje ovim, bilo u amaterskom ili profesionalnom smislu, iziskuje znanje (samim tim i konstantno ucenje bez koga znanja nema), alate (jbg, ako hoces nesto da pravis moras da imas sa cime), a koliko vidim ti odbijas da ucis, alate cak da manemo u stranu. Sto se tice poslednje recenice, pa da, obicno vrsni konstruktori zvucnika imaju zavrsene skole akustike ili slicnog smera, a ima takodje onih koji su toliko znanja i iskustva skupili da se moze gledati kao da su zavrsili skolu. Izvini, ali jako si bezobrazno i prepotentno reciv. Suma sumarum, ako ne znas nesto, pitas (ili brate platis nekoga da ti uradi ko zna, to se zove profesija koju nemas a drugi ima, ukoliko ne zelis da ucis), ali ne na ovaj nacin uradis iz neznanja pa zabrljas, i onda ti zika mika pera kriv i ceo svet je urocen protiv tebe. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Pigy

Priča je vrlo kompleksna sa zvučnicima. Mora se meriti bar nešto, uši jako umeju da prevare. Pikovi će i da se čuju nekako ali dipovi nema šanse ako se ne zna tačno šta se sluša.

Za igranje osnovno je bar odziv proveravati, ako ništa drugo pustiti pink noise i mobilnim telefonom gledati šta se dešava nekom aplikacijom sa spektralnim analizatorom. Mnogo zavisi od mikrofona ali bolje nego ništa. Ovo je onako za sistem probe i greške minimalno.

Sve ostalo je pipanje u mraku, impedanse zvučnika nisu čist otpor nego kompleksna impedansa (tu pomaže npr. Dayton Dats za merenje) i bez merenja prosta matematika ume da prevari kod računanja vrednosti skretnice. Kad se snimi kako treba, stavi u simulator tek onda postaje prava stvar. Mora malo da se raščitaju neke osnove, T/S parametri... ono baš da se ne rade potpuno besmislene stvari.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 11 časa, zerowaf reče

Sto manje znanja imamo treba nam vise love da dobijemo nesto upotrebljivo ili cemo morati sniziti ocekivanja sukladno toj rezultanti izmedju znanja i love.
Meni je davno rekao nesto slicno. "Ili znanjem ili na mišiće, citaj novcem."
Nisam to zaboravio.

Pa ko ja što sam napravio DAC.....Čuj napravio.....Jurio čoveka iz Češke preko PP na diyaudio . com molio ga i donirao ga da mi napravi/projektuje/simulira PCB za PCM63 jer se pre niko nije setio da ga pita....Znači ja ne znam ali ima drugi koji zna. Čak se i isto zovemo....Nema šta da mozgam sam. Ali znam šta hoću. :loleverybody:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, Pigy said:

preskupi drajveri

Ako izbacimo marketing i popularnost, valjda ima i nekih drugih razloga visoke cene, neki odabir materijala i tehnologija i sve to uklopljeno nekim znanjem i ciljem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok,sto se tiče fizike učio sam i u srednjoj školi,ekektrotehnicar sam po struci.Znam za superponiranje talasa ali o akustici nisam učio.Prepotentan nisam niti bezobrazan ali svako ima pravo na svoje mišljenje.Ispade da ove zvučnike koje sam kupio nove,treba da bacim jer su low cost.Slazem se oko merenja i ucenja.Stvar je bila da mi zvučnici ne stoje godinu dana dok ja izucim,izmerim itd. Hvala na odgovorima i molim one koji nemaju takta i strpljenja da mi i ne odgovaraju,jer ja nikoga ne vredjam.

Treba mi savet,buduci da car speakers imaju oštriji zvuk ,sem ekvilazera, mogu li posle koriscenja aplikacije sound analyzer , nešto da preduzmem da takav zvucnik mirnije ravnije svira a da ga neugusim?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prva slika muzika 10 cm odstojanje 

Druga slika Sum sa tunera bez antene na 1m 

Treca slika sum sa tunera bez antene na 10cm

 

 

Screenshot_20220727-144011.png

Screenshot_20220727-143916.png

Screenshot_20220727-143902.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...