Jump to content

AD1865 / AD1862 / PCM63P NOS USB DAC (blast from the past)


NIXIE

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Imam problemčić, znači nabavio sam kutiju za ovaj plastični dak, kutija je super ali prednja ploča tanka mala i nikakva. Traba mi prednja ploča kulturnog izgleda, može i plastificirani aluminijum poželjno je da bude eloksirani. Na sredini će biti otvor za displej, levo dugme za uključivanje i desno taster za izbor ulaza. I malo teksta UV printom ili laserskim graviranjem. Gde to da uradim a da ne košta puno i da liči na nešto? U principu bitan je samo otvor pravougaoni za displej, ostalo umem i sam dizbušim. Ako je plastificirana recimo, možda može i water jet sečenje, nemam iskustva.

A imam i kutiju talijansku za veliki, al o tom potom kad dođe na red.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Mikorist reče

Sad će Zen da se javi da priča o fircanju :smesna:




Ipak sam ja schneiderov sin. Ne znam schweisati, ali znam pomalo s iglom i koncem.


Moguce je da vecina nije nikad vidjela postupak izrade odijela od uzimanje mjere na musteriji, zapisivanja niza brojeva u notez koji samo krojacu nesto znace, crtanja sa krojackom kredom po stofu, tj. krojenja "iz ruke", tj bez schablona, provizorno spojenih pojedinih elemenata buduceg odijela, a prije toga fiksiranja revera sa "flizelinom" koji se lijepi peglom (slicno kao furnir preko sperploce :D ), podstavljanja ramena (da, i dan danas su prava odijela sa podstavljenim ramenima) itd.
Negdje u dijelu procesa kad to ne lici na nista sto bi se moglo stvarno obuci se musterija vraca na probu i tada se na licu mjesta sve dotjeruje tocno prema gradji kupca. Opet zapisi u notes, sa bumbovacama se oznacavaju mjere na samom materijalu, materijal se nateze rukama i formira u preliminarni oblik.
Tada se pocinje sivati, dodaju se rukavi i malo po malo dovrsava. Opet je vrijeme za probu, reveri su iznutra puni oznaka koje je majstor napravio s iglom i koncem i nisu jos zatvoreni. Moguce je da je samo jedan rukav provizorno prisit.
Preskocio sam puno detalja jer ih se ne sjecam, ali i ovo je dovoljno za nekakav uvid.
Kad je odijelo gotovo, pod tim mislim samo sasito, opet musterija dolazi na probu.
Sve je, naravno napravljeno zanatski i u mjeru, ali em su materijali svaki za sebe svoja prica, em su ljudska tijela svako za sebe svoja prica.
Musterija stoji kao i u prethodnim probama, te kao i u predhodnim probama stoicki trpi natezanje materijala, natezanje za revere (moj je stari to zvao "fazoni", pa ako ne znate sto su zapravo bili fazoni prije nego sto su dobili novo znacenje sada znate), odlucno povlacenje za krajeve sakoa, podizanje hlaca, spustanje hlaca, natezanja rukava. Mora stajati u stavu mirno. Ne smije spustiti glavu i pogledati kako mu stoji odijelo niti hlace jer to jos niti ne lici na odijelo. To gleda majstor krojac!

Kupac mora gledati pred sebe jer ako samo malo pogne glavu mijenja mikromjere koje majstor schneider sad vec pamti u glavi. Takodjer mora stajati na obje noge u malom raskoraku da mu se ne dodiruju pete niti prsti zato da hlace prirodno padaju. Stari mi je bezbroj puta znao reci kako to stojim kao roda na jednoj nozi tokom probe, a ja sam samo opustio jedno koljeno.
A znao je to reci i musterijama ma tko one bile - od lokalnih politickih mocnika kad smo zivjeli u Jugi, do njemacke gospode koja je dolazila po custom made odijela kod njega.
Odijelo je na tim probama samo u obrisima onoga sto ce biti na kraju i samo majstor zna vidjeti kako ce to izgledati.
Musterija se na tim probama pita je li bila mudra odluka otici k schneideru umjesto kupiti odijelo u trgovini gdje je i jeftinije!

Nakon toga, dolazi peglanje, a peglanje je zanat u zanatu! Uz pomoc papira, suhih ili mokrih krpa, mijenjanja temperature ce dobar krojac stof oblikovati poput gline tako da i od grbavca napravi covjeka koji plijeni paznju svojim stavom.
Fircanje ili filcanje, kako je moj stari govorio, daje na odredjenim mjestima i u odredjenoj kolicini formu svakom odijelu i jedan je od pocetnih postupaka u izradi odijela.
Slika ne pokazuje puno, ali ovako moze izgledati jedna od proba u toku izrade odijela:

WhatsApp-Image-2020-02-09-at-15.20.49.jp

Izmenjeno od zerowaf
Stil, jezik, detalji.....peglanje :D
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 22. 5. 2023. at 8:24, NIXIE reče

PCM63 napajanje.jpg

156MHz je mnoooogo za DAC,  ovo svakako nije od samog PCM63, već ulazi negde sa strane i širi se kroz sam DAC. Verovatno PC napajanje - TV povezan na HDMI - sve zajedno što imaš iza DAC-a - možda imaš komšiju radioamatera - a prolazi njegov signal kroz plastičnu kutiju.

Ne može ova priča uporedjuje sa ∆Σ i sa DAC koji ima filtraciju....Nemamo filter. Piči od 2 do  156Mhz kroz opamp. D1 I/V stage zvuci kao govno ovde a hajend je sprava generalno. Ne može da izdrzi kolo toliku VF energiju (buku) - nije predajnik za VHF i marine band.

I još ne znamo precizno koja treba da bude vrednost za za C43, C44:pleasantry:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Umotaću ceo dak u  uzemljenu Alu foliju da vidim oće li nestati. Može doći i iz laptopa, osciloskop se iz njega napaja. Plus kutija je plastična, nemam nikakvi zaštitu od radio smetnji. A i ne brine me mnogo, zato što je sitno. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U međuvremenu, AD1856 je dobio društvo u obliku Bursona V5. Ovo je sad drastično bolje. Što bi se reklo, baš mu je leglo kako treba. Čini mi se  kao da duplo više detalja sada izlazi iz zvučnika nego sa OPA 1611. Prostornost i dubina zvučne slike su odlični, toga kao da nije ni bilo. Trajanje tonova se produžilo. Balans zvuka je odličan, skroz neutralno zvuči.

IMG_20230523_212819_copy_1664x1248.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
×
×
  • Kreiraj novo...