Jump to content

Гибридный усилитель - проект Zarathustra


hifista

Preporučeni Komentari

"Iz Rusije sa ljubavlju" stiže projekat Zaratustra pojačala, sa ambicijom da se napravi hirbridno pojačalo od 100W+ sa što približnijim tonskim kvalitetima SE lampaša, kako bi se mogao koristiti kao njegova zamena ili u biamp kombinaciji. Autor je Dmitriy Kireev - Dima, poznat i kao konstruktor Melquiades višekanalnog pojačala koje koristi Rommy The Cat.  Sam autor detaljnije opisuje projekat na  ruskom forumu http://forum.vegalab.ru/showthread.php?t=36227

Zanima me vaše mišljenje o kvalitetu projekta, težini, izvodljivosti i ceni.

 

 

Zarathustra.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

rokaj

 

pogledaj i NEM AI-50 za referencu

 

ima pisanija i ovde na forumu a ima i na Big DiyA : https://www.diyaudio.com/forums/solid-state/161663-nem-ai-50-a.html#post2091636

 

obrati posebnu paznju na to kako su oni odradili filtraciju u PSU

 

edit: Diamond buffer stvarno najbolje radi kad je gurnut debelo u A klasu; ako ti se ne aka sa silnim hladnjacima, moze i ovako, a ako namereni zvucnici dozvoljavaju, ja bih podesio na bar 1A mirne struje i railove prilagodio zeljenoj snazi i disipaciji

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 9 minuta, hifista reče

sa što približnijim tonskim kvalitetima SE lampaša

Neće da može jer nema izlazni trafo, a to je duša SE izlaznog stepena, i daje konačnu boju zvuku (frekventni opseg, harmonici, mali damping faktor, to je SE zvuk).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verujem da je tako @nixie  , ono što mene zanima je uspešno kombinovati sa SET u biampu pojačalo veće snage za niže frekvencije, recimo ispod 300hz. Tu mi se surovi tranzistorci nisu bas pokazali, nekako ne mogu da se harmonizuju sa SETom. Ko u onoj pesmi "lepa bez duše"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam oko harmonizacije, ali tranzistoska ljuta guja jeste za niske frekvencije, tu SET nema šta da traži. Možda je problem neke druge prirode, kako si ih uklapao, možda nije optimalna pasivna skretnica?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 minutes ago, NIXIE said:

Lako ga je napraviti i saznati stinu. Nije komplicirano. :rasta:

isto tako je lako siriti mitove, pa ako se covek zaebe sa savetima, tako mu je

bar 2/3 vajnih znalaca ne bi pojma imali sta je u crnoj kutiji da im se ne kaze unapred

jeste legenda ali je istinita - Bob Carver Challenge - kad je izjavio i tvrdio da ce bilo kooje svoje pojacalo za 5 minuta prilagoditi da zvuci kao cevno (istina mislio je striktno na PP pojacala)

ne sviraju delovi nego topologija ........ a trafo nije nuzno zlo samo u slucajevima kad je dobar ...... 

mada , priznajem da njanjav tranzistorac nikad ne moze da zvuci kao njanjav lampas ...... odatle i mitovi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Uklapao sam i sa digitalnom i sa pasivnom skretnicom. Podnosljivo kad seces mnogo nisko sa visim redom (recimo 50-60hz 4 red), ali da uradis kako bog zapoveda trebala bi neka prosta skretnica drugog reda i tu dolazi do izrazaja to neslaganje pojacala.

Izmenjeno od hifista
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bilo bi dobro da imam izbor da ukrstim bas i srednji nekom skretnicom prvog ili drugog reda u rasponu 80-300hz, sta se pokaze kao najbolje.  Razlika u nominlanoj osetljivost basa i srednjeg je oko 6db (srednji je oko 96db). Bas drajver je JBL 2235h, za njega Greg Timbers kaze treba za kuću 200W, ja bi reko da može i manje. Neki snazni lampaski SE ili PP je egzotika koja košta mnogo para, a zbog visokog napona nije za diy seljaka poput mene.

Ostaje okušati sreću sa nekim hibridom u biampu (recimo odraditi aktivnu skretnicu i drajver u lampi) i gadjati neku prihvatljivu harmonizaciju. Neki mi savetuju da mi je najbolje da kupim Hypex plate sa DSP i da ga kačim na izlaz SET-a, al to mi nekako nije košer.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, NIXIE said:

Lako ga je napraviti i saznati stinu. Nije komplicirano. :rasta:

Ne vidim kako je rešio DC offset, i ne svidža mi se voltage doubler za visoki napon.

- DC offset je u ovom slucaju manje kritican jer SS izlazni stepen snage radi sa virtuelnom tackom mase , mrezni trafo nema srednji izvod .

- isto tako mi se ne svidja taj voltage doubler .

- ps , kod izlaznog stepena snage jedan izlaz ka zvucniku Mora biti umasen da bi taj stepen imao referentnu tacku mase u odnosu na cevni pobudni deo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sa +-35VDC napajanja pojačalo je blizu 100W RMS ali na 4 oma. 6E5P sam merio, pojačanje u klasičnom triodnom spoju je oko 11x, za SRPP ne znam, možda malo više.  Za 100WRMS na 4oma treba 20V RMS, vršni napon +-28V PP. Znači ulazna osetljivost je oko 1,8VRMS za 100WRMS/4oma. Ja bih umesto AC grejanja uzemljenog preko kondenzatora išao na DC grejanje podignuto na +100V, i stabilizovao bih svakako anodni napon za lampe. 2uF sprežni kondenzator na izlazu SRPP je mali, treba puno veći za dobar bas.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sećam se te teme. Imaš li neki merni mikrofon? Bez toga nema šanse da ta dva drivera uklopiš uspešno. Ako nemaš, nemoj ni da pokušavaš dok ga ne nabaviš. Mini DSP stvarno nije za ove jake sisteme, ali za bas ispod 100Hz bi trebalo da bude dovoljno dobar.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, sad vidimm dobro si opremljen. Pogledao sam i taj bas driver, nema neko veliko brdo na srednjim, dosta je linearan. Nemam pojma u čemu je problem. Trebalo bi da može lepo da se uklopi. Možda sa probaš neku aktivnu skretnicu sa OPA ispred pojačala, bez tog Mini DSP.  Sa jednim OPA može se napraviti 2 ili 3 reda pad. Znači da Tanoj radi koliko može, a JBL da dodaje. Pa menjaš frekvenciju ukrštanja, trebala bi oba drivera biti na rezu -6dB i obrnuta faza na basu za 2 reda (rez na basu), a u fazi  za 3 reda. Tanoj u kompresiji je pad 2 reda, barem teoretski. 

Nekad davno sam napravio par nazovi Subwoofer-a sa Ei basovima od 8" i velikim magnetom, behu valjda od 80W, svaki u bassreflex kutiji od 60l. Skretnica Bessel 3 reda. Smetalo mi je nešto u srednjim pa sam dodavao dampinga u kutiju i to je malo poravilo stvar. Međutim i dalje mi je smetalo dok ih nisam zarotirao pod uglom od 90st. u odnosu na satelite, znači tukli su bočno. Tako sam ih i ostavio jer drugačije nije valjalo. Mnogo je velika razlika bila.  Sateliti su bili isto EI ali oni slabiji 8" sa manjim magnetom u kompresiji od nekih 15-20l ne sećam se više.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nakon toga sam još jednom pravio slično, dva Ei basa 8" od 80W i 4 Ei satelita 6.5"+1" sa nekim fabričkimn pojačalima i tu se čuo sličan efekat. Ovog puta basovi su bili pod plafonom na nekoj galeriji, i to je tuklo sačuvaj bože u jednom malom stanu. Mislim čak da je jedan član foruma imao prilike da čuje taj sistem, znali smo istog čoveka, mali je svet.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...