Jump to content

PC kao izvor zvuka - tema MK II


dj.nik

Preporučeni Komentari

To je najbolja stvar. Na mobu pustiš player koji voliš ( AIMP, FOOBAR...) i biraš albume, pleyliste, gledaš omote, a svira laptop ( media player) pa na DAC. Milina. U rukama ti bežični touch user interface.Može i Blutut al nije ko kad imaš tač skrin u rukama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...nego sam mislio na wi-fi povezivanje kao dva kompa...

Zaboravi Wi-Fi ako misliš na ozbiljan zvuk sa PC-a. Ni plavi zub nije dobrodošao. Svaka visokofrekventna skalamerija unosi smetnje.USB dongle oduzimaju vreme CPU-u svojim interaptima. Ni lapatopa nije najsrećnije rešenje jer su komponente gušće pakovane, prostovise jedna nad drugom. Ali svako ima pravo da se igra svojim novcima. :drinks:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zaboravi Wi-Fi ako misliš na ozbiljan zvuk sa PC-a. Ni plavi zub nije dobrodošao. Svaka visokofrekventna skalamerija unosi smetnje.USB dongle oduzimaju vreme CPU-u svojim interaptima. Ni lapatopa nije najsrećnije rešenje jer su komponente gušće pakovane, prostovise jedna nad drugom. Ali svako ima pravo da se igra svojim novcima. :drinks:

pa ne znam, mislim da je sve to preteranotretiranje kućišta, pozlaćeni usb kablovi, ventilatori, bešumni hdd...ne sviđa mi se ideja da mi soba izgleda k'o it servis (a na kraju se tako završi)...meni moj laptopić odlično služi kao izvor, jedino što bih možda voleo da nabavim neki solidan usb/spdif konverter da se malo i sa tim igram.android telefoni nisu jeftini, ali ako treba da menjam mobilni, mislio sam da uzmem takav telefon i da ga koristim, što kaže branko, kao ekran na dlanumislim da je to bolje od onog skviza
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Imao sam priliko da testiram Zotac ZBOX. Čistokrvan Kinez, po specifikacijama bi trebalo da zadovolji nevelike zahteve i da se koristi samo kao media player. Intel Atom 1,6 (ne znam koja verzija), krš konektora (DVI, HDMI, čak 6 USB-a), 500GB disk, fanless, eksterno napajanje, integrisana grafika (ful HD) i zvuk (ima i optički izlaz). Cena - oko 220€.

Ideja mi je bila da mu ugradim SSD za operativni sistem, te da pristupa serveru, da bi puštao HD filmove i FLAC (wav) muziku (preko USB ili optičkog ulaza na DAC-u). Ukratko - ne valja.

Probao sa ful HD filmom sa eksternog diska - sllika zapinje i secka. Probao sa 720 filmom - isto. Promenio softverski plejer - nema razlike. Snimio filmove na lokalni disk - jednako zapinje. Za tih pola sata probe se veoma zagrejao. Vratio sam ga. Nadao sam se da će neki od tih kompaktih PC-a biti jeftino rešenje za plejer, ali to još uvek nisu.

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kod ovih Atom masinica treba gledati koji chip set imaju. Ja teram Acer aspire one 751 sa 11.6 inch ekranom, 1366x768, atom z520 na 1,3GHz, grafika intel GMA 500. Ta grafa ima hardverski video dekoder, sta li i on je podrzan drajverom za win7. Za XP (koji ja koristim) jok, ali npr. Cyberlink Power DVD ume da ga upotrebi i u XP. Moze da pusti full HD.Evo screen shot, sve se vidi...

post-53-0-54109200-1321182938_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pošten računar već imam (valjda negde :D ). Treba mi nešto što će služiti samo za muziku - da zahebem CD playere, tunere, dekove i gomilu kablova. Kontao sam Dell Inspiron-mini 1810/TeralinkX2/nekidobarDAC/Sipijev F5/econowave ... nema više :DVoleo bih da probam Audiolab 8200CD. Za sada se priča da je OK DAC (nisam slušao). CD je tu vnutri čisto ako neko donese neki disk da ne moram da rEpujem pa onda tek da se pusti muzika.Dakle, sistem od 2-3 komponente i par kablova. Ako se nekada bude imalo više novaca za pristojan music dedicated računar, lako ćemo. Imam gomilu njih kojima ću da dosađujem pitanjima tipa koja fanless ploča, koja zvučna (mada ovo manje/više znam), koje fanless napajanje, koji proc etc.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najbolja varijanta je da se vuče S/PDIF sa compa. Kvaka je što comp treba da zadovoljava nekoliko uslova da bi se to moglo nazvati vrhunskim.1. matična ploča koja je extra kvaliteta i ima dekoder za pretvaranje I2S u S/PDIF by Analog Device. Kao što je poznato na skoro svim pločama je ALC8xx (Realtek).2. veoma dobro napajanje, npr. Seasonic: ili fanless od 400 W ili SS-620GM3. Odgovarajuće kućište koje će moći da se izdampira, ali i koje je malo prostranije i da ima neku makar manju cirkulaciju vazduha a bez dodatnih ventilatora. To može da se postigne odgovarajućim oblikom kućišta, i odgovarajućim rasporedom komponenti u kućištu.4. Procesor treba da je odgovarajući, a to znači neki noviji u 32 nm, male potrošnje. Takt treba da je dovoljan za navedene potrebe, a opet ne prevelik zbog grejanja. Na njega treba nakačiti veeeliki pasivni cooler.5. kvalitetnija RAM memorija, a za kao storage sa koga se pušta muzika SSD. Kao mass storage treba koristiti neki veliki disk (2 TB) koji se samo prikači na eSATA kada treba izmeniti sadržaj SSD-a.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baš i ne mora tako, daleko jeftinije je uradio Insides http://www.diyaudio....-roscoe-player/Druga varijanta je PC, poput roscoe + USB DAC - ukupno su obe varijante jeftinije.

Po meni, varijanta koju je radio InSides je i malo komplikovana, a i ne znam koliko (ne)kvalitet nekih komponenti može da utiče na krajnji rezultat. Gnjavaža su i sampling rates kod EMU 1212m. Pitanje je i da li se tu i gde, u compu, radi neki resampling, i šta se sve dešava.Najjednostavnija varijanta sa najboljim rezultatima, po zdravoj logici, trebala bi da bude I2S u I2S DAC-a, ali:1. pošto I2S ne može da se vuče direkt sa izvora, a to bi bila najbolja varijanta, onda mora I2S da se konvertuje u neki format koji može da se vuče do DAC-a, pa se tu opet pretvara u I2S. Najbolji media playeri bi trebalo da budu dedicated custom comp (a to podrazumeva razvoj na nivou dedicated chipseta i matične), sa kojeg se direktno uzima I2S i u istoj kutiji na par cm je DAC kome se taj I2S sprovodi. Nema konverzija radi transporta. Pošto kompjuterska industrija nikada nije bila zainteresovana za ove stvari, mi i nemamo matične ploče koje su namenjene baš ovom poslu oko muzike, i radom sa izvornim digitalnim signalom.2. Pošto smo zaključili da nas kompjuteraši ne zarezuju u razvoju matičnih, treba videti u koji je to format najbolje konvertovati da bi se signal odveo do DAC-a. I to je upravo S/PDIF jer ćemo za vrhunske rezultate pribaviti DAC koji će u sebi imati klok koji će unazad određivati način slanja signala iz compa ka njemu.3. Preostaje da pronađemo i sklopimo najkvalitetniju varijantu konverzije I2S u S/PDIF i naravno odličan DAC sa klokom koji će raditi sinhronizaciju unazad prema compu.E sad, šta je nekome unutar budžeta, pa mu zato više odgovara je drugo pitanje. Pričamo o teorijski najboljim rešenjima.P.S. Postoje All-in-One rešenja kod nekoliko proizvođača tipa Linn, Weiss, itd., ali naravno, to je razvijano samostalno, full custom elektronika, brandirano je i preskupo.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je možda i najbolja varijanta koja kod nas može da se kupi za neki mali media player. Ako se ide na varijantu da se sa nje vuče USB signal prema DAC-u, onda je (uslovno) OK.Problem je što niko od nas ne zna kako se, na koji način i koliko dobro vrši konverzija I2S u USB signal na comp ploči. Pri tome i kroz USB kabel stižu svakakve computerske nepodopštine, čak i kada se odvoje napajačke linije USB-a. Verovatno, kada je klok u pitanju pomaže ako se koristi neki DAC koji ima asinhronu USB komunikaciju, kao što je M2Tech Young.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni, sa nekim SSD (može i 64GB ali 2x64GB RAID ili 128GB jedan, ceo, bi bilo najbolje) i dobrim, tihim, napajanjem, malim kućištem i Ubuntu-om, ni ne treba više. Music na external disk i to je to... Poslao sam poruku u Atom Cimputers da vidim koliko je cena za to zadovoljstvo... ;)Verujem da bi 500€ bilo dovoljno. Grešim li?Sa „običnim“ TB disk-om bilo bi oko 300€...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...