Jump to content

EI Nikola Tesla WS-310Y


djuma89

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima,

Nastavljamo dalje istim ritmom, novopridosla skalamerija Ws310Y. Od početka mi je plan bio da nadjem neko staro pojačalo da izvadim sve iz njega i da pravim PCB. Radio akustiku sam sredio i takodje Uher jer su unutra bili u bas dobrom stanju, nije mi se ostvario plan... 

Ovde je ploca u bas losem stanju, vidim da su emitorski otpornici izgoreli. A i same komponente su loseg kvaliteta koliko vidim tako da bih ja ovo sve izbacio i ostavio trafo, prekidač i potove ako valjaju. Svidja mi se taj minimalni dizajn. Zanima me napon na izlazu trafoa i na osnovu njega sta bih mogao da ubacim od pojacala?! Nisam Nisam jos nasao šemu od ovog pojačala. Problem su i hladnjaci u ovom dizajnu.

Razmisljao sam nesto od Apex, Gainclone i slicno da ima gotov PCB. Jos sam početnik.😊 Sta savetujete?

20220221_092802.jpg

20220221_092949.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

TDA7293, 7294 eventualno LM3886, ima gotovih praznih PCB za TDA, ima kompleta, bilo je i na KP, pasuje na te ladnjake bez problema. Čika Brka zna koji su dobri TDA kitovi koliko se sećam, samo je menjao pasivne delove. Phono i line deo, ako neće biti samo izlazno pojačalo, nešto jednostavno sa operacionim. Mada ja bih samo odradio to kao izlazno pojačalo i napravio novu prednju ploču.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

LM3886 je fino hifi pojacalo od 30W na 8 oma(spominje se pamfletno i 68W ali uz znatna izoblicenja, kao VW, ide brzo i malo trosi, ali nikako istovremeno :) ) , sa izoblicenjem 0,03%, uz te neke mogucnosti izbijanja vecih snaga u burstu. Ima i soft kliping, napravljen blagim limitiranjem slu rejta, takav nacin rada se pokazao popularan, prijatan neumarajuci i kod efikasnih i preciznih zvucnika.

TDA7294 je snazniji brzi, moze da isporuci vise struje u adekvatnoj situaciji, pa izbor zavisi pre svega kakva je situacija sa zvucnicima, i efekta ukusa koji treba da presudi.

Neke firme su kombinovale TDA za bas i midbas, a LM za srednje i visoke, sa svoje 5.1 ili 7.1 sisteme i to je oprobana receptura nekakvog neumarajuceg i mekanog zvuka, ali i masovno prihvatljivog.

Pa da se, sa ovih 2,5 cents, nekako unapred olaksa dilema.:character13:

Izmenjeno od vladd
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta je bolje ne znam. TDA je jednostavnije. Imaš sigurno 2x60W na 4oma sa tim napajanjem ako izdrži trafo, u šta sumnjam. Ali nije bitno, radiće to ako se normalno koristi, DC napon će padati kako se trafo približava maksimumu snage. Mislim da je Čika Brka uzimao one sa prvog linka, pa menjao kondenzatore za SAMWHA. Svakako treba dodati grec i neke veće filterske kondenzatore, isto SAMWHA za napajanje toga, a izbaciti grec sa PCB. Na samoj PCB neka ostanu oni 2200uF možda staviti neke kvalitetnije. Onaj bluetooth modul,  to je neka D klasa pa još bez hladnjaka i sa jednostukim napajanjem, to preskoči.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uf ne bi ga komplikovao sa baferom. Uzecu onda dve ove plocice, izbacicu sa njih grec. Mogu da iskoristim grec sa skinute stare ploce ili novi da kupim. Uzmem kond za napajanje i zamenim izlazne kond. To je to koliko sam razumeo?! 

Ne bi bilo lose kad bih bila neka plocica za kontrolu boje da iskoristim i ova tri pota?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kupi novi grec barem 10A i dva SAMWHA elektrolita 6800-10000uF. Grec sa novih PCB izbaci (premosti). Zameni sve kondenzatore na PCB. Stavi 10k ili 20k log stereo potenciometar, onak Kineski SMD zeleni rotacioni preklopnik je najbolji za sitne pare. Za boju tona moraš napraviti malo napajanje sa recimo 7812/7912 ili slično sa nekim malim trafoom 10W 2x15VAC. Ali tu ti trebaju još dva dvostuka OPA i dosta delova.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima ovakvih na Aliju samo trafo treba, nego nešto sumnjam da će to dobro da zvuči.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A ima i ovih TDA pločica bez greca, ako se opredeliš za Aliexpress. Samo gledaj i na ebay, gde je najmanja poštarina.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...