Jump to content

Visaton pripitomljen


nikola_xpress

Preporučeni Komentari

Ko pita ne skita

Htedoh da napravim bez icije pomoci ali ipak je bolje uz neku korekciju i savet zatvoriti kutije. Bolje pitati nego zaliti...

Imate li predloga, zamerki ili pohvale mozda ? Slede slike pa dopuna teksta... a i pitanje u vezi predloga za port. :rolleyes: 

Da li kupiti bas pravu dimenziju okruglog porta ili praviti sa prednje strane slot (prednji zbog smestanja u cosak ) ?  Ili... da se ne opterecujem time posto ionako mi nije prostorija pogodna za zvuk? U tpom slucaju bih isao na slot port jer mogu sam da ga napravim i zaoblim

 

0.jpg

1.jpg

3.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

 

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Vuna je raspredjena nije u mrezici. Skretnica je kupljena nelogicna a posle testiranja prilagodjene kupio sam bolje kondenzatore. Rezu se na OKO 220(18db), 360(12db)-1700(12dB), 2200(18db)

Pokusaj je bio i osnova (sto uopste nije ispalo tako) la belle Visaton. Nisam se ni zanosio da to pravim ali mi se svidela ideja 8" mid

Komponente su

Visaton ws26sf

Visaton bg20

Visaton sc10n

Kasnije sam isao tako sto sam naisao na povoljnu skretnicu sa prvih slika u kompletu sa basovima za koje sam uspeo da nadjem nekakve parametre. Jos da napomenem da nikada nisam pravio "otvorenu kutiju pa tako izuzetno cenim ovaj tvrdi i utegnuti bas zvucnik.

 

U pocetku je bio frs 5 za probu pa neki vifa visoki i ipak kupio low budget sc10n, nije bilo trenutno za g20 jer i dalje prodajem ozvucnje iz auta

Izmenjeno od nikola_xpress
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slobodno pravi prednji slot port, nema nikakvih problema u vezi toga. Nije neophodno da ti port bude okrugao.

Što se filovanja tiče, nisam baš potpuno skapirao sa slika šta si tačno radio. Generalno, radi se ovako: veću komoru gde ti je woofer koji će da radi u bass refleksu, tu stavi samo presovane konce po zidovima svuda, i ne treba ti više nikakva ispuna u sredini. A posebnu komoru gde ti je mid u kompresiji, tu natrpaj dosta dampinga bilo kakvog oblika, sve čega se setiš, naravno ostavi slobodno malo oko samog drajvera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 12 časa, nikola_xpress reče

Da li kupiti bas pravu dimenziju okruglog porta ili praviti sa prednje strane slot

Po meni je praktičnije imati okrugli port, zato što dužina cevke može da se štelije, sa slotom nema tih mogućnosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Pozdrav drustvo,

Zapakovao sam kutije. Evo kako sam ih izolovao, promenio sam u odnosu na prethodne slike. U gornjem delu zajednicke komore sam izbacio onaj kao valjak od materijala. Sve stranice su izolovane sa po 2-3cm polifila, zalepljen i zaheftan. Plafon je kao i bocne oko basa dodat i materijal iz masine za sudove. U delu oko basa je rasporedjena prirodna vuna iz starih kutija. Kompresioni deo za srednje je dobro popunjen ali nista uz nabijanje. Zapreminu oko bass reflex porta sam potpuno ostavio praznu. Port je isecen pod uglom od 45 stepeni sa unutrasce strane i zajedno sa prednjom stranom ima duzinu od 14.5 i 16.5 mm dok je port sirine 27.7cm i vid=sine 2.5cm (70 sq cm)

Kutiju sam ofarbao nitro bojom da se malo zastiti a u planu je crna folija sa teksturom drveta ili furnir boje bukve. Pravicu i mrezice prednje ali pre toga cu lepiti plutu na prednju stranu (mozda je ofarbati u crno ako ne bude na oko fino)

Saljem semu skretnice, zavrsene kutije kao i rezultat snimlljen mobilnim telefonom (nista profi)

Finalna skretnica.jpg

final1.jpg

port1.jpg

stuffing1.jpg

 

 

Izmenjeno od nikola_xpress
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo jos jedne dopuno od iste veceri

 

Generalno sam dugo isprobavao sa fazama i tek na kraju se zadrzao na ovome. Takodje notch filter nisam mogao bas da biram jer nisam imao puno elemenata. 

Posto je prva kutija bass reflex konatrukcije koju sam pravio zadovoljan sam pre svega i bas drajverom i glasnocom(tihim basom) kad ne postoji ali konkretnim i dubokim kad se numera takva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedino sto je bilo nemoguce izvuci dubinu sa kompresijom iz ovog zvuvnika pa sam po prvi put pravio bassreflex. Da nisam imao smernice koliku kutiju i koliki port ne bih ni uzimao te zvucnike iako ih je lik prodavao iskljucivo uz skretnicu koju sam bas zeleo zbog vidljivo naglasenih vrednosti induktivnosti. Za ostale zavojnice sam kupio kineski uredjaj koji meri i induktivnost pa tek onda pazario na slepo drugu donorsku skretnicu sa koje sam odmotavao i povremeno merio mH. 

Nije lose ispalo ali ima jos malo prostora za korekciju notch-a na srednjem. Poneka pesma me nervira oko 3,4 kHz, poneki zenski vokal ume da nadjaca ostale tonove. Otom potom, za sad ovako sviraju. 

:rasta:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam...telefonom je provereno nemoguce. Mooozda nekom jacom serijom iPhone ili drugara da pitam za mikrofon i eksternu zvucnu. 

Razmisljao sam da pre elektricnog filtera pokusam cisto odrednice radi sa fizickom barijerom, krpom ili platnom ili polifilom da delimicno blokiram zvucnik. Tako sam do sad odredjivao atenuaciju izmedju zvucnika i menjao kombinacine otpornika. Cini mi se ima jedan projekat gde je frs5 na letvici ispred bg20. :idea:

A da li koristiti pink noise, white noise ili sweep (brzi ili od 20 ak sekundi) ? 

 

 

 

Izmenjeno od nikola_xpress
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, NIXIE reče

Ja nabavio IMM6 Dayton ali nema ništa od merenja sa ovim telefonom koji imam. Mora neki bolji. 

Da li bi moglo na iPhone 8? Koji software treba kačiti? Ili da se odjebemo od pomisli da bi za male pare mogli da se provučemo! Pljuni istini u oči (Buldožer)!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 časa, nikola_xpress reče

Interesantna naprava :good:

..a nije ni puno para

Nije ali telefon jeste. :D Komšija probao na neku jaku makinu, i rezultat je dobar. Ja imam nekalibrisan merni mikrofon i svu opremu DIY, samo treba da napravim TRRS/TRS adapter da priključim ovaj kalibrisani na tu moju mernu skalameriju. 

Preporučujem za ozbiljan rad UMIK1 ili UMM-6 USB mikrofone, nikako ovaj malecki.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moje su opcije skup telefon kad bude drugar dolazio na pivce ili od drugog ortaka da pozajmim studijski mikrofon i zvucnu kartu

Inace snimci su napravljeni samsungom a22 cini mi se da posedujem 

 

Razmisljao sam i da kacim solidan usb osciloskop na svaki zvucnik posebno otisao bih u dubiozu i zatvorio kutije 2023. obzirom na tempo kojim sam radio. Garaza na drugoj lokaciji od stana i sitna deca bas ne ostavljaju prostor preko dana pa sam nocu kadkad radio

Valjda zato nije lose da skretnica bude izvan kutije...

Izmenjeno od nikola_xpress
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 months later...

Pozdrav kolege ljubitelji

Pronasao sam povoljno Wsp26s i G25ffl koje sam od pocetka i zeleo za ovaj projekat ali nije bilo uslova

Cekam da stignu otpori mox od 1 i 1.5ohm pa da malo pritajim bg20 sa nekim od ta dva

Pojacalo je i dalje lose. Yamaha rx810

Isprobao sam ih sa nekoliko malo boljih pojacala i ima osetne razlike tako da je u planu neko bolje

Sad to ovako izgleda

 

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...