Jump to content

Topping D10s ili upgrade starog hifi sistema


asimze

Preporučeni Komentari

Več odavno sam se predomišljao kako da unapredim svoj stari hifi sistem. Veličina buđeta je sve određivala. Po nekoj ličnoj logici to je trebao da bude DAC jer ja večinom slušam muziku sa laptopa. O dac-ovima nisam imao pojma osim da su bezobrazno skupi i da samo oni sa mnogo dubljim đepovima to mogu priuštiti sebi, a najčešče več imaju mnogostruko bolji setup. Ja imam pojačalo Rotel RA 840BX2 i kutije KH502 nepoznatog njemačkog proizvođača iz sedamdesetih godina. Jedini podatak je da su vrlo teške (!!!) i da su u to doba imale status profesionalnih kutija. Po Zenoovoj recepturi sam gumeni ovjes očistio i osvježio sa vazelinom nekoliko puta. Poslije sam unutrašnjost prekrio sa sa onim filcom od starih tkanina u jednom sloju 5 mm. Več su bolje svirile kutije. Čitanje starih tema se isplatilo. Kablovi Procab LS15. Konfekcija što bi konstruktori rekli!
U to vrijeme Miko je imao temu Zmaj DAC. Obilje informacija i utisaka su me zaintrigirale. Pogledao sam sve parametre i utiske na webu i krenuo u nabavku. Pokajao se nisam. Topping D10s  je zmaj sviđalo se to nekome ili ne!
Šta sam to dobio kada sam spojio Topping D10s:
1. Širina i dubina tonske slike. Ponekad pomislim da bi Majls Davisu mogao opaliti čveger jer eto ga pored mene. Čak i simfonijski orkestar se osjeti sa širinom i dubinom.
2. Vrlo kvalitetna definicija svih instrumenata. I visoki i niski tonovi vrlo izoštreni. Bas jako lijepo zvuči, ponekad mi se čini da basista nije podrezao nokte ba zvuk nije najbolji zbog toga!!! Činjele lijepo svire.
3. Dinamika perfektna. Carmina burana ili Mozartov Requiem kad zagrme jako lijepo.
4. Mnogo više instrumenata se sada čuje i to vrlo čisto. Recimo Money jungle, to sada mnogo čišče i preciznije izgleda i može se osjetiti sva kompleksnost Elingtonove zamisli. Ili Mingus Ah Um!
Da ne bi podlegao ličnom utisku i budalesao jer nemam muzičko obrazovanje, testirao sam sa profesorom gitare koji je izvanredan sluhista i muzičar. Klavir zvuči perfektno, nije mogao vjerovat svojim ušima kako zvuči bas i bubnjevi.
Zašto pokrečem ovu temu? Iz jedinog razloga da podjelim svoje utiske sa ostalim vlasnicima starih sistema i da eventualno razmisle o upgradeu. Naravno ako ikako imaju materijalnu mogučnost. Budite uvjereni da svaka riječ koju je Mika izrekao u  utiscima o Toppingu D10s važi. Ovo je vrijeme kada se cijena DAC-ova smanjuje i to su dobre prilike koje treba iskoristiti.
Drugo, rado primam sve savjete o eventualnim daljnjim koracima. Znate, ja muziku i hifu VOLIM. Slobodno krenite u čerečenje pa šta Bog da. Ja sam otvoren za sve priče ako ne traže puno novca.
Treče, poučen Mikinim iskustvom i savjetima pripremam poboljšanje Toppinga. Reč je o vanjskom linearnom napajanju. Torus je na stolu a u toku je nabava i ostalih djelova. Za sada nemam materijalnih uslova za nabavu Sparkosa, ali ko zna možda bude nafake kasnije?!
P.S. Upravo svira Phil Colins, Face value, pa to je jedna potpuno nova dimenzija muzike. Prekrasna slojevitost produkcija bez jeftinih trikova, sve jednostavno a perfektno! Nepal, Ganges, Bramaputra ....
 

Zvučnici.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 16 minuta, asimze reče

Reč je o vanjskom linearnom napajanju. Torus je na stolu a u toku je nabava i ostalih djelova.

Da dopunim o čemu je reč.....

Ispravljač

WWW.AUDIOPHONICS.FR

Here is a very high quality regulated power supply with a very low "ripple", high precision semi discrete with a double layer circuit.

 

injektor kabl

 

IEC filter

WWW.AUDIOPHONICS.FR

This IEC C14 socket is ideal for integration into a HiFi device. It integrates a mains filter to provide your devices with a clean power supply, promoting high quality audio reproduction. The base has a rated current of 10A.

Torusni trafo , primar 230V AC , sekundar 12V AC , 4A , slepi namotaj ; Uradjen da bude manje magnecenje jezgra , konstantno opterecenje 50VA

 

Uz to ide još par ferita .

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 11 časa, Miko reče

Uz to ide još par ferita .

da imamo sve na jednom mestu.......

Ovako izgleda

ovoooooo.thumb.jpg.612755e3a7443735f4edf046af328fdc.jpg

Balun sam našao kao recept na BIG DIY (nisam ga ja izmislio)...

749557102_Screenshot2020-08-15at23_09_52.png.8ef7a8fa55a570dbae091d4b892a78e1.png

Kažu da čuju razliku sa njim u DAC..... treba da eliminiše RF u opsegu od 800khz do 54 Mhz

Sub bass kao što ovaj kaže....I neki dodatni šećeri kao da je DAC na baterije priključen:signhere:

 

Da ne ostanem nedorečen - koristio sam ovakav konkretni feritni prsten za motanje Baluna

Možeš i veči u zavisnosti koliko je debela žica na izvodima da bi stalo 4 namotaja u jednu pa 4 namotaja u drugu stranu

sa prelazom preko sredine iz jedne u drugu....

fp-tf14-1-feritni-prsten-serija-tf-14-2x5x9-15mm.jpg

WWW.INTERHIT.RS

Feritni prsten serija TF 14,2x5x9,15mm. Velika ponuda feritnih prstenova raznih dimenzija. Induktivnosti na feritima raznih vrednosti i struja.

 

p.s.

Postoje još i složenije tehnike EMI potiskivača - evo ovde jedan naučni rad na tu temu čisto da vidite da nije besmisleni VUDU

http://www.ftn.uns.ac.rs/n1871597654/nove-konfiguracije-emi-potiskivaca-realizovanih-pomocu-snopa-mn-zn-feritnih-jezgara-sa-dubokim-zlebovima

 

.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za napajanje treba dokupiti sledeće

47uF 16V x2 UFG - 2 x 0.55
100uF 25V x1 UFG - 1 x 0.65
470uF 35V x4 UFG - 4 x 1.29  (tri idu na DAC pločicu)
6800uF 35V x1 UFV - 1 x 3.99

https://novi.kupujemprodajem.com/elektronika-i-komponente/kondenzatori/nichicon-specijalno-za-audio-serije-ufw-ufg-itd/oglas/64209038

 

----

Silver mica CDM 220pF 5% 500v Cornell Dubilier USA

 

Treba da mi stigne u toku sledeće nedelje napajanje.....

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Plus dva opampa iza + sabre čip + koaksijalni čip + toslink izalz + usb čip .... Kad sabereš sve zajedno dogura do 1000mA...Računaš da LPSU na toplotu izgubi dosta da se spusti sa 12V na 5V...sve u svemu idemo na preterivanje odnosno na 50W trafo 12V 4A 

evo kako izgleda orginalni - ja zapravo veći vadim koji je bio (od 6A) i ubacujem manji da ne bi spalio nešto:D

 

1644406992798.jpg

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 časa, NIXIE reče

Ti smeš da kažeš "Sparkos", neki ne smeju. :laugh1:

25mA za oba kanala ili za jedan kanal?

Yes, you can use the SS3602 in that unit.  It will draw a bit extra current, but only like 25mA.   The USB port should be able to easily handle that.  
E sad drugo je kad počneš vratolomije i zidaš jedan novi uređaj! Drugi par opanaka, što bi Englezi rekli.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja  rekoh da može da pogoni PC kroz USB port D10s sa Sparkos.  Ali je pitanje kolika i kakva struja izlazi iz PC  - šta je sve zakačeno na računar  . Postoji mapiranje portova USB ali ja to znam samo na Linux/MacOS da odradim...

Meni je D10 stari tiltovao kroz PC - znači opake smetnje....Ovaj je sad D10s usavršeniji...ima bolji firmware - ima drugačiji mute - nema relej....izbačena masa DC pretvarača - pločica je praznija od starog modela...Manje kondezatora ima...Tri elektorlta samo - stari je imao 6...

Ja sam pravio kutiju za stari model....A ubacio novi....

Bukvalno će da bude novi uređaj....Sa nekim novim parametrima.;)

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 minuta, Vix reče

Ja nikako ne volim USB napajanje sa kompa. Uvek je bolje napraviti eksterno, pa makar bilo i sa 7805 reg...

ama juče klinac dolazi i kaže puklo nešto na njegovom PC. Zveknulo napajanje od miša neispravnog. Uključim ga i počinje da se greje ..da ne poveruješ:smesna:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...