Jump to content

300B pojačalo


deda_bole

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Pozdravljam.

Prošlo jeste puno vremena. U tom periodu, nabavio sam nova podnožja, napravio neke izmene na šasiji, kolega sa foruma namotao nove mrežne, a pre koji dan stigle i nove 300B lampe,  pa se može reći da je projekat ponovo u radu.

Šasija će ići na farbanje i dodavanje lepih drvenih stranica, pa sada sve isprobavam i projektujem pločice koje će držati komponente - gotove su ploče sa osiguračima, pripremljena prva ploča od vitroplasta gde će biti smeštene komponente za napajanje. Kada sve osmislim i budem siguran da nema više zahvata na šasiji, farbanje pa sklapanje.

E sad, na tapetu je ploča oko 300B lampi. Naime, ako i dalje zadržim pristup sa fiksnim biasom, brine me mogućnost da u slučaju kvara tog dela kola 300B odsvira svoje :( (tipa, grec probije, osigurač tog namotaja pregori, 300B ostane bez negativnog prenapona ... jasan vam je dalji sled događaja).

Zato sam razmišljao o ideji da u kolu katode stavim zaštitni otpornik, koji bi bio premošten osiguračem (recimo, tromi od 100mA). Mislim da to i stoji u šemi. Čak sam našao i LE diode koje bi signalizirale da sada teče struja kroz otpornik, iako verujem da bi se to čulo.

Međutim, niko normalan  to ne radi, odnosno, skoro nigde nisam video da se štiti izlazna lampa. Verovatno postoji dobar razlog (možda ljudi mogu sebi da priušte da menjaju 300B čim stradaju, ili se tako nešto skoro ni ne dešava).

S druge strane, ako bi štitili izlaznu lampu, ako zanemarimo ovaj moj predlog, ostaju dva scenarija:  ili staviti osigurač negde na samom izvoru ispravljenog visokog napona, ili da se oslonimo na osigurače pre ispravljačice.

Šta može biti problem ako imamo osigurač posle prigušnice? Koliko ja vidim, pregorevanje takvog osigurača bi značilo da maltene trenutno nema više potrošnje u tom kolu, dok u prigušnici postoji značajna akumulirana energija i eto naglog prenapona na prvom filterskom kondenzatoru nakon prigušnice -> proboj kondenzatora, a možda i same prigušnice., gde ipak postoji šansa da je to jefitnije popraviti ako je 300B preživela. Da li bi u ovakvom jednom scenariju dodavanje varistora od recimo 470V pre i posle prigušnice bila dovoljna mera zaštite da spasi kondenzatore i prigušnice, tj ostatak pojačala?

Ako odustanem od osigurača u kolu ispravljenog visokog napona, da li se možda ipak pouzdati u to da će osigurači na VN namotajima odraditi dovoljno brzo i zaštiti 300B kada srednja struja počne da premašuje 100mA?

Jasno, ovo je problematika karakteristična za pristup sa fiksnim biasom. Svestan sam da je automatski bias lišen ove problematike, ali još nisam odustao od ovog pristupa, minimalno zbog toga što je moj prethodnik izabrao ovaj pristup, a dalje i zbog toga što cev ništa ne ograničava da radi kako treba (senzorski otpornik je precizan od 1 Ohma), nema brige oko grejanja otpornika, izbora kondenzatora i njegovog trajanja  i sl.

Svako razmišljanje dobro došlo - ne verujem da sam prvi koji se susretao sa ovakvim nečim.

 

db

 

 

Izmenjeno od deda_bole
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A very simple method would be a relay switched B+ with the relay being triggerd by the bias voltage. Either have the B+ on a spearate transformer which is switched on through the relay. Or have the relais in the ground connection to the center tap.

If the bias voltage fails, the relay opens and B+ is drained through bleeder resistors and power tubes.

If the bias voltage doesn't come up at turn on, the relay stays open
 

a ako neces puno da se patis imaju i one gotove plocice za automatski bias

WWW.EBAY.CA

Find many great new & used options and get the best deals for Auto Bias Modul for two Tubes (Single pcb to Control 2 Power Tubes) at the best online prices at eBay! Free shipping for many products!

 

Izmenjeno od neskor
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre sat vremena, neskor reče
WWW.DIY-AUDIO-GUIDE.COM

Fixed bias protection prevents bias runaway that damages your power tube, speakers and output transformers.

 

Hvala na brzom odgovoru. Upravo je ovo metod koji sam i ja planirao, sva je verovatnoća da sam upravo odatle i preuzeo ideju sa LE diodom.

Za ovo sa relejom je možda kasno, s obzirom da namotaji za negativni prenapon nisu predviđeni za neku struju, ali nije loše imati u vidu za neke buduće projekte.

Mogu li pitati koji metod zaštite je primenjen na Vašem pojačalu?

 

db

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 10 months later...

Od tehničkih detalja, šema je praktično prekopirana JE LABS "Angela", s odstupanjem da sam se opredelio za fiksni bias.

Nisam fotografisao, ali ako nekoga interesuje, za podešavanje biasa sam izabrao multi-turn potenciometre, ubacio ih u odgovarajuće držače, rupe na šasiji (rad našeg forumo- kolege 2A3) izbušio i navoje urezao, a sa preciznog otpornika od 1E skinuo signal i doveo na dve buksne ispod trafoa.

Time se može podešavati bias bez godišnje članarine u teretani ( da li sam napomenuo da pojačalo ima masu od samo 30tak kg?).

Generalno, kako sam već krenuo kao Gustav da menjam sve, stavio sam nova teflonska podnožja, sakrio sve zavrtnje koji ih drže, stavio nove portove za zvučnike kao i činčeve.

Sada da se sve malo usvira, pa slede nove 300B lampe.

 

db.

300B ANGELA.GIF

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...