Jump to content

AD1865 / AD1862 / PCM63P NOS USB DAC (blast from the past)


NIXIE

Preporučeni Komentari

pre 19 minuta, Lemić reče

to što drugojače  zvuče operacioni, može biti što im periferija ne pogoduje, tako da to bockanje nije uvek merodavno

Ne znam šta mu je periferija, šema sklopa oko OPA pretpostavljam?

U ovim našim NOS dakovima sa PCM63/AD1865/AD1862 ista je svuda konfiguracija sklopa za I/U sa OPA, samo se menja vrednost I/U otpornika prema izlaznoj struji čipa i željenom izlaznom naponu.  Tu su još decoupling kondenzatori u napajanju OPA i jedan kondenzator paralelno I/U otporniku za frekventnu kompenzaciju koji obezbeđuje stabilan rad za bilo koji OPA, njih ne menjamo uvek su isti. Tu se samo može bockati OPA jedn po jedan dok se ne ubode onaj koji najbolje zvuči. 

U tvom Topping daku taj OPA ne znam šta tačno radi, ali funkcija i šema mu je sigurno skroz drugačija od ove naše. Može biti I/U, Balanced to SE konverter, analogni filter ... ili kombinacija tih stvari. Konstruktor treba da se pobrine da to radi stabilno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Recimo ona Pavouk šema, Miro je nju koristio kao polaznu osnovu, napisao je to negde. Tu su regulatori napona skromniji, ali su odmah uz čipove. Nema žica, samo kratki vodovi na PCB, meni to deluje kao prednost. Osim što je puno jeftinije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sustinski ne verujem da "okolina" tj sklop iste utice na opamp, u toj meri. To je manje vise decouple i load. Load otpornik je bitan, sto manji ppm drift, i njega ajd menjas da vidis sta ti vise pase, ali opet to nije okolina u tom smislu vec komponenta iste. Vise je tu drugih faktora zasto se razlikuje zvuk. Vec sam spomenuo primera radi da delta sigma zahteva brz opamp. 

@NIXIE ma ce napravimo bolji pcm63 dac dok se @Zen Mod skani da namunji 1702 😅 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja hoću samo da u startu probam malo drugačiji I/U na izlazu. Eksperimentišući sa onim IRF510 source follower-om  dobijam uvek bolji zvuk od golog OPA. Zašto, verovatno jer je forsiran SE class A rad za svaki OPA ili jednostavno mosfet ima takav zvuk.

Nije isključen ni neki tube izlazni stepen (moram zato naći poveliku plastičnu kutiju za probe :laugh1tooht:). Recimo na Iout PCM63 stavim  otpornik 100oma na GND, tu se dobije 140mVRMS u kriku. Onda ide tube stepen sa sa naponskim pojačanjem i cathode follower za malu izlaznu impedansu. I to onda potpuno drugačije svira. Imam dosta cevi za to, E88CC,6N23P, 6CC42, 6N3P, 5670, 6N1P, 6E5P. Ova poslednja mi je najzanimljivija u triode modu. Pošto mi je ulazni otpor svih pretpojačala 100k, mogao bih možda da izostavim cathode follower (kažem možda, nije sigurno).

To može i sa AD1865 kojim bilo, Pavouk ili Miro. Samo je lakše, može ići veći I/U otpornik i manje pojačanja kasnije. U principu što manji taj otpornik, to bolje. Za ovaj dak, može i Salas 6V6GT sklop sa pojačanjem oko 5x beše.

 

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

39 minutes ago, NIXIE said:

AD1865, analogni zvuk skroz. Zato pravim oba, a jedan će ostati.:bad_boys_20:

denon cd 2560 bese ima 4x ad 1865 , slusao sam ga i  stvarno taj zvuk ostane u glavi kao nesto veoma dobro.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 59 minuta, Brijac reče

Razmisljao sam da ga iscimam za projektni fajl, u najmanju ruku da ispravim opa pozicije, i onda sve na jedan pcb da stavim da se ne cimam da iznova radim. Ali ako cu vec da pravim novi projekat, pravicu ga kao novi. 

Moramo. Nema druge. Ako treba da mu kupimo koju kafu nema problema :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...