Jump to content

Restauracija starih kutija


krca44

Preporučeni Komentari

Ma samo ovako nesto univerzalno :D 

skidol-s21.png

Salim se! Nemoj skidol ni slucajno da ti ne otpadne i furnir sa sve farbom! Mozes sa uljima a mozes i sa voskom recimo ovaj ja koristim, ako je kutija predhodno radjena voskom onda idi voskom nemoj uljima. Za namestaj i parket potrazi negde "Pronto ulje za namestaj" -> https://www.ideaonline.me/#!/products/60009285/ulje-za-namjestaj-pronto-100ml

719CrEu+hHL._AC_SL1306_.jpg

Izmenjeno od savan
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pronto je poput petroleja, cak i miris petroleja slican ima, sa njim kada premazes lakirani namestaj ili lakirani parket to se sija kao pasja muda, ali pazi jako je klizava povrsina da neko ne padne i ne slomi nesto! Za kutiju nemoj prontom da ti ne otopi te stare premaze, nadji ili ulje ili neki vosak "wachs"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Povrsinu prebrises detaljno bebecim vlaznim maramicama i osusis. Kad bude cisto i suvo ide Pronto ulje prema uputstvu za koriscenje.Imas svetliju i tamniju nijansu pa uzmi svetliju za pocetak.

https://shop.lilly.rs/pronto-ulje-za-restauraciju-namestaja-mix-2669
Imas u Piramidi u Liliju. Erdal za obucu nije iskljucen ni pre ni posle ovog ulja. Ne mozes da pogresis.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 časa, krca44 reče

Bez smirgle cu probati, kremu i ono sa linkova za parket, imam i stari namestaj koji bi trebalo preci nekim sredstvom, radi odrzavanja.

Za lakirane površine se koriste drugačija sredstva od onih za površine tretirane uljem. Stari nameštaj proizveden unazad nekih 70 godina je zaštićen lakom. Od  pre nekih 40tak godina unazad krenulo se kod nas sa primenom  poliuretanskih lakova  u izradi nameštaja, a od nekih 15-20 sa primenom i akrilnih (ekoloških) lakova. Ona Pronto srestva im neće naškoditi pa ni vrlo starom nameštaju sa šelakom. 

Za površine tretirane uljem tretman se vrši sasvim drugačijim sredstvima. Bebeće maramice u sebi imaju sredstva za "podmazivanje" kože, sam alkohol odmašćuje, krema za obuću je na bazi pčelinjeg voska...... Ja bih to izbegavao da koristim za čišćenje dragocenh drvenih predmeta obrađenih uljem.

Izbegavajte da koristite neprimerena sredstva. I kad pomislite da bi možda nešto "moglo da se primeni", sad kad imamo pretraživače, ne budite lenji pa prethodno proverite karakteristike sredstva i njegovu primenu na sajtu proizvođača.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 11 časa, savan reče

Bolje alkoholom 96% iz apoteke na neku cupavu krpu pa dobro da odmasti i ocisti povrsinu

Alkohol . Pa Pronto (ako su manja oštećenja)

pronto-legno-vivo.jpg

Ima da se sija kao pasija muda.

:D

 

pre 11 časa, predragm reče

Ona Pronto srestva im neće naškoditi pa ni vrlo starom nameštaju sa šelakom. 

Ako se skinuo sloj mnogo (da ne može ni Pronto da ga oporavi) uzmeš alkohol 98% pa dok skroz ne pobeli svugde podjednako. Pa onda kupiš Šelak Lak Oranž u Ljuspicama

selahoranzljuspice-100gr-600x707-768x768.jpg

Pa pomešaš sa istim tim alkoholom od 98%.  Što šira četka - i nači jako kvalitetnu četku da dlaka ne odpada.

I mažeš u jednom pravcu po površini dok ne postane kao ružino drvo sa svih strana. Kad se osuši poliranje sa polirkom sve dok se ne ogledaš na površinama. Ako je negde dlaka zalepljena mora da se skine sa čistim alkoholom pa udri ponovo i u krug. Što više slojeva to je tamnije.......

Nakon par puta uđeš u štos. :smesna:

p.s.

Ja sam Tanoje odradio sa alkoholom - šelakom izgleda kao iz fabrike da je izašao.

Naći neku masku koja ne propušta alkohol. Nakon sat rada nad alkoholom od 98% počinješ da tripuješ žešće;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima i drugi metod bez četke ko nije vičan sa četkama. Alkoholom od 98% skinuti sve slojeve dok ne pobeli.

Šmirglati ako treba samo uzduž godova i/ili tamo gde postoje mehanička oštećenja.

Napraviti tampon od vunene krpice napraviti lopticu i staviti ju u kvadratnu krpu od lanenog platna, čije krajeve skupiti i zavezati.

Umakati u šelak i polirati radeći krugove i osmice.  Ovo spor i naporan posao ali  ne može ga prevazići niti jedan savremen lak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je neki sintetički lak - skinuti acetonom sve slojeve dok ne pobeli. I onda sve ostalo odozgo.

Nitro finiš ne valja za akustične instrumente jer smanjuje sposobnost rezoniranja drveta. Dakle akustični instrumenti se lakiraju šelakom. Pošto je zvučnik akustički instrument - zaključite sami koji je najbolji metod. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam ko jos koristi selak, najednostavnije je uzmi alkohol obrisi kutije, uzmes ulje za DRVO ili vosak za DRVO nista za CIPELE, uradis sa uljem ili sa voskom od volje ti, nema sta da zajebes. Ako budes smirglao a nikad nisi radio restauraciju necega znaj da ti nece upaliti iz prve jer za tako nesto treba da imas iskustvo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bih da smirglam, ne ide meni to od ruke a nemam ni alat za to, mada mogu nabaviti.

Googlao sam vise puta po specijalizovanim radnjama, gledam razna resenja, ali problem je osnovni kad nemam pojma sta izabrati i kakav ce efekt imati....velika shansa da pokvarim.

Probacu na dnu kutije sa kremom za pocetak a svratice Sale pa ce videti stanje uzivo, to je mislim najbolje.

Za namestaj je majka koristila neki spanski furniture cleaner, iz boce za prskanje...ali ne znam da li je to zaista pogodno - nije se nista pokvarilo od jednog prelaza, samo meni to deluje kao neko amatersko sredstvo koje mozda nije prikladno.

Koliko je star namestaj...stariji od 50 godina, rucna izrada, nije bogata ali vidi se po detaljima kakvih danas nema, tipa svaka noga se zavrsava oblikom shape.

Pa eto kad sam vec nasledio, koristim i svidja mi se - hteo bih da uradim odrzavanje kako treba.

P.S. mislim da je namestaj sigurno zasticen odavno nekim lakom, pri vestackom svetlu ima nesto sjaja ali kad se poblize pogleda izgleda mat.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poenta je u vosku, da li je parafinski, pcelinji ili karnauba stvar izbora.

Recimo da je biljni karnauba ponajbolji, selak je treca prica, mada je osetljiv na vodu dok ne polimerizuje...

Svejedno je da li je tecnost za drvo ili pasta za obucu, mada ima pasta sa minkovim uljem sto nije bas vrv za drvo.

https://etarskaibiljnaulja.rs/voskovi-biljni/karnauba-vosak-carnauba-wax-1065.html

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za namestaj, parket, sto, i sve sto ima neki sjaj i od drveta je i treba mu osvezenje, itd slobodno ovo -> https://shop.lilly.rs/pronto-pcelinji-vosak-krema-za-namestaj-250ml-2668

Za reparaciju te tvoje zvucne kutije, moze laneno ulje, moze ulje za drvo, a moze i sve gore navedeno, po meni najbolja stvar za to tvoje je ili neko ulje ili Borma pcelinji vosak u pasti koji i sam koristim za razne stvari, od zavrsnog premaza na furniru, do osvezavanja raznih furniranih stvari, mozes da ga kupis ovde -> http://www.fabbrica.co.rs/novo-u-ponudi/pcelinji-vosak-novo-u-ponudi/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, krca44 said:

Googlao sam vise puta po specijalizovanim radnjama, gledam razna resenja, ali problem je osnovni kad nemam pojma sta izabrati i kakav ce efekt imati....velika shansa da pokvarim.

Zato je bezbedan vosak, wax. Nece se seckati slaninica na njima, ili drzati saksija, a premaz je popravljiv, zamenljiv...ne upija se duboko u drvo, kao ulje.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...