Jump to content

PC kao izvor zvuka - tema MK II


dj.nik

Preporučeni Komentari

10 hours ago, Mikorist said:

ama ne treba preterivati.... mislim ko hoće samo da mu svira... gejmerska mašina ti ne treba da bi samo gledao nekad po neki film u 4K...

šta će ti za to 60 FPS... ja igram tetris i šah ... za to mi tek ne treba :smesna:

 

msm kapiram ko rudari Bitcoin a ne zaglavi u zatvor i slično... može da odplati....

ovo sto ja pravim em treba jak procesor em treba i oni procesori u graficku. H...s taj tvoj DAC od 2k eur sto ti na slusanje. Ovo je izazov!!! :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 hours ago, vladd said:

Davno sam ja bacao pare na gejmerske masine, koje kostaju djavo i po a posle nekoliko meseci upola...

I sada, osim minorne potrebe za igranjem, gledam optimalan trosak i tehnicke benefite. Dobro glavno napajanje, dobri konvertori na ploci, izolovane komunikacije od suma, sami brzi portovi, iako se ne koriste maksimalno, znace da je sve prilagodjeno brzini, dobro  i cisto napajanje komunikacije, dobre veze dobri konektori....

Sto se tice buke, Aorus sprave imaju opciju gasenja ventilatora ako je temperatura dovoljno niska, za sta su bitne hladne i efikasne komponente, fan.thumb.jpg.8ddb1d0eb0bf4dfc79ca6b40585d7264.jpg

SVako sebi odredi prioritete, paletu zeljenih detalja i zahteva ima za svakoga ponesto.. :) 

 

taj Aorus je mnogo dobar sto se tice overclocka procesora je procesor okruzuju sve vrsne komponente. Gasenje kulera, ...

https://noctua.at/en/nh-c12p-se14

ovo je vrlo bitno. 14cm noctua u trenutni komp koji nekad ne znam da li radi uopste. Dusu dao za muziku i sto manje buke.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 12/6/2020 at 10:48 AM, Lemić said:

Instalirao sam neki app na mobilni, "Sound meter", nivo šuma u mom ambijentu je 30-35 db, tako da postojeći PC se čuje ali ne smeta, pogotovu ne na zvučnom pritisku između 70-80db, pikovi 85,  kolko mi je uobičajena slušna glasnost. No, poželjno je da kućište bude tiše, vidim da postoje neka koja su dodatno dampirana, što bi uz tiše ventilatore verovatno snizilo nivo buke. Neki predlog, rešenje,...?

Ne znam da li si pratio ovu temu:

 

Ja koristim Intel NUC, uz jednostavna podešavanja u BIOS-u sam postigao da je mašina potpuno nečujna.

Jedva primetan, blagi huk ventilatora se može čuti kada se uvo približi na nekih 10cm od kućišta. Već na pola metra se apsolutno ništa ne čuje.

Znači ništa specijalni ventilatori tipa Noctua, dampiranje kućišta, itd, itd.

 

Kompjuter je u skoro mint stanju kupljen za 170 eur na KP, procesor je i5 pete generacije, a kome je bitno pušta i 4K video bez problema.

Za 15 godina koliko "slušam fajlove" sam probao svašta - od mini ITX pasivno hlađenih ploča, desktopova i laptopova, preko raznih Squeezebox-eva i MacMini-ja (sve u ulozi trasporta), do skupljih sprava kao što su Cocktail Audio X50D.

Kopkao me je Intel NUC, pogotovu kada sam video da ih Roon koristi za svoje Nucleus strimere:

https://roonlabs.com/nucleus

https://docs.google.com/document/d/1pUj-yFsAHPgTuV1TbcESA4va1_mxv1M_VQPJV___nuQ/edit

Na kraju sam uzeo jedan i to je bilo to!

 

Iz dosadašnjeg višegodišnjeg iskustva, došao sam do zaključka da je jako bitan kvalitet implementacije USB-a na matičnoj ploči.

Veliki broj PC-jeva koje sam probao su svirali nekako bezveze, mlitavo i beživotno.

Prvi kompjuter koji mi je odlično svirao je bio MacMini. Drugi je Intel NUC.

MacMini sam dugo koristio i kao radni kompjuter i kao transport povezan na DAC.

Ipak, želeo sam da imam odvojenu komponentu na polici sa uređajima i to sam dobio sa NUC-om:

NUC-IMG_9001.jpg

IMG_9077-NUC-u-akciji.jpg

 

 

Deluje mi da je za novac koliko košta polovan NUC (kao što rekoh, ja sam moj platio 170 eur), teško ili nemoguće sklopiti nov kompjuter koji bi mogao da se sa njim meri po pitanju odsustva buke, dimenzija, kvaliteta zvuka i nekog opšteg nivoa estetike i praktičnosti. Naravno to se odnosi na kompjuter u ulozi audio transporta, a ne mašine za gejming.

Ok, imamo scenarije korišćenja koji zahtevaju veću sirovu procesorsku snagu u slučaju korišćenja DAC-ova koji zahtevaju ekstreman upsamling ili realtime konverziju u DSD, ali za normalnu upotrebu nikakve besne mašine nisu neophodne.

Evo, upravo slušam muziku i zauzeće procesora varira između 0%, 0,5% i veoma retko 1,5%, average vrednost je 0,1%:

962118497_ScreenShot2020-12-07at4_02_37PM.jpg.74b20bc75a0c09251db53b9dafa916d2.jpg

 

On 12/5/2020 at 6:55 PM, Lemić said:

Nikad nisam pridavao značaj digitaliji, slušam je iz moranja i delom zbog komfora, da ne širim temu, tako da nemam nameru da pravim ultimativni audio PC, već običan korisnički, za poslovnu upotrebu, pri čemu zabeležim više stotina fotki i po neki video klip, zato treba veći HDD i za bleju po netu. Ako se pravi nova komfiguracija, da se pokuša napraviti kolko tolko adekvatan izbor za audio upotrebu, bez previše folozofiranja i nekog sumanitog trošenja para.

NUC možda nije ultimativni high-end audio PC, ali rezultati su odlični. Znači uz komfor možeš dobiti i dobre zvučne rezultate.

Postignut kvalitet zvuka (u mom sistemu i sa mojim načinom korišćenja) je uporediv sa dedicated audio strimerima više klase, kakav je npr. Cocktail Audio X50D kojeg sam probao neposredno pre nabavke NUC-a, a cena je višestruko manja.

Doduše X50D ima mnogo više funkcija i neuporedivo veću fleksibilnost kod izbora izlaza, što može opravdati njegovu cenu, ali meni je sve to bilo višak, sve što mi je trebalo dobio sam u obliku NUC-a.

 

(!!!) Bitno je naglasiti da sam do finalno postignutog kvaliteta zvuka došao dodatnim podešavanjima koja su opisana u temi koju sam linkovao na početku posta.

U BIOS-u sam podesio da USB3 radi kao USB2, isključio sve USB portove sem jednog, ubio Bluetooth, WiFi i sve ostalo što nije neophodno, u OS-u dao realtime prioritet USB-u, razdvojio plejer i sistem na posebna jezgra procesora, itd, itd.

Dodatno, za napajanje USB to SPDIF konvertera ne koristim 5V iz USB porta već odvojeno linearno napajanje.

 

@Lemić Zaključak je da možda ne moraš da po svaku cenu ganjaš jedan kompjuter za sve. Za muziku možeš da koristiš ovako nešto što ti stoji na polici sa uređajima i zauzima minimalan prostor, a za rad da nastaviš da koristiš "normalan" kompjuter. Za gledanje filmova može da posluži i neki Android TV box.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gosn. L.  pošto si ovo propustio pre jedno 6 - 7 god.  :

481070492_AOpenAX4B-533Tube.JPG.a25c94bb1a5f56a7ab987239f5c51017.JPG

AOpen AX4B-533 Tube

A i nisi se ni igrao sa zvučnim karticama :

1590025293_AsusXonarSTXsoundcardupgradedwithBursonopamps.JPG.65ef333ec44363b6c2c48c523ab10252.JPG 

Asus Xonar STX sound card upgraded with Burson opamps

Mislim da će NUC da ti zvrši posao.

Posle možeš, jednog dana, kada uđemo u Jevropu :D:lol::D da turiš dobar strimer u liniju i uživanje samo tako :

1774741266_OnkyoNS-6170.thumb.jpg.6d73b0355b4d9cf60c45359783c5ba8a.jpg

Onkyo NS-6170

Pozzzzzzzzzz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre sat vremena, Doktor reče

Da li je ? :)

 

On 1.11.2020. at 11:06, Lemić reče

Pa šta sam ja napisao:

Znači, Topping D10 zvuči jednako analogno dobro ko što zvuče Philipsovi TDA 1540/1541, mada 1541 u nekim varijantama ume da bude blago agresivan. Rogićev Model One je po meni naj bolje što sam slušao, živo bi me intersovalo kako zvuči današnji model isto sa 1541 i koji sampluje sve kao što to čine sadašnji DAC-ovi, no nismo već dugo ni u kakvoj relaciji.

a onda dodaje ovde

On 4.11.2020. at 19:22, Lemić reče

D10 radi bez zamerke, analogno oblo uz digitalnu performansu, pun stage i volumen, a nadasve je uvek prisutna neka akustika ambijenta snimanja što daje osećaj žive svirke i doprinosi osećaju prisutnosti. Javlja se želja da se sluša glasno, iako ne slušam tako, a ukućani ne opiru iako malo šta vole da čuju od mog izbora. Poenta je što nema izobličenja koja paraju uši i čine zvuk agresivnim i pritiskajućim, tako da sam nivo glasnosti lepog signala može da bude prihvatljivo všii nego kad ima distorzije, a digitalni supstitut uvek ima neku devijantnost u većoj ili manjoj meri. Kroz tamo neke godine intenzivnog zanimanja za hifilogiju, naučio sam da sve što se više nastoji ispraviti krivu Drinu, ona sve krivlja, jednako i u digitaliji i otud moja opredeljenost ka pomenutim čipovima i to samo u singl modu, znači jedan čip za 2 kanala. Šta je u ovom Toppingu doprinelo nekom mom zadovoljenju, nemam pojma. Prema onome šta je Mikorist iznosio nije da sam imao nevericu, već mi se činilo nekako nestvarnim i nedostižnim, sad se u potpunusti slažem. Napravio sam par svojih semplera od po 170 i kusur numera, šta god da slušam po žanru, moram da cupkam, da se klatim, zapevušim, viknem uh bo te,...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Mikorist said:

ama Lemić je na trećem nebu kako svira...:smesna:

 

...pojačalo koje je dobilo konačno još jedan željeni par cevi, baš sam iznenađen, pozitivno naravno. D 10 je kod prijatelja već dugo na slušanju, jedva čekam sad da ga čujem. PC je dobio vazdušni jastuk, ima pomaka u zvuku. Nisam još rešio ništa zbog prečih stvari, amp, a i treba zaraditi, ja živim od samostalnog rada koji ima i sezonski karakter, plus korona. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Inače....

Kako napraviti dobr DAC....

1. Naći neki DAC od 80-200E  - apgrejdovati mu OPA na 1612 - ili napraviti sam DAC u DIY izvedbi

2. Dobra spoljašnja kutija - sa zidovima od bar 3mm debljine

3, Dobar trafo -torus -dobro i kršteno napajanje linearno

4. Filtracija treba da počne od IEC - od 220V - paralelni kond na prekidaču - pa filter ovakav

20200816_112910.thumb.jpg.2528b2f01e25d7a123b71cd5d04dc0b4.jpg

pa posle njega

ovoooooo.jpg

posle napajanja - žice upletene kao i uvek - negde pri kraju - kod same pločice za DAC

_CMP-FILTER10.JPG

i na kraju USB - filtracija - induktor može da bude da izvađen iz starog radija

1672243545_Screenshot2020-08-13at19_36_51.png.7b0c810499df5ac05fea709e8437bfb3.png

Ovo sve zajedno se čuje - i to se čuje kao da je ceo analogni deo promenjen drugim...jedno par puta bolje nego D10 u svojoj kutiji samo sa zamenjenim OPA

 

mogu da varim sa električnim aparatom za varenje pored DAC - da stoje na njemu dva mobilna telefona - nema smetnje :smesna::rasta:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Mikorist reče
Inače....
Kako napraviti dobr DAC....
1. Naći neki DAC od 80-200E  - apgrejdovati mu OPA na 1612 - ili napraviti sam DAC u DIY izvedbi
2. Dobra spoljašnja kutija - sa zidovima od bar 3mm debljine
3, Dobar trafo -torus -dobro i kršteno napajanje linearno
4. Filtracija treba da počne od IEC - od 220V - paralelni kond na prekidaču - pa filter ovakav
20200816_112910.thumb.jpg.2528b2f01e25d7a123b71cd5d04dc0b4.jpg.c3e065667721192d16648c35d73de2da.jpg
pa posle njega
ovoooooo.thumb.jpg.fe767def7393048a0ae6efaf78adf8ac.jpg
posle napajanja - žice upletene kao i uvek - negde pri kraju - kod pločice za DAC
_CMP-FILTER10.JPG.cdc439cd95e06bfc31287356b444beab.JPG
i na kraju USB - filtracija - induktor može da bude da izvađen iz starog radija
1672243545_Screenshot2020-08-13at19_36_51.png.7b0c810499df5ac05fea709e8437bfb3.png.0a89b6ad9dd6e75f7f2ba2a09581a94c.png
Ovo sve zajedno se čuje - i to se čuje kao da je ceo analogni deo promenjen drugim...jedno par puta bolje nego D10 u svojoj kutiji samo sa zamenjenim OPA
 
mogu da varim sa električnim aparatom za varenje pored DAC - da stoje na njemu dva mobilna telefona - nema smetnje :smesna::rasta:

Aleksandre, Vi ste krivi, napraviste "monstruma" od Mike:rofl:
Bravo Miko!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Nakon dve godine nedaća, opet ja, stekli su se uslovi za nov PC koji bi se koristio i za muziku i svakodnevnu upotrebu. Vladd je bio predložio finu ploču, al sad je ona već obajatila, pa molim za nov predlog, hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 Pred novu godinu pristiglo 

WWW.GIGABYTE.COM

Lasting Quality from GIGABYTE.GIGABYTE Ultra Durable™ motherboards bring together a unique blend of features and technologies that offer users the absolute ...

 

prošla nabavka beše slična

WWW.GIGABYTE.COM

Lasting Quality from GIGABYTE.GIGABYTE Ultra Durable™ motherboards bring together a unique blend of features and technologies that offer users the absolute ...

tako da sam bez mašte. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 32 minuta, Muad'Dib reče

Verovatno najbolji računar za Audio je LattePanda Alpha 864S

200761070_LattePanda06-styledforpocket.png.e5622b520dc712b09492a723edc13b53.png

0 naponskih pretvarača. Zakačiš LPSU od 12V na njega i vozi Miško

 

DFR0545.jpeg.7699a83db63ba43076e9ef1c798d616d.jpeg

 

.

Ovo govance ima na stanju sa tačskrinom u kompletu

https://www.dfrobot.com/product-2092.html

Zveknem u kutiju od DAC direktno ceo PC sa sve tačskrinom :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

CORAL.RS

Intel® Core™ i5-10500, 16GB RAM, 512GB SSD, Windows 10 Pro64, Desktop Mini

stiglo pre neku nedelju u firmu, da zameni optiplex desktope.

Ja sam se prvo smejao šefu, pitao sam ga jesu li ozbiluni da se radi na tim "igračkama"?

Potpuno sam pogrešio. Mind blown performanse. Veličine za nešto malo manji od Mac Mini, ovi računarčići ubijaju na mestu.

Da ne kažem da memorija može da se proširi do 32GB, ima i i7 u opciji (malo skuplji), može i da se upuca 2+ TB SSD unutra pored sistemskog M2 SSD.

Muzički PC za penziju :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...