Jump to content

Nove tehnologije i izumi


NIXIE

Preporučeni Komentari

  • 1 month later...

Citam ovo:

PHYS.ORG

Scientists announced Tuesday that they have for the first time produced more energy in a fusion reaction than was used to ignite it—a major breakthrough in the decades-long quest to harness the process ...

Nesto mi nije bas jasno: ok, postigli su "net gain" laserima.

Ali nigde ne videh koliko dugo se moze odrzavati taj proces, a da se sve ne raspadne, tj da li ce moci raditi u kontinuitetu ili je ovo bilo samo hop-skoc.

A ITER se i dalje pravi... A da li ce biti efikasan i samoodrziv, cini mi se jos nije jasno. A ni kada ce (ako ikada) bude zavrsen. Ali, ITER koristi ruske supermagnete...

Sta ako je ovo samo politicka patka, tipa "aj batalite ITER i ruske delove" evo kupite lasere od nas, ovo radi... 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
NEWS.MIT.EDU

MIT researchers developed a scalable fabrication technique to produce ultrathin, flexible, durable, lightweight solar cells that can be stuck to any surface. Glued to high-strength fabric, the solar cells are only one-hundredth the weight of conventional cells while producing about 18 times more power-per-kilogram.
MITNANO.MIT.EDU

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovde pitajte sve što vam nije jasno:phil_04:

Možda zna i o čipovima, kablovima i tako to:crkavanje:

Mislili smo da ce nas vestacka inteligencija zameniti prvo u fizickim poslovima, a na kraju i u kreativnosti, ali trenutno se desava obrnuto... Ako niste probali novi AI ChatGPT, koji je izasao u novembru 2022, probajte. Moze na bilo kom jeziku, sve pise gramaticki ispravno, pise programske kodove, sumira cele knjige, daje vam recepte, pise pesme, kreira vam sajt, prevodi...mozete pitati i pricati o bilo cemu, kao sa pravom osobom. Mnogi poslovi ce nestati ili ce se u mnogome promeniti. Koliko god mi ne zeleli, revolucija se odigrava pred nasim ocima. Kako cemo iskoristiti AI, to cemo videti, do sada smo nasu inteligenciju dosta koristili za losa dela. Inace ova verzija ima znanje do 2021.godine. Odgovori zavise od vase vestine postavljanja pitanja, tako da odgovori idu od kratkih, povrsnih, do u detalje. Probao sam, iznenadjen sam, impresioniran, ali i pomalo uplasen. Za ovih par nedelja ima veliki broj youtube klipova gde se objasnjava i daje ideja kako sve moze da se koristi ova AI, za biznis, ali i za licnu upotrebu. Ukratko, neverovatno.
Izmenjeno od dejanco32
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa zar ti to ozbiljno shvataš?!!! Ma pustili malo dječici da se igraju. Što to ne naprave AI na smartfonima i da običan korisnik to može koristiti bez pomoči eksperata da postavi sistem. Jednostavno zatraži od korisnika da izgovori 10 riječi da ga identifikuje i poslije piči. Ovi postoječi pomočnici, koliko su zaživjeli? Nek naprave AI za obračun poreza pojedincima na  zapadu i zarade milijarde. Ali bez grafike i uputstva od 100 strana. Meni je poznato da na berzama 80% transakcija obavlja AI, ali šta je izvan njihove igre. Ništa. Veliki brat dozira sve to. Još nije vrijeme.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...
  • 1 month later...
  • 3 nedelje kasnije...

Sacuvaj nas Boze Kineske policije i drzave !!! , te kineske odvratne komunjare drze taj svoj jadni narod ko stoku u zatvoru , i jos ga vise stezu i pritezu , sve me to podseca na Orvel  1984 ,

btw, mislim da ovaj nas slobodarski sajt ne bi trebao da dopusta sadrzaje koji reklamiraju sredstva za kontrolu , nadzor i prinudu ljudi , bez obzira sa koje su strane sveta.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta je konkretno negativno kod ovakvog sistema? I bez njega, ionako druge države već imaju podatke o svakome, adresu, otisak prsta, bankovni račun itd. Uz policijski nalog prate kretanje preko broja mobilnog telefona što smo videli da radi veoma precizno

Jedino loše što mogu da vidim kod ovog sistema je lakši progon političnih protivnika, ali to se i bez ovoga radi na jedne ili druge načine.

To što sada na primer evropa nema ovakav sistem, po meni je takođe minus.
Sećate se pre uvođenja šengena koliko je teško bilo dobiti vizu da se ode u inostranstvo, morate da dostavljate sve podatke o smeštaju, pa smeštaj da jurite za potvrde koji vas onda pita pa šta će vam to, niko drugi mi to ne traži itd itd. A onda na vestima vidite kako se svo to vreme razni poznati kriminalni šetaju, idu po španiji, kriju se diluju itd, znači putuju bez ikakvih problema. Pa se onda zapitate malo ko je tu lud.
Da je tada postojao ovakav sistem kao u kini, ne bi baš bilo isto.

Ne kažem da branim njihov sistem, stvarno deluje orvelovski, ali hoću da vidim konkretne mane

Izmenjeno od Koja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   1 član

×
×
  • Kreiraj novo...