Jump to content

Yamaha M40 vs Sony TAN55es


Aoxomoxoa

Preporučeni Komentari

ono sto je isto pitanje,ali smo resili sa drugarem,barem za njega...on ima Quad 520f,kao glavni izlaz,kupljen je pre jedno 2-3 godine,taj je radio negde prakticki 25 godina(mozda i vise)/24h u nekom TV studiju,u holandiji....on je to trosio,onako kako je stizao,po normalnim korisnicim uslovima,nekad dan-dva iskljucivao,pa ukljucivao ponovo.,itd...pre nekih 2 meseca,jedna strana izlaza je otisla u lovacko/ribolovacke aktivnosti...treba uraditi refres i njemu,dogovorili se mi....ja pre nekog izvesnog vremena svratim do ovlascenog dealera Quad-a posto sam bio u gradu,gle q u slamnatom sesiru,na polici NOS Quad 520f (!) za neke kulturne pare...i sad se postavilo pitanje,da li uzeti njega,iliti raditi refresh starog ?...i najboljem slucaju,to je stajalo 27 godina,manje vise nekorisceno,posto je 520f radjen do '95...on se odlucio na refres starog,materijal narucen,nasao mu servisera ko ce to da mu uradi bez "pametovanja",i Amin...barem za njega..B)

Izmenjeno od paja959
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ja imam jedan stari tuner, Seton, ceka na refres, al pitanje je da li se isplati. Dobio ga na poklon/kompenzaciju. E sad, nit je da ulazem nesto mnogo u njega, nit da ga razvaljujem, nit prodajem. I tako on cuci dok ne smislim sta cu...

seton1.jpg

seton3.jpg

seton2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Problem su stari aparati koji naizgled rade ispravno a zvuce muzicki mrtvo.

Cuo sam vise takvih i cini mi se da tu treba menjati mnogo vise od elko-a... a sta i koliko ja zaista ne znam.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

21 minutes ago, NIXIE said:

Loša koncepcija, nešto se može ispraviti, nešto teško da može.

Na zalost mnogo je vise takvih sa u startu zvucno promasenom koncepcijom ...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To su komercijalni uređaji, drugi su kriterijumi. Prvenstveno da bude lepo na oko i da ime dobre podatke na papiru. 95% se kupuje bez mogućnosti probe. Ne treba ni zanemariti starost tih uređaja i ondašnju filozofiju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ta filozofija vintage uredjaja je upravo ono sto treba poznavati, kao i istorijat servisa starih kola. I da li je moguc i koja vrsta refresa, svaka komponenta se relativno pazljivo treba birati.

Od te koncepcije i adekvatnog rifresa zavisi kako ce sprava svirati, ali su retki momenti da svira bolje nego u vreme nastanka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne treba da svira bolje...samo vratiti u prvobitno stanje,ako je moguce.

Zato sam i postavio temu,ne o tome koje je pojacalo bolje,vec koje ce moci da se osvezi kvalitetnim delovima,a da su dostupni za nabavku.

Moze i misljenje o reparaciji QUAD 405...kao jos jednoj opciji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Aoxomoxoa said:

@Srecko prozvan si:phil_04:

Moj “Quad 405-2” je iz jedne od poslednjih serija i bio je odlicno očuvan.

Predviđen je za rad sa “Quad ESL 63” i Preamp-om “PS Audio 5.6” (to je namerni izbor umesto “Quad 44” po preporuci nekoliko ljudi koji su godinama imali 63-ke).

Čim sa ga stavio u sistem imao sam 2 primedbe:

1. Čuo mi je se poznati udar pri ukljucivanju i iskljucivanju (ovo me je nerviralo i plašilo jer 63-ke u Srbiji nije ni malo lako popraviti).

2. Zvuk mi je bio nekako mnogo hladan, ravan …

Da se deklarisem, ja nisam pravi zaljubljenik u muziku, ne volim komparativna slušanja …. pa su moji zaključci i mišljenje veoma upitni.

Dakle prvi utisak o zvuku je da mi se nije dopao a poredio sam ga sa: “Naim Supernait 2” + “Harbeth HL 5” (iz dnevne sobe) i sa “Dynaco ST-70” lampe + “Quad ESL 63” + “PS Audio 5.6” (dakle samo umesto Quad snagaša Dynaco, druga soba).

Naravno da se ne porede babe i žabe i da bi neko drugi možda imao drugačiji stav ali Vam ja mogu reći samo ono kako sam ja doživeo zvuk tog originalnog “Quad 405-2” u njegovom rekao bih optimalnom okruženju, možda i nepravedno ga poredeći (danima i nedeljama sam slušao sli ne komparativno već jedan pa drugi sistem).

Zato sam rešio da ga modifikujem i na internetu sam našao nekoliko preporučenih modifikacija.

Naravno to je trebalo da mi uradi Zen i on je pristao.

Dakle Zen mi je preporučio da ga modifikuje po “shemi” Keith Snook-a o kojoj su mišljenja najpozitivnija na internetu (jedna od novijih MOD) a i rekoh i preporuka je Zenova sa aspekta tehničkog.
Ta modifikacija u pežorativnom (iz mog laičkog ugla) smislu, moglo bi se reći da je sledeće stvari izmenila.

Quad je kao sto znamo napravio posle 405 nekoliko BOLJIH snagaša (606, 707, 909 …).

Naravno oni su robustniji u većim kutijama i sa novim-BOLJIM rešenjima koja su plod novih razvoja Quad pojačavača tokom godina.

Logicno da se sva ta poboljšanja iz npr. “Quad 909” ne mogu se staviti u kutiju 405.

E pa Keith Snook je valjda analizirao ta nova rešenja i ono sto je moglo da stane u kutiju 405 i DA SE IMPLEMENTIRA u elektroniku 405 preporučio je da se izmeni i dao neke sheme.
PITAJTE ZENA O TOME JER TE SHEME SA INTERNETA NISU POTPUNE I ZEN JE MORAO DA IZGUBI PUNO VREMENA DA SHVATI ŠTA JE AUTOR “NAMERNO IZOSTAVIO IZ SHEMA”.

Utisak o zvuku.

Kada sam ga uključio (“Quad 405-2 MOD Keith Snook-Zen”), “pucanj” pri on/off je bio jedva čujan (super) a ton značajno bolji, nekako jasniji i bogatiji, kao kad poredite zvucnike pa vam se čini da jedan bolje zvuci od drugog jer kao da je na onom drugom prebačena neka tkanina-zavesa.

Dakle, zvuk je jednostavno bio bolji (verovatno dosta kad sam i ja uspeo da to primetim) a ja ne znam da to opišem bolje.

Izvinjavam se ako Vam nisam uspeo da pomognem.

Izmenjeno od Srecko
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Quad 909 se meni veoma dopao, ostatak je bio Quad cdp i Wharfdale veliki trosistemci...to je bilo na onom sajmu u Hyatt-u pre jedno dve dekade ( kad je Korato pustao Nautilus-e ).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije obavezna situacija da novi kondovi donose nova zvucna otkrovenja. Mozda neko kod nekih Maranca uspe da cuje promenu ulaznih tantala na nonpolarne.

Svako vreme ima svoje mode i stremljenja. Bilo je tu zanemarivanja trzista, arogancije, laudnes ratova, pomodarstva...jedno od tih je i ubacivanje suvih tantala, kao modernih mil komponenti, i realno kondova izuzetnih karakteristika u filtriranju napona. Ali se nisu snasli na putu signala. Drugo je bilo uvodjenje hibrida, vrlo zgodni, tranzistori prakticno u pelet varijanti, solidno upareni, precizno usaglasene karakteristike, ali ne i veselost zvuka koji izlazi iz tih sklopova. Komercijalno zgodni za proizvodnju a i servis, tada se i na to gledalo.

405 treba da dozivi vece promene od prostog rifresa, da bi bio prilagodjen danasnjim izvorima zvuka, i zeljama, da se tako izrazim, za odredjenim kvalitetom ili zanimljivoscu zvucne slike

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

405 je u osnovnoj varijanti dobro ali kao manje srednje klase gitarsko bass pojacalo , nisam gledao ali verovatno je Keith Snook napravio neke znacajne promene kola da bi to pojacalce nekako pocelo da i pristojno zvuci ,

btw , da me interesuje neko fabricko tranzistorsko pojacalo sa kojim bih se akao oko refresha i raznih update to bi svakako bio tek poneki NAD , ima na K/P nekoliko polovnih i cenovno veoma povoljnih 317 modela u koje po mom misljenju vredi trpati nove elektrolite , poneku diodu i otpornik, neki metar deblje bakrene zice i neki metar zice kalaja   .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...