Jump to content

AD1865 / AD1862 / PCM63P NOS USB DAC (blast from the past)


NIXIE

Preporučeni Komentari

pre 3 časa, NIXIE reče

Nisam stvarno taj PCM63 planirao, možda onako malo u daljini, planiran je samo AD1865. Znači da imam rezervni uređaj i sestri da napravim nešto da zaokružim taj mali sistem koji sam počeo da sklapam još pre korone. U međuvremenu je bilo šta je bilo, čuli smo daka, dobar je zaslužuje trud i pare.

Realno PCM63  je fizički največi DAC čip koji sam ikada video zajedno sa TDA1541A. I PCM58 njegov stariji brat je istih gabarita :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 hours ago, Mikorist said:

MUSES03 Nisshinbo -Made in Japan....Strah me i da pitam pošto preko Vremeplova :loleverybody:

 

p.s.

25K dinara par....jbga ko voli jFets to mu je to :msn-rofl:

 

Gre’ota što nemaju bipolarca single :)

8820 je dobar, a 02 je pobeda ko može da troši dual, bolje mi sviraju od 01 oba. Imao sam davno jedan 01, lepo je sve to, al’ nema onu neku muziku što ima 02. Ili se ja ne ložim na jfet, ‘bem li ga. (: 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sa tim "profi" komponentama treba pažljivo, profije ne zanimaju mnogi detalji koji nas oduševljavaju.

Taj MUSES 8820 sa svojih 5V/uS, prakticno jedva da korektno prenese sinusoidu 20kHz, što profijima ne treba, ne zanima ih ništa preko 15-16kHz koje masa i ne čuje, ali sa druge strane tih i miran opamp, nesklon oscilovanju, pouzdana makina. Da se pojavio 80-ih, bio bi među čudima.

E sad da li utiče na neki zvuk, zavisi od muzičkog materijala, na ukulele ili gitaru i glasić ne utiče, ali nešto kompleksnije može da premodeluje i premanduri prema svom sporom karakteru.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

11 hours ago, Zen Mod said:

balansirano je overrated

msm, i SE je overrated

 

:Viannen_loungelizard:

Kako bilo, prednost je sto balansirani konektori nisu papreni a imaju odlican kontakt....uverio sam se praveci drugaru kablove za povezivanje elektricne skretnice Behringer na ostatak sistema a da li takav signal...kabl utice na zvuk ne znam jer nisam korisnik istog. 

p.s. ozbiljno sam se zamislio u nekom trenutku ali skok sa simetrale na balans bi me kostao...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Između PCM63 i pojačala možeš uvek dodati neke lampe, pre nego te Muze. A čuo si onaj Aikido, to baš i nema taj tako traženi "lampaški" zvuk. Čak naprotiv, zvuči "brže" i agresivnije od SS3602. Moguće je i napraviti šećerlemu sa lampama, samo ja više nisam neki ljubitelj toga, imao sam to u dva navrata pa batalio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

38 minutes ago, Mikorist said:

A MUSES03 dodaje šećera sa jFets . Što takođe nije realno. Ali ko voli šećera ko mu može zabraniti :loleverybody:

Nije prvi put da se pominje "šećer" u postovima na ovom forumu. :)

Da li može neko pojašnjenje ovog termina. Psihoakustički domen ? Možda se varam ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Secer su distorzije koje jako prijaju usima (citaj mozgu i percepciji istog) i daju subjektivni osecaj "secera" iliti topline, mekanosti, ono kao kad se uvijes u toplo cebe i pijes caj a napolju zimustina 😁

@NIXIE zato mi je nutube jako dobar :) Setujem da bude ili zver druge harmonije, ili ga nabazdarim slicno kao ti aikido :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Doktor taj termin se koristi uz povećan nivo THD ali tako da dominiraju parni harmonici, koliko ja znam. Tipčno za SE uređaje, jer kod Push pull konfiguracije i recimo transformatora parni harmonici se poništavaju i ostaju uglavnom oni zli, neparni.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 27 minuta, Brijac reče

Setujem da bude ili zver druge harmonije, ili ga nabazdarim slicno kao ti aikido :)

Aikido pojačalo sa dva stepena, već sam po sebi ima malo THD, i poništava parne harmonike. Da bi što više ličilo na tranzistorsko :laugh1:, a prvenstveno da  bih smanjio preveliko naponsko pojačanje 6CC42 lampi (oko 18x) dodao sam mu NFB, i ne osciluje, a pojačanje je sada oko 2,5x. Rezultat je manja izlazna impedansa, još manji THD svake vrste i FR opseg znatno širi, čak oko 1MHz -3db. FR opseg kod ove sprave  zavisi najviše od kapacitivnog opterećanja na izlazu i izlazne impedanse. Kad imaš OPA i jako malu izlaznu impedansu, par oma, nema mnogo uticaja kapacitet kablova na FR opseg. Mekši zvuk se dobija sa 5670 a naročito sa 6N3P-EV cevkama.

E sad sa Nutube nemam iskustva nikakvog, šta tu sve može da se radi, verovatno slično ovome.

Kažu obično NFB je loša stvar. Po meni jeste loša kad imaš nešto sa jako velikim open loop pojačanjem i uskim FR opsegom, doduše tad je neizbežna. Ali kad imaš nešto kao Aikido sa malo pojačanja i širokim FR opsegom, NFB je dobra stvar. Samo treba paziti da ostane stabilno ili uraditi kompenzaciju u NFB ili na drugi način da postane bezuslovno stabilno.

To je samo moj zaključak, ne mora da bude tačan. Prihvatiću svaku kritiku, al Aikido ne menjam, samo da se zna. :alkosi:

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...