Jump to content

Frankenlenco ili kako je zero tražio istinu


zerowaf

Preporučeni Komentari

1 minute ago, shonne said:

Mozes li nesto da nabavis po dobroj ceni, naravno bice sve placeno? 🙂

Ne znam, nisam nikada ulazio unutra da pitam. Kad budem sljedeci put prolazio cu da vidim ali to moze biti tek kad se motorini aktivira.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Just now, ninja said:

Ne znam, nisam nikada ulazio unutra da pitam. Kad budem sljedeci put prolazio cu da vidim ali to moze biti tek kad se motorini aktivira.

Thx. Ako ti je usput, neka ti ne bude obaveza, nego zadovoljstvo 🙂

Verujem da ima jos nekih na forumu koji bi mozda hteli. Meni je Supra uvek bila interesantna. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, Miko said:

Ubija kabl. Stavio i zaboravio. :character13:

Ja Miko imam Supra ply za zvucnicke, ali bih i sve ostalo od njih probao. Interkonekt, ako imaju mrezni...zasto da ne. 🙂

Izmenjeno od shonne
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Želim nešto napisati o tome kako sam zadovoljan sa gramofonom, zvučnicom, ručkom i Phono preampom.
Uzmite sve sa zrnom soli jer, iako sam poslušao nemali broj opasno dobrih i/ili skupih gramofonskoh instalacija, nijedna nije bila kod mene. Uz to, prošlo je već podosta godina kako nisam nigdje bio da čujem stvarno opako dobar setup.

Kraća verzija odgovora na pitanje jesam li zadovoljan Frankenlencom sa Bokrand/Ortofon 12" bananom + SPU GT/E + Ampearl RE-2030SE glasi:

Uživam kao prase u blatu.


Malo proširenija verzija bi išla ovako nekako....
Cijela instalacija sada ima nešto preko 50 sati rada. Zvuk se mijenjao više puta, a i cijelo vrijeme se igram sa VTA, ulaznom impedancijom, VTF itd.
Onaj rudimentarni način podešavanja VTA on the Fly se pokazao korisnim. Pogrešno sam mislio da ću lako pronaći mjesto gdje sve sjeda na mjesto. Trenutno sam na jednoj poziciji već nekoliko albuma, ali ću vjerojatno kako se preamp bude usviravao i to opet mijenjati.
Prva postavka za VTA je bila da je ručka paralelna sa pločom, pa sam od te točke išao gore i dolje. Kako se i preamp usviravao tako se i tonalitet mijenjao zato mislim da ovo neće biti zadnja postavka VTA.
Inače, zvuk se mijenjao sa promjenom visine baze ručke od povučenog, preko tankog, do sibilantnog i tako u krug dok se stage širio i skupljao, a na momenta ga nije bilo nego je zvuk dopirao samo iz zvučnika.
VTF sam namjestio na preporučenu vrijednost, pa sam onda podesio na malo iznad maksimalnog preporučenog iznosa i slušao veliki bubanj, mislim da ga zovu kick drum na engleskom na više albuma, i činele. Sa većim VTF je jače izražen kick drum, a kako se VTF smanjivao, ponekad i nekoliko puta u istoj pjesmi, tako su činele postajale malo-po-malo življe. Smanjivao sam tako dok nisam osjetio da je nestao udarac bubnja i onda vratio malo natrag da ga opet dobijem.
Ne znam na koliko grama je sad podešeno jer nisam više vagao.

Kakve ploče?
Svakakve! Od prestižnih, manje prestižnih labela do meni nepoznatih cijena od 2 Eura do preko 100 po komadu. Poneki skupi naslovi mi djeluju hifistički nabrijani, poneki jeftini naslovi su neobično prirodni za moje uši, ali sve u svemu većinom se vrijednost slaže i sa zvukom....više ili manje.
Do sad je preslušano na njemu oko 25 naslova (ostatak vremena je preamp radio hranjen sa "reverse RIAA" iz DAC-a sa nekakvim Burn out bukama.)

Ampearl je razvio donji midbas i bas s vremenom, ali je malo povukao gornju sredinu i visoke. Ne znam je li ih povukao ili su u proporcijama manje zastupljeni. Vjerujem da je to dio usviravanja. Ako nije, lako se natefteri nekakav bypass negdje od nekog ruskog teflona kad ih već imam malih vrijednosti za naći po vrećicama u ladicama.
Inače, Andrey, čovjek koji je pravio phono pre, mi je stavio izlazne kondove Mundorf Evo i nekoliko Kiwame otpora unutra što inače ne stavlja. Ne znam zašto je to napravio osim što sam mu se možda svidio jer smo zaključili da smo obojica spasili nekoliko mačaka sa ulice. Sve u svemu drag čovjek! 
.............................................................

Sve ovo gore ne zvuči kao da sam zadovoljan, zar ne?
Itekako jesam!
Tražim dlaku u jajetu kad pišem ovo gore! Poneki naslovi koje imam u Hi-res ili FLAC formatu kad ih u toku slušanja prebacim da ih čujem djeluju toliko tanki i nestvarni da jednostavno ne mogu vjerovati da je tolika razlika!
Pustio sam si album Jagged little pill Acoustic od Alanis Morissette. Bio je jeftin, pa rekoh da uzmem.
Nakon jedne strane je došla žena u sobu i pitala koji je to koncert od Alanis. Rekoh joj da nije koncert. Kazala je da je bila sigurna da je koncert koliko joj je živ zvuk bio.
Al Kohnov "Motoring along" (Sonet) je nakon slušanja ploče neslušljiv preko DAC-a.
DAC je totalno izgubio smisao osim za pozadinsko slušanje bez potrebe za okretanjem ploča.
Anegdotu sa klinkinom pločom od Pixiesa sam opisao u ranijem postu. Digitalna verzija više nije slušljiva.
Hope od Hugh Masekele i već svima na vrhu živaca "Stimela" je na Analog Productions ploči nešto potpuno drugo nego na Dalijevom prvom CD-u ili skinutom Hi-res albumu Hope. 
Još jedan primjer kako je DAC i digitalni zapis postao suvišan za išta osim za ispunjavanje prostorije zvukom nakon što se čovjek navuče na vinil.


...........................................

Na njemačkom analog-forumu je neki čovjek Ampearl LCR usporedio sa Alnic HA-7000V, a drugi ga je usporedio sa svojom Nagrom VPS koju je, navodno, na kraju i prodao.
Ne poznajem nikog od njih, ali čovjeka veseli čuti da je još nekome dobro ono što si kupio.


............................................

Odoh sad.....ima još blata za valjanje za ovo prase! :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

48 minutes ago, zerowaf said:




Moj DAC. Tko zna kakav je tvoj. Vrlo vjerojatno bolji od mog entry level Denafripsa.

ja imam PCM 2704 i nepada mi napamet da ga menjam.

samo cu da turim kad stignem pufer sa verovatno 6N23P.

a mozda i ne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 17 minuta, чика-Брка reče

PCM 2704




Uf....2704 nije zajebancija!
Nekadašnje Sveto trojstvo su bili, ako se ne varam taj tvoj, TDA1541 i PCM63 (opet, ako se dobro sjećam oznaka).
Sa dolaskom hi-res materijala su došle i nove zvijezde, ali kao i u samoj mjuzi, što sad vrijede svjetske žvake kad su najbolji akordi odsvirani davno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 10 minuta, zerowaf reče




Uf....2704 nije zajebancija!
Nekadašnje Sveto trojstvo su bili, ako se ne varam taj tvoj, TDA1541 i PCM63 (opet, ako se dobro sjećam oznaka).
Sa dolaskom hi-res materijala su došle i nove zvijezde, ali kao i u samoj mjuzi, što sad vrijede svjetske žvake kad su najbolji akordi odsvirani davno.

Ima tu mnogo parametara u igri oko digitalije....A izgleda da je najgori parametar sam računar kao izvor smetnji....onda sve okolo u kući....Ima da uzmem onaj uređaj za merenje EMI i da idem naokolo...

Gramofon je imun na smetnje:smesna:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Miko reče

Možda bude bilo gore nije pvi put da sam od boljeg gore napravio.......

Ali definitivno ploča na hajend gramofonu je cilj postići - i jako je teško....

Ne povlači se @Miko glava nek ide sa ramena, ne povlači se brate! DAC uber alles! I neka @zerowaf poredi uređaje koji spadaju u isti cjenovni razred. Ogadi mi DAC neču moč spavati jbt.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...