Jump to content

dummy load za živine ispravljačice


blaidd

Preporučeni Komentari

pozdrav!

imam par vrsta živinih/ksenon ispravljacica a posto ih vrlo vjerojatno nikada necu sve upogoniti (ili rade u pojacalima u cca. klasi A pa uz malu struju slabo/jednoliko svijetle...) zelio bih napraviti "dummy load" tj. "tester", vidi sliku.

je li netko mozda vec isprobavao tako nesto, imam milijun pitanja...

dakle,

a) uz otvoreni krug katode (katoda nespojena), nema potrosnje struje (?) tj. cijev ne radi nista/miruje?

b) uz par stotina kohm/par mA, minimalna potrosnja nesto slicno "bleederu"?

c) varijante izmedju, proracun preko ohmovog zakona za potrosnju od cca 5 do cca 200 mA. nadam se da sam dobro racunao...

idealan bi bio reostat ali...

nabavio vrlo povoljno navedene otpornike, preklopni prekidac sa 10 pozicija iz nekog punjaca akumulatora. 
otpornici su u aluminijskim tijelima, sarafim ih na alu plocicu, valjda ce snaga biti dovoljna da izdrze desetak sekundi...

ili spojiti drugacije? npr i klizac na katodu pa obrnuti slijed otpornika?

ili ce izaci bijeli dim/dusa nekih elemenata? 😁

20210531_163404.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

prvo mi pada na pamet da bi rezultujuca otpornost bila previse nelinearna u strujnom domenu ...... mada nisam siguran - nikad se ozbiljno nisam bavio zivinim ispravljacicama i pratio parametre ...... sto bi meni znacilo ukljucenje mozga da pratim previse velicina u isto vreme

 

ampermetar i voltmetar kao obavezan deo skalamerije

 

msm, probaj ...... bez probe nema nauke :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prva dva otpornika po šemi (do ispravljačice)  su najugroženija, ali je disipacija dosta manja od maksimalne za taj otpornik (ali kad je na hladnjaku). 270V bez gubitka na ispravljačici je 22W na svakom otporniku od 3k3, realno malo manje zbog ispravljačice.  Znači prva dva moraju imati baš dobro hlađenje, duplo manje sledaća dva, a ostali nisu ama baš nikako ugroženi čak i bez hladnjaka. Ja bih ostavio taj bleeder 100K kako bi spravljačica uvek imala neku struju i to je to. Mislim da ne bi bilo zgoreg staviti te prve otpornike na neki dobar hladnjak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ignorisi sve sto sam napisao gore

rano jutro, pre prve kafe, sve sam pogresno/kontra shvatio

sad razmisljam , kako sam to uspeo da procitam da shvatim da je ideja da se napravi dummy load od samih ispravljacica :smesna:  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam u primaru torusnog trafoa 650VA jedan žičani otpornik (čini mi se  da je 100oma 50W) u Al kućištu, nije na hladnjaku nego na PCB i trpi oko 530W kratkotrajne disipacije nekih 5-6 sek dok ga ne premostim releom. Eno ga radi tako od 99 do danas. Pločica nije promenula boju znači ne greje se previše, ipak to kratko traje. Zato u primaru mogu da imam 5AT osigurač, inače bi išao od 16AT (i to je upitno) da ne crkava kad ga palim. U tom trenutku na sekundaru je 2x22000uF 100V praznih kondenzatora (bilo 2x33000uF 75V nekad davno, znači još gore) koje treba napuniti na 2x63VDC. To mi čuva sve živo od prekidača do pojačala od tih strujnih udara kada se pali.

U drugom pojačalu sa 300VA torusom, i istom količinom elektrolita (2x22000uF 63V, pune se na 2x50VDC) tek 6,3AT osigurač ne crkava pri paljenju, ali tu je direktno povezano, nemam current limiter u primaru.

Znači ti otpornici će svašta preživeti ako merenje ne traje dugo. A ako im se obezbedi dobro hlađenje, preživeće i više od toga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zahvaljujem NIXIE.

dakle: "go", uklj. 100koma, 5W

kad to pospojim, isprobati cu prvo na jednoj polumrtvoj 83, javim/fotkam svjetlosne efekte...

ipak staviti prekidac prije svih otpora, da moze biti lampa i "na prazno"?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam može li ispravljačica raditi na prazno. U principu ne vidim šta joj može smetati, jednostavno ne provodi struju, ništa se ne dešava. Sigurniji si sa tim bleeder-om pa ga ostavi. Merenje ti ne može trajati baš tako kratko, treba vremena da se ugreje lampa, svaka mislim. Zato nađi neki hladnjak za te otpornike i ne dodiruj ih nikako, to se može ugrejati ludački.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada sam testirao napajanje za lampaša baš sa živinom ispravljačicom CK1006 opterećivao sam klasičnim sijalicama sa volframskom žarnom niti. Naravno, izračuna se potrebna snaga sijalica i poveže se koliko treba, a za napon koji dobiješ ispravljen. 

Sijalice i onako treba da se greju i boli te uvo da li će se pregrejati ili neće. I ako crkne jevtina je :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoji više vrsta ispravljačkih cevi. Najčešća podela je na vakuumske, živine i gasom punjene ispravljačke cevi. Živine ispravljačke cevi zahtevaju zagrevanje tokom određenog vremena a potom priključenje, na anode, visokog napona. Gasom punjene ispravljačke cevi ne zahtevaju predgrevanje ali katode se greju spoljnim izvorom samo ako je radna struja mala. Za veće struje nema spoljnog grejanja, katodu greje "bombardovanje" jonima gasa.

Navedite koje gasne cevi imate pa da se vidi šta proizvođač preporučuje. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...

...evo samo da se "pohvalim"...nakon 2 mjeseca uspio nabaviti al-lim, odrezati i izbusiti rupe...pa jos par mjeseci za zalemiti par otpornika...vau...i kad nadjem vremena na red stize i "paljenje" ispravljacica...

IMG-20211011-WA0001.jpg

IMG-20211011-WA0005.jpg

IMG-20211011-WA0004.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...