Jump to content

TDL RTL3


mrcelavi

Preporučeni Komentari

Tja, poodavno kontam da sam raščistio sa FiFi zvučnicima, napravio sebi zvuje koje mi odgovaraju i prestao da gledam, pratim osluškujem i td. Naviknuto uvo na PA Beyma 12", Philips papirni širokopojasni i Pioneer Ribon,  nema šanse da se vraćam na gumena vešanja, uzani footprint.

I onda natrče iznenada  TDL RTL3  transmisione kutije mogu reći pozamašnih dimenzija u odnosu na one standardne prcvoljke koji se prodaju po HiFi buticima. Stanje apsoluto mint što se tiče kutija, furnira (ružino drvo), zvučnika. Jedini nedostatak odlepljeno  ukrasno platno ali i ono u odličnom stanju. 

Razlog kupovine, planovi pravljenja kutija sličnih ovima koje imam, za stan u Srbiji su se odužili, pre bih rekao da mi se ne upušta u tu avanturu iz početka, pa sam rešio da uzmem nešto provereno solidno i uparim sa Sony 555 ES za muziku i tv zabavu da godišnjaku.

Prvo slušanje krenulo sa Prima Luna lampašem i raznim žanrovima. Moram priznati da su se obrve podigle dobrano kada su počeli prvi taktovi. Ne, zaista nisam očekivao takav nivo zvuka iz 6.5 (čini mi se ) incha. Naravno, jačina nije smela da ide preko 9 sati na potenciometru jer dvadesetak kvadrata sobe nisu poželjna kvadratura za transmisione kutije. Zvuk odličan, nekako zaokružen, bez ispadanja nekih frekvencija, mnogo mnogo pitomije od mojih kutija koje znaju i da reže i cvrkuću samo ne da mumlaju. E tu i leži kvaka, ove kao da malo mumlaju u donjem opsegu. Tu će morati mala korekcija transmisionog tunela, dodavanje ispune to drastično zna da umiri a ukrasni sundjeri na ustima tunela su u trošnom stanju i ovako i onako moraju da se promene.

 A da probam da umesto Prima Lune uključim Hedo Solid State u A klasi i Atoll Dac 100 ujedno i preamp. Wow, drastična razlika TDL- ovi više vole SS pojačalca. Bas je  i dalje izuzetno dubok i voluminozan ali mnogo više kontrolisan. Uvatili su ga tranzistori za o0o i nema mrdanja.

Onda na red dolazi EPIC Zajeb sa velikim Z. U pokušaju da to možda može i bolje da svira, latim se promene ožičenja, ali ne lezi vraže pinovi na tweeterima su tako jadno namešteni da je lemilica u deliću sekunde otopila plastiku i držač klemice i ćao jedan tweeter manje. Hm, ljut na samog sebe ostavim ih 5-6 dana i sebe kaznim: Nema slušanja muzike. Bacim se u potragu za adekvatnim drajverima. Dva uđu u uži izbor, oba dostupna u "HiFi Kit" butiku lokano.

Izbor je pao na Seas Prestige H0737-08 19TFF 1. Konkurent iste firme otpao iako je bio koji decibel osetljiviji ali imao nezgodan pik za peglanje između 15 i 18khz. Intencija je bila da se što manje promeni karakter kutija. Kako je to leglo. Pa kao budali šamar, čak se i spoljni obim poklopio sa otvorom u furniru. Seas Prestige nisu od onih preskupih drajvera ali su liga više od fabričkih a to se i čuje, pojavili su se suptilni detalji ali što je meni važnonije promenjen karakter zuvka i dalje je sve izbalansirano. Sve u svemu operacija uspela, pacijent veoma živahan. Supruga prezadovoljna jer ovi Jengleski šarmeri joj se više sviđaju od mojih R2D2 looks like ruku delo.  Al šta će te, nije sve u zvuku ima nešto i u kuhinji.

Za kraj šta reći. Bože me sačuvaj Engleza, a od neprijatelja znam i sam. Da će u kuću da mi uđu FiFi kutije i to još engleske, sve ali još prekjuče bih smeo da se zakunem da to nemere. Ali  Never say, never again.

TDL RTL3 su kutije koje zaista zaslužuju pažnju i moja topla preporuka sem ako niste od onih bezndadežnih slučajeva. Pišem ovo jer možda nekome pomogne u odluci, umesto hvala očekujem zov na piće.

Neke od korišćenih numera :

https://youtu.be/xNpiD3yHQPg

https://youtu.be/zgZ1QrN0In0

https://youtu.be/3CmkK-1qXgA   and so on.

Za kraj par slika 

 

 

TDL RTL3, Hedo Class A power amp, Atoll DAC 100.jpg

TDL RTL3.jpg

TDL RTL3 .jpg

TDL RTL3 (3).jpg

TDL RTL3  (2).jpg

TDL  RTL3.jpg

TDL Rtl3 (2).jpg

TDL RTL3  .jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

O da, da, TDL odlican brand,  poznanik ima TDL Studio 0.5 i zaista samo lepe reci o njima.Transmision line kazu da je idealan drugar manjim sobicama.Nisam ih slusao, na moju zalost. Pikirao sam dugo vremena TDL Studio 1, na kp sajtu se prodaju, prakticno u mom komsiluku,ali ne lezi vraze doticni gospon zakucao cenu na 450 ojra i ni cent nije zeleo da smanji tako da su otpale na neko izvesno vreme.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, parabolis said:

O da, da, TDL odlican brand,  poznanik ima TDL Studio 0.5 i zaista samo lepe reci o njima.Transmision line kazu da je idealan drugar manjim sobicama.Nisam ih slusao, na moju zalost. Pikirao sam dugo vremena TDL Studio 1, na kp sajtu se prodaju, prakticno u mom komsiluku,ali ne lezi vraze doticni gospon zakucao cenu na 450 ojra i ni cent nije zeleo da smanji tako da su otpale na neko izvesno vreme.

Šteta što se niste nagodili. Što se tiče veličine prosotorije, u svim TDL 3 brošurama je preporuka da su za veće sobe-prostor, za Studio 1 nisam našao podatak. Zanimljivo da S1 ima metal dome tweeter. 

Što se cene tiče, nije to mnogo skuplje nego vani. RTL3 se po E-bay kreću oko 350 ali na to treba dodati bar još 100 za transport do Sr.  E sada pitanje je da li za te novce može da se natrči na nešto još bolje.

TDL RTL3 https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxpbWZlbGVjdHJvbmljc3xneDo2YzcxYTUwODA0MGUzYmUx

Studio 1. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxpbWZlbGVjdHJvbmljc3xneDo1ZjJjNGY2NjNjNTZmMzU0

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...