Jump to content

Ortofon 2M Bronze vs 2M Black


Aoxomoxoa

Preporučeni Komentari

pre 2 časa, Aoxomoxoa reče

Upravo se slusa(o) Korato phono preamp...na pozajmicu.

Iako nisam ocekivao da to bude noc/dan...Rega ostaje u sistemu.Razlike jedva cujne...ne vrede dodatnog novca.

Da li bi neki drugi,visestruko skuplji amp,doneo cujno poboljsanje,ne znam,a i ne interesuje me...nije to moja liga.

Rega za cenu od 250e dobro radi...prenosi informacije koje Bronza kupi sa ploce.

Pitanja se sada samo nizu...da li bi Crna napravila kvalitativan skok...da li moj sistem moze da prepozna poboljsanje koje bi doneo neki skuplji dodatni uredjaj...da li moje usi mogu da prepoznaju suptilne razlike...da li da se operisem od hi-fija,vratim se na pocetak,na skroman sistem,kada sam ,u neznanju za bolje,najvise uzivao...

 

Ako si gledao naučne emisije onda si mogao vidjeti da mozak i nije baš pozdana stvar. Moja preporuka: bacaj tura/jazija kovanicu od 2€ i odredi šta češ kupiti. Poslije toga nemoj uopšte da se sječaš nedoumice. Zaboravi je. I još nešto shvatti da si imao loš dan, mjenjalo se vrijeme a ti zaboravio da si meteopata. Ma, znaš onu: pametan, pametniji, prepametan! Prepametan je oznaka za budalinu. Uživaj u muzici bolan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam priliku da poslusam Ortofon OM40 iglu,koju sam montirao na Bronze telo.

Pustalo se: "Super black blues", "Somethin' else", "Atom heart mother", "To our children's children", "Court and spark", "Crosby,Stills and Nash", "Getz/Gilberto", "Mr. wonderful"...

Par dana ranije,na pozajmicu bio Korato phono 30.

Dakle,dve kombinacije (od moguce dve): ili bolji phono,ili bolja glava...sta daje bolje rezultate u postojecem sistemu (cenovno priblizne kombinacije).

Moje usi (a i mozak) su ipak bili familijarniji sa OM40. Zvuk sa Koratom je bio za nijansu bolji,ivice su se malo zaoblile,i to je bilo to...

Sa Ortofonom sam dobio mnogo vise.Direktnim poredjenjem istih ploca,prvo sa Bronzom a zatim sa OM40, a narocito sa ponovnim vracanjem na Bronzu,razlike su bile vise uocljive.Bronza je tiha,nema nikakve pozadinske buke,detaljna je,ali kao da joj nedostaje donji spektar...zbog toga visoki dolaze vise do izrazaja,ali negativnog...suvise to prsti...kao sto je Blue imala napumpan donji spektar koji je gusio visoke.

Dakle, sa OM40 dobio se puniji zvuk,zasigurno manje detaljan,ali mnogo prijatniji za slusanje,detalji su zadrzani,a zvucna scena,koja je kod Bronze bila detektovana kao izlaz iz levog i desnog zvucnika,sada se prosirila i izmedju njih.

Posto je OM40 ekvivalent Black glavi,a Black ima sibata iglu(a koliko sam citao strana iskustva,glava mora biti idealno postavljena + veca pozadinska buka), zakljucujem da je OM40 apsolutni benefit za moj sistem. Da li sa svojim telom,ili u telu Bronze,pitanje je za neki drugi eksperiment.

Verovatno da bi gramofon sa OM40 i onim Korato phono dodatno prolepsao zvucni utisak,ali tolika ulaganja su vec izvan mojih mogucnosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li tvoj Rega phono ima ugradjeno podesavanje kapaciteta ?

Iako si utvrdio da je kombo sa OM40 bolji, ako imas podesavanje kapaciteta mozda bi mogao malo korigovati zvuk sa Bronze iglom, dok je jos koristis.

 

Ta OM40 igla ima VDH tip dijamanta i mislim da se jos ponegde moze naci original.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Rega nema nikakva podesavanja.Zato cu za vikend da probam predpojacalo koje ima sve mogucnosti

100,150,220,330,470 pF

33,47,60,100  kOhm

Bice zanimljivo probati sve kombinacije.

Izmenjeno od Aoxomoxoa
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, gluv_i_udaren said:

Lepo ja rekoh, treba da pravimo Brkin projekat zarad opšte univerzalnosti i isprobavanja…

Ako svira ok, ne vidim zašto ne

svira, i to odlicno.

pravio ja licno, 8 komada sve ukupno - zalbi nema.

OPA 2134 nije za potcenjivanje.

ko bas hoce da bude ekstravagantno - moze da se lampizira.

i recimo da se doda rotacioni preklopnik 5-6 polozaja da se bira zeljena vrednost u pF.

i imas veoma dobar uredjaj za tepsiju ribe, sto bi rekao Z.

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...
On 4/26/2022 at 4:36 PM, neskor said:

uzmes Denon DL103R za 250 EUR i uzivas :wub:

imho best buy za MC zvucnicu

 

 

 

On 4/27/2022 at 12:52 AM, gluv_i_udaren said:

Malo je probirljiva sto se tiče ručke. Mislim, nije malo. Probirljiva je do yaya sa komplijansom ~5. To bi značilo da će da radi kako treba tek sa jako teškom ručkom (>40g efektivne mase), dok su Regine ručke sve 11.5g. DL103 sam umalo kupio zbog hajpa oko modifikovanja iste, ali sam video specifikacije i pomislio kako bi bilo teško praviti ručku od… od bakarne cevi za plin valjda :)

 

On 4/27/2022 at 12:44 PM, paja959 said:

trebao bi procitati na datasheet-u sve podatke vezano za DL103/103R....ima napomena da je komplijansa 5,ali mereno na 100Hz-a ne na uobicajenih,10Hz-a kako meri vecina proizvodjaca,znaci treba da se upotrebi neki X mnozilac,da bi se dobila "uobicajena" komplijansa...radi ona dobro sa sirokim dijapazonom rucki,nije ona toliki bauk kako neki to predstavljaju...izmerena rezonatna frekvencija uz pomoc Ortofon No.2 test record,ponovljeno vise puta sa ispravnom DL103 montirana u Grace 707 koja je efektivne mase od 7,5gr je negde oko 10-1Hz,Kuzma Stogi S+Denon DL103R je 10Hz-a...nije mali broj zadovoljnih korisnika koji trose DL103/103R sa technics 1200/1210,ili Rega P3/RB300...sad s moje strane,moze i sa ruckom efektivne mase od pola kile,ako se nekom tako vise svidza :pioneer:

Čisto da pojasnimo. Koliko me sećanje služi komplijansa Denon 103  je oko 13 na 10Hz, prema kalkulacijama i merenjima potrebna ručka mase od 13-15gr.  Odgovarajuća ručka recimo Thorens TP14  (14,6 gr) za šta postoje i slušne potvrde. Sad mi krivo sto  ne uzeh tu rucku kad mi je nudjena, nova u pakovanju i veoma povoljno. Cak mislim da je to EMT izrada. Dodatan benefit kod dl103 je sto postoji mogucnost da se posalje stara glava a dobije nova po ceni zamene igle. Ne znam da li to jos uvek vazi. A bilo je moguce i kupiti novu dl103 za 180$ svojevremeno u USA. 

Izmenjeno od prophet
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kažu ljudi da ko je nije čuo na držaljici od 30g, da je nije ni čuo. 
Po nekim izvorima 20-24g optimum na slušnim testovima.

Kad se menja kućište, dl103 ode sa 8.5g na oko 15, što je ekvivalent povećanju efektivne mase ručke za tih 6.5g. I svima koji je gaje na ručki od 12-15g je mnogo bolje

Komplijansa na 10Hz koju nalazim po netu se kreće od 8 do 13, tako da niko ne zna sa sigurnošću šta se tu dešava :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako imamo jednacinu sa jednom nepoznatom, a to je komplijansa, lako se izracuna.  Kada se to uporedi sa merenjima onda su to podaci koje sam naveo. Jos ako na to dodamo i slusnu potvrdu sa tp14, onda je to definitivno to.  Osloniti se na tudje slusno iskustvo je upitno jer jednostavno nemamo nikakve druge parametre niti okruzenje i sam sistem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pogledajte na Korf Audio blogu seriju tekstova o uparivanju zvucnice i rucke ( mislim da je ta serija tekstova ).

Koristili su Denon 103 i na graficima se vidi koliko energije prenosi u rucke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, krca44 said:

Pogledajte na Korf Audio blogu seriju tekstova o uparivanju zvucnice i rucke ( mislim da je ta serija tekstova ).

Koristili su Denon 103 i na graficima se vidi koliko energije prenosi u rucke.

Ako nije problem  pusti link. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

aman ljudi,izmerite,pa recite sta ste izmerili sami,i na kraju sta cujete,ili sta ste culi,kako to svira u nekoj kombinaciji...ubacivanje brojki u raznorazne kalkulatore je interesantno jedno vreme...

odgledati warp 1 i warp 2 video...warp1 je malo prebrutalan,ali ono ste se vidi na warp2,je nazalost u danasnje vreme,ucestala pojava sa danasnjih reizdanja...pa sve to u novoj teoriji sa ruckom efektivne mase od 60gr a la Kuzma,koliko dobrog se cini jednom vesanju ne bas jeftine zvucnice,bila ona MM ili MC...:hot:

Poljakovic Péter munkábajárás 2022.xlsx

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 7 months later...

Kupljena nova igla Ortofon 2M Black.Posto deli isto telo sa Bronzom,naknadna podesavanja nisu bila potrebna.

Dok se usviravala,podesio sam gaznu silu na 1.5g(preporuceno od Ortofona). Sada je na 1.6g(opseg dozvoljene gazne sile je 1.4-1.7g).Bolje od 1.5g...tonovi su cistiji.

Sta reci o zvuku u odnosu na Bronzu. Sve ono sto je receno kada se slusala igla OM40. Kod jazz albuma u pitanju su nijanse...kod rock ploca drasticne razlike. Jedan primer: FLEETWOOD MAC-"mr wonderful",prvo holandsko izdanje iz 1968.g. Sa Bronzom to nije lepo zvucalo...tanak zvuk,visoki vriste...sa Black se da zakljuciti da  snimak nije toliko los...gitare su lepog zvuka,duvaci takodje...mozda samo pevanje nije toliko glatko...ipak sada slusljivo.

Ka da se sve sabere (i oduzme), Black ima mnogo bolji bas,neznije visoke,manje nazalnih tonova...povrsinsku buku ne cujem. Slusao "Getz/Gilberto" novu plocu u izdanju Acoustic sound...prelepo zaista.

Iglu sam kupio u Grckoj...kostala me je 330e(po odbitku poreza). Mislim da je po ovoj ceni best buy. Ja prezadovoljan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

drago mi je da si zadovoljan.

ja sam bio prezadovoljan sa 2M Black, ali sam je otudjio, nazalost.

bio sam kratak za neku kombinaciju - i ode.

sad na gramofonu koristim 2M RED, razlika je ko dupe i oko, sto kazu.

ali 2M Black ... uzecu je ponovo.

idealna je za moju rucku Hadcock, unipivot.

jebiga, skupa jeste, ali nema ljubavi bez bola.

:cheers:

ps: ne idi preko 1,6 grama.

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...