Jump to content

6S3P-EV Phono


krca44

Preporučeni Komentari

  • 2 months later...

Cathode Follower sa 6S3P-EV cevima je zavrsen u posebnoj shasiji, bez selektora i volume kontrole - trebao mi je kao dodatak za phono.

Proban je i radi pristojno samo mislim da ne doprinosi nista pozitivno phono preampu. Ne oduzima takodje, bar koliko ja cujem.

Finalna procena kad prodju vrucine i aktiviram cevni amp.

Razlog za rad u posebnoj kutiji je banalan - HV izvodi sa trafoa na phono preampu nemaju dovoljno struje za phono i CF zajedno.

Slika je ovde samo kao neka vrsta dnevnika, da se vidi sta sam radio.

IMG_20220720_115850_5-01-05.jpeg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prepravi ti to odmah u stepen sa pojačanjem, za Pavouk dak. Nećeš se prevariti sigurno. Taj stepen mora da obrne fazu kako bi se uskladio sa dakom, i to je taman kako treba. Samo mi ta lampa nije poznata, koliko bi bilo naponskog pojačanja? 10-12x ne treba više, može i manje, ali ne manje od 3x.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6S3P-EV u praksi ima ostvarivo pojacanje od 30x do 40x .... mada njenu blisku rodjaku 6S4P na bigdiy-a koristio je Grunf za izlaz sa PCM1702 konvertera. Sad koristi nesto drugo sa 6HM5/EC900 + ECC88 za izlaz.

Ovako iz glave ipak mislim da je onaj Sstrsat-ov dizajn, line stepen sa submini 6N16 bolje resenje - manje je pojacanje, ne znam koliko puta ali drugacije receno 12-14dB...po mojoj proceni, kad se izbaci prethodni phono stepen.

Videcemo, za DAC ostaje da nabavim trafo i kutiju + neke delove za JLS reg, uskoro cu poceti sa radom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da kazem dodatno - Sstrsat-ov phono + line/cf sviraju jako lepo sa minimalnim napajanjem - veoma cisto, u tom smislu bolje od 6S3P phono-a.

Problem je svekupni gain, zericu manja stereo slika i definicija.

Samo Line + CF, vec gotov, jednostavan a vrlo dobar - deluje mi kao gotovo resenje za DAC, za pocetak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Može puno toga da se koristi. Prva varijanta je pasivna I/U konverzija, preskakanje internog OPA i dodavanje invertujućeg pojačavačkog stepena sa  OPA ili lampama. Druga varijanta je aktivna I/U konverzija koju znamo sa osnovne šeme sa internim OPA ili je preuzimamo sa Miro PCB za AD1865.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...

Zadnji update :

Sinoc sam uradio "pravu" probu, ono ranije shvatio sam nije bilo relevantno usled krsh Luxman pojacala ( sad je probano sa PP EL84 ).

Cathode Follower je dovoljno transparentan, a daje utisak da reprodukcija ima znacajno veci autoritet u niskim frekvencijama.

Bez CF-a utisak je npr vrlo povucen kontrabas, na jazz plocama - ili kao da je fr opseg u tom donjem delu odsecen na visoj frekvenciji.

Dakle definitivno phono izlaz od jedno 3K koji daje signal za pojacalo sa 100K ulazom - ne moze da da drajv kakav je moguc sa niskim impedansom - pritom nesto mi se cini da je impedansa samo jedan faktor.

Sto se tice viokih fr tu nije bilo problema ili ih ja mator nisam cuo...mada imao sam neki pozadinski utisak da je i to mozda bolje sa CF-om, ali ovo cu jos probati.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...