Jump to content

PC kao izvor zvuka - tema MK II


dj.nik

Preporučeni Komentari

 

Miko, molim te napiši sažet "kumulativni" post, šta trenutno hardverski sadržava tvoj PC koji pokreće i upravlja ovim audio-softverskim rešenjem.

To će biti najkonkretniji prikaz PC sprave kakva treba, a verujem i zadovoljavajuć odgovor koji isključuje zabune i nejasnoće.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 10 minuta, Leonardo reče

 

Miko, molim te napiši sažet "kumulativni" post, šta trenutno hardverski sadržava tvoj PC koji pokreće i upravlja ovim audio-softverskim rešenjem.

To će biti najkonkretniji prikaz PC sprave kakva treba, a verujem i zadovoljavajuć odgovor koji isključuje zabune i nejasnoće.  

Vec sam pisao sto puta. Ti sigurno vec imas takvu masinu posto si se savetovao sa @dj.nik

Krenes prvo od izvora svega. Napajanja.

SEASONIC Prime Fanless Titanium 600W

Kuciste po zelji midi. Prednju plocu stavis na CNC da bude skroz metalna.

Maticna bilo koja AOURUS da ima OPA UP - USB DAC UP - sa LED izolacijom audio izlaza

Procesor po zelji

Memorija po zelji 

SSD po zelji

Hladnjak pasivni za procesor.

Graficka kojoj se ukljucuju ventilatori preko 50C ili nema uopste ventilatore ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 minutes ago, Lemić said:

Ova tema se primarno odnosila na izbor hardwera, ja sam je skoro čačnu sa tog aspekta, ali se mic po mic  pretvorila u visoko specijalizovanu programersku i sad je pratim u nadi i sa iščekivanjem rešenja, ali ne bilo kakvog, već upotrebljivog za običnog slušajućeg korisnika.

Potpuno mi je nerazumljivo ovo što se piše predhodnih desetina strana, ne znam i ne zanima me da znam, jer za ovako nešto bi morao neko da mi sve instalira, pa ako nešto zeznem, morao bih opet nekoga da cimam, šta će mi onda to, čak i plaćajući.

Ovo je meni prekomplikivano u poređenju za Win, kom se svaki servis može ručno vrlo jednostavno ugasiti, Gluv_udaren je to napisao, a Minorityclen, koji je na forumu predložen, radi posao, uz AIMP player sve je vrlo jednostavno za korišćenje i podešavanje, da se reprodukuje iz predhodno učitavanje u memoriju, podesi se buffer i neke latencije, ostaje samo da se ručno određuju sampling rate i na dalje samo da se stiska play.

Bio sam ubeđen da je Linux jednostavniji i superiorniji OS, a da sam ja hendikepirani duduk, prateći sad ovo, ne bih rekao da je baš tako, a kolko znam, opšta upotreba Win i Linuxa je u nesrazmeri.

LM, nije ovo nikakva zamerka diskusiji, naprotiv, veliko HVALA, jednostavno nije za svakoga, trebalo je na vreme da se izdvoji zasebna softwerska tema, možda bi i sad to moglo da se učini. Kolko sam mogao da zaključim, nisam jedini kome je ovo prezahtevno i koji priželjkujemo konačno rešenje, bez ikakvih moći, osim da guramo kolica, barem sam ja takavih sposobnosti.

Gospodine @Lemić, da ovako iznebuha izgleda kako ste opisali, no videćete ubrzo da i nije tako.

Pre početka rada poželjno je da računar bude povezan sa mrežom eternet kablom a ne wifi (pogotovo ako instalirate verzije operativnih sistema bez grafičkog okruženja tzv. Servere jer je LAKŠE).

1. Instalacija Linux npr. Ubuntu ver. 24.02 ili bilo koje druge je ama baš ista po načinu kao i instalacija Windows.

- Downloaduje se ISO fajl (i za Windows i za Linux)

- Napravi se butabilni USB sa tim fajlom (opet isto za oba sistema) a za pravljenje se koristi programčić Rufus npr. opet isto za oba sistema.

- Izvrši se izmena biosa. U BIOS-u se postavi da se računar "podiže"-startuje sa USB diska (opet isto za oba sistema) i za Linux dodatno učini još jedna promena u BIOS vezana za SATA interfejs da je ne obrazložen (za 10 sekundi isto po načinu kao i prva izmena, lako da ne može biti lakse).

- Zatim se stavi taj butabilni USB u USB utičnicu racunara i upali računar čime počinje instalacija (isto za oba sistema).

- Tokom instalacije odgovarate na gotovo identična pitanja za oba sistema i kad instalacija završi sistem je spreman za upotrebu.

- Sada ponovo treba ući u BIOS i vratiti da se računar "podiže" sa hard diska čime je instalacija zavrsena i računar će se podići i vi ćete se naći u grafičkom okruženju Linux odnosno Windows koja su veoma slična (treba Vam par desetina minuta da se naviknete možda na Linux) ili ćete na ekranu dobiti komandnu liniju ako ste instalirali serverske Ver. operativnih sistema (za Vas ne savetujem, moći ćete kasnije kad se naviknete da instalirate server Ubuntu čas posla).

Ovo drugo verujem da mnogi nisu radili-instalirali servere ali ako ste instalirali grafičko okruženje Windows i bili zadovoljni njime kao izvorom za Vaš HiFi sa Linux grafičkim okruženjem bićete samo zadovoljniji.

Serverske verzije su poželjnije za HiFi potrebe (kažu zaljubljenici da bolje zvuče, ja baš nemam tako prefinjen sluh da smatram da je to kapitalna razlika kao neke druge) iz prostog razloga što ima mnogo manje instaliranih stvari-procesa koje hipotetički utiču na mnogo toga pa i na zvuk.

Ovde ću pričati o grafičkom okruženju oba sistema jer je za one nefamilijarne sa njima jednostavnija znatno opcija nego instalacija serverskih verzija.

2. Instalacija SnakeOil na Linux

Da biste pripremili Vaš Windows računar za muzički server, morali ste uraditi čitav niz stvari.

Pobrojacu samo neke da ne pišem mnogo.

Windows (grafičko okruženje)

- Instalirali ste plejer bilo koji da je u pitanju (Foobar2000, Album plejer ....) i podesili ga.

- Instalirali ste neki software poput Fidelizer koji Vam je pomogao da "ubijete" neke procese koje Windows sam diže a za koje se smatra da utiču na kvalitet zvuka.

- Instalirali ste Tudal, Qobuz ....

- Instalirali ste neki Media server LMS (ili niste, ne morate) koji će Vam pomoći da "složite" Vaše pesme ....

I ovako bi mogao da brojim dugo, poput instalacije plugin za UPNp/DLNA za Foobar2000 ako hoćete da kontroliše te plejer iz neke aplikacije na telefonu itd 

Linux (grafičko okruženje)

- Daunlodovali biste "SnakeOil Installer" i pokrenuli sa nekoliko klikova instalaciju koja bi Vam klasični Ubuntu 24.02 pretvorila u SnakeOil računar a Vi ne biste ni primetili bilo šta.

Svaki računar ima ime (zadajete mu ga tokom instalacije) i adresu poput npr. 192.168.0.67.

- Odete na drugi računar ili mobilni telefon, pokrenete Vaš browser, i u njemu otkucaje adresu vašeg računara npr. 192.168.0.67

Posle toga na mobilnom biste dobili upravljački program SnakeOil koji izgleda ovako.

Screenshot_20230219_101758_Chrome.thumb.jpg.44a22c5215f04ebd5ed3d35cc87f0d9c.jpg

Izborom nekog od menija oformili biste Vaš sistem kako želite štikliranjem onoga što želite da instalirate ili da ne instalirate jednostavnim štikliranjem ili ne štikliranjem tih opcija.

To izgleda ovako,

Screenshot_20230219_101914_Chrome.thumb.jpg.814551ad081e3d1d5dcb22c3ac7df370.jpg

DALEKO PROSTIJE SVE NEGO SA WINDOWS, a bolje svira i nekako je pouzdaniji i bez slučajnih artefakata kojima je Windows u mom okruženju bio sklon.

To je otprilike ono što sam obećao da ću napisati.

Ako budete imali pitanja, dodatno ću objasniti, bolje nego da Vas dužim materijalom sada opteretim (slike itd).

Uživaćete!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

36 minutes ago, Mikorist said:

pa tu tek niko nije odmaklao od  NULE 

ej NUC 

Svojevremeno je HTPC bio aktuelan, u odnosu na tadašnje mašine, NUC je spejsšatl. Naravno, uvek ima bolje, pitanje je gde će se ko razvrstati, našta utiče više faktora. Moj NUC radi bolje nego stari PC, iako nije Win diran nešto, niti stavljen Minorityclen programčić, za mene je to odskok u odnosu na nulu, kad još dobije napajanje kako treba, iha. 

Nego zaista, "sit gladnom ne veruje", zadivljen sam tvojim i još od nekolicine, izlaganjima, al brate potpuno neupotrebljivo za mene i meni sličnim, jer sam na nultom nivou. 

(Srećko napisa post u međuvremenu, nemam sad više vremena.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 minutes ago, Srecko said:

Gospodine @Lemić

Gosn Srele, ceo život se ne hvatam za ono što ne znam ili samo delimično znam, ne libim se  ni da otvoreno to izjavim. Počeo sam da čitam post i batalio, smatram da nisam dovoljno kvalifikovan za sve to, uprkos optimizmu. Pratiću temu svakako.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, Mikorist said:

Problem je sto je mali spejsatl.

2023-02-19_10-49.png

Kako ono Zen kaze bez 15 inca nista. Nema zilu u zvuku :smesna:

Našo si kom ćeš to da kažeš, imo sam ubedljivo najbolju Tanoy 15icu i zamenio za majušni FR Fostex, tek sad modufikovang 8 inčnog Lowrhera ne bih menjao ni za 15 i više inčni drajver. 

Svojevremeno sam se opredelio za Kouetsu Black goldline, naj jeftiniju ediciju, mogao sam kasnije da dođem do Onyxa ili Gerotiranog Wooda, nisam hteo jer mi crni bio sasvim potaman. Ne znači da je tako i sa NUCom i da će tako da ostane, trenutno je više nego zadovoljavajući stepenik, nisam ga još ni čestito sklopio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dovoljno je otvoriti BIOS i gledati  20 minuta  kako se menja frekfencija CPU na ovakvoj masini i na NUC.

Koliko stabilno drzi frekfenciju - tj. klok. A Od njega zavisi sum sistema i DAC-a.

Ne moze softver bez hardvera da radi - a i obrnuto. Sinergija je to. 

A odkad sam kupio i Kosmodisk ja vise problema nemam :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, Lemić said:

Počeo sam da čitam post i batalio

Ako si odmah na početku batalio pitak i lako razumljiv post u kojem je opisan postupak Win i Linux instalacije, iz kojeg se vidi da razlika praktično nema, 

...onda ti pomoći nema! :)

Ako hoćeš da uđeš u ovu priču, ipak moraš da uložiš minimum truda, za početak barem da se nateraš da pročitaš Srećkov post do kraja.

Videćeš, nije strašno! :)

 

Kolega @VukJov  je pomenuo Daphile https://www.daphile.com/ što je dobra varijanta za tebe. U pitanju je custom instalacija Linux-a sa LMS-om.

Probao sam ga više puta i sasvim je ok, iz nekog razloga ne svira tako dobro kao SnakeOil *, ... ali zato nema podešavanja koja bi te zbunjivala. :)

 

* Ne znam koji je uzrok razlika u zvuku, možda je u pitanju različit kernel, napredna podešavnja, itd, ko će ga znati. A možda je moguće i da se Daphile može dodatno unaprediti iz komandne linije.

 

 

Izmenjeno od Kuja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 25 minuta, Kuja reče

* Ne znam koji je uzrok razlika u zvuku, možda je u pitanju različit kernel, napredna podešavnja, itd, ko će ga znati.

Kernel, napredna podesavanja. Da se izbaci pulseaudio - oslobodi ALSA - da sve prolazi kako treba.

Nije sto su napredna nego ih ima strahovito mnogo. Ni Daphile ni AV - a ni Ubuntu Studio nisu podesavali sta sam ja u zadnja dva dana.

Gledao sam sva tri kroz conf fajlove ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada ste, već, u radnji, pomozite ljudima i oko novih stvari...

WWW.PHORONIX.COM

Linux sound subsystem maintainer Takashi Iwai sent in the sound driver updates early for the Linux 6.3 cycle that is set to open following today's Linux 6.2 stable kernel release

 

Da se ne muče...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, Kuja said:

Ako si odmah na početku batalio pitak i lako razumljiv post u kojem je opisan postupak Win i Linux instalacije, iz kojeg se vidi da razlika praktično nema, 

...onda ti pomoći nema! :)

Rekao sam da sam duduk, nisam se deset godina bavio instalacijom Windowsa, ako mi nema pomoći, šta ću, zadovoljiću se ovim kako je sad, dok i ako ne nađem nekog od praktične pomoći, sačuvao sam Srećkov post i još nekoliko, otompotom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, Mikorist said:

A kernel instaliras RT i krene da ti stuca zvuk kroz pipewire na sirovo . :D

Pipewire i Pulse su višak u distro koji je samo za audio reprodukciju. Uvek se reprodukuje jedna pesma i nema potrebe za miksovanjem.

Znači Alsa direkno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 14 minuta, silentbob reče

Pipewire i Pulse su višak u distro koji je samo za audio reprodukciju. Uvek se reprodukuje jedna pesma i nema potrebe za miksovanjem.

Znači Alsa direkno.

 

Direktno kroz plejer. Ali ja ocu Browser da mi svira isto kao plejer.......tako da nije visak.

Meni ne treba OS  da odaklegod startujes/pokrenes neki audio format radi. 

Recimo D10s iz ALSA 

["node.nick"] = "Topping D10s",
["node.description"] = "Topping D10s",
["resample.quality"] = 4,
["resample.disable"] = false,
["channelmix.normalize"] = false,
["channelmix.mix-lfe"] = false,
["channelmix.upmix"] = true,
["channelmix.upmix-method"] = "psd", -- "none" or "simple"
["channelmix.lfe-cutoff"] = 150,
["channelmix.fc-cutoff"] = 12000,
["channelmix.rear-delay"] = 12.0,
["channelmix.stereo-widen"] = 0.0,
["channelmix.hilbert-taps"] = 0,
["channelmix.disable"] = false,
["audio.channels"] = 2,
["audio.format"] = "S32LE",
["audio.rate"] = 48000,
["audio.allowed-rates"] = "384000,352800,192000,176400,96000,88200,48000,44100",
["audio.position"] = "FL,FR",
["api.alsa.period-size"] = 256,
["api.alsa.period-num"] = 2,
["api.alsa.headroom"] = 1024,
["api.alsa.start-delay"] = 1024,
["api.alsa.disable-mmap"] = false,
["api.alsa.disable-batch"] = true,
["api.alsa.use-chmap"] = false,
["api.alsa.multirate"] = true,
["session.suspend-timeout-seconds"] = 0,

ovo se prevodi u 

pipewire.conf:

default.clock.rate = 48000
default.clock.allowed-rates = [ 44100 48000 88200 96000 176400 192000 352800 384000 ]
default.clock.min-quantum = 1024

pipewire-pulse.conf

pulse.min.req = 1024/48000
pulse.min.quantum = 1024/48000

Ovo ce da radi na svim spravama koje imaju ovaj XMOS ili slican.

Znaci D30 D10 D50 - JLS USB 

Sve mi jedno dal je direkt ili nije. Isto svira.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

45 minutes ago, Lemić said:

Rekao sam da sam duduk, nisam se deset godina bavio instalacijom Windowsa, ako mi nema pomoći, šta ću, zadovoljiću se ovim kako je sad, dok i ako ne nađem nekog od praktične pomoći, sačuvao sam Srećkov post i još nekoliko, otompotom.

Pa nije sve propalo i tako crno! 🙂

Evo okačio sam ti u prošlom postu link za Daphile, to sigurno sam možeš da instaliraš.

Možda nije najultimativnija i najbeskomprimisnija varijanta, ali mislim da će ti raditi posao odlično.

Imam nekoliko drugova koji ga koriste i savršeno su zadovoljni.

Za nešto više od toga moraš ipak i ti da uložiš malo truda.

Ja mislim da te je @Mikorist prepao sa njegovim Linux "listinzima" 😂 , od kojih ti je pao mrak na oči. 🙂

Znači preskoči taj 18+ sadržaj već pređi na PG 🙂.

Ako slediš uputstvo koje je g. @Srecko napisao, možeš i sam da instaliraš SnakeOil, a ako ipak ne, tu je Daphile.

Kreni nešto od gore nabrojanog sam da instaliraš, pa ako se zaglaviš pomoći ćemo ti.

Najbolje se uči radeći, sa stečenim znanjem ćeš moći možda i sam da rešavaš potencijalne buduće probleme. 🙂

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

23 minutes ago, Mikorist said:

ovo se prevodi u 

pipewire.conf:

default.clock.rate = 48000
default.clock.allowed-rates = [ 44100 48000 88200 96000 176400 192000 352800 384000 ]
default.clock.min-quantum = 1024

pipewire-pulse.conf

pulse.min.req = 1024/48000
pulse.min.quantum = 1024/48000

Oprez: (naj)nov(iji)i sadržaj pipewire.conf i pipewire-pulse.conf je značajno složeniji, već sadrži to što ste naveli i razlikuje dva mesta gde se može uporebiti: /etc i /home/_user_/.config ...

Izmenjeno od zika
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...