Jump to content

300B pojačalo


deda_bole

Preporučeni Komentari

Pozdravljam.

Da se pohvalim - pre par nedelja u kuću mi je ušlo pojačalo u čijoj izradi je učestvovao i naš kolega 2a3.

Prvi utisci su bili više nego dobri. Na žalost, pre nedelju dana je "popravljani" mrežni trafo izgoreo u toku slušanja, pa je pojačalo trenutno van pogona.

Trenutno tragam za rešenjem koje bi pojačalo ponovo vratilo u život. Nevolja je u tome što su mrežni trafoi nemački proizvod, za koje ovde nema jezgra (M102a), a dosta su kompleksni: 375 - 0 -375 V 100mA za visoki napon, 5V 3A za grejanje 300B, 5V 3A za grejanje direktno grejane ispravljačice, 70V 50mA za negativni prednapon, 6,3V 2A za grejanje pobudne cevi. Na "popravljanom", a sada bivšem trafou, limovi su već sada neuredno složeni i ja ne bih pokušavao više da ga "popravljam" - pokušavam da dođem do istog takvog kao što je bio.

Dok se to rešava, evo na uvid šeme, za koju se nadam da sam uspešno skinuo, kao i par fotografija.

Rešio sam da unapredim podnožja, kao i priključke za zvučnike. Kasnije će ovde doći i zaštitni donji poklopac, ipak su ovo visoki naponi pa ne bih da se igram sa bezbednošću ukućana.

Što se same šeme tiče, teško da od ovoga može biti jednostavnije. Sama 300B cev se dovodi u radnu tačku negativnim prednaponom, pa nema potrebe za elektrolitima u kolu katode. Za pobudu je iskorišćena 6SN7 cev, a nadam se da sam dobro skinuo vrednosti otpornika (javljajte ako mislite da nešto nije u redu ili može bolje). Ovde je puštena negativna povratna sprega izbegavanjem kondenzatora u kolima katoda pobudne cevi.

Zvučnici su Wharfedale E-50 i mislim da se lepo slažu sa 300B :).

Pa eto, ako imate šta da dodate, pitate, mislite da bi vredelo promeniti, sada je vreme da pričamo o tome ...

PS: u razgovoru sa kolegom 2a3 mislim da sam sa velikom verovatnoćom ustanovio tačan razlog zbog koga je originalni trafo bio premotavan: ispravljačica je 5C3S, direktno grejana, oktal podnožje. Kada sam sve postavljao na svoje mesto, primetio sam da je na jednoj cevi polomljena ona plastika koja bi trebala da spreči pogrešnu orijentaciju cevi. Nisam se tome obradovao ali nisam ni pridavao puno značaja, planirajući da nabavim nove cevi svakako.

Kada je kolega rekao da je originalni trafo stradao u nekom momentu u prošlosti kada je neko uspeo da pogrešno postavi cev,  bilo mi je jasno - usled nedostatka pomenute plastike, cev je postavljena tako da je grejač bio spojen između priključaka za anode, gde se dovodi 750 V sa žicom za 100ma, a grejač u lampi je projektovan za 2A. Verujem da je tada bilo više dima nego sada :(

Tako da, sledi nabavka osigurača i zaštita svih namotaja, a vrlo verovatno i termalna zaštita mrežnih - nije bilo prijatno gledati kako kulja dim iz novopridošlice :(

 

db

300B_postavka.jpg

300B_iznutrice.jpg

300B-pojacalo.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

M jezgro - da pojačalo i vizuelno ostane dual mono. Originalni je na M jezgru.

Alternativa je upravo to što je predloženo - nabavka dva EI trafoa sa potrebnim kkama. Samo se gubi na vizuelnom identitetu originalnog pojačala, pa ne bih da žurim još.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sema je - onako.

ofrlje.

modifikovana sema Sun Audio 300B.

inace, Sun Audio original sema je sasvim o.k.

licno sam pravio Sun Audio i 6S4S i 300B po originalnim semama i rezultati su odlicni.

jedino sto nije bilo po semi su ubaceni otpori za 5C3S ispravljacicu.

47 oma 11W po anodi.

:cheers:

 

300B-Single-Ended.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na šemi.

Ako je podelimo na nekoliko delova, vidimo da je napajanje skoro slično, pa ja tu ne bih ništa menjao, sem ubacio navedene otpore, koji nikako ne mogu da štete, imajući u vidu da cev vidi elektrolit od ekvivalentnih 34uF.

Što se 300B tiče, ja bih zadržao pristup sa negativnim prednaponom, te ni tu ne bih ništa menjao.

Ostaje pobuda. Verovatno je najbolje da ja, kada uspem, premerim napone na živom kanalu pojačala, pa da utvrdimo zajedno može li se tu nešto popraviti oko izbora radne tačke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10.176.46.92

pre 1 minut, dunavko reče

nije mi jasno ,deda bole ovo sto si napisao o sprezi - Ovde je puštena negativna povratna sprega izbegavanjem kondenzatora u kolima katoda pobudne cevi .jel ima n.p.s ili nema?

Izbegavanjem kondenzatora u pobudi je zadržana izvesna NPS u pobudi. Žrtvovano je pojačanje u pobudi, sa očekivanim dobitkom u propusnom opsegu i linearnosti. Tako bar teorija kaže :)

Elem, nije ovo redak slučaj da se u pobudi izbegavaju kondenzatori, tako da me to ne brine. Više me brine da li su vrednosti otpora dobro izabrane i da li omogućavaju pobudnim triodama da odrade svoj posao na kvalitetan način. A to ne znam dok ne izmerim napone. Bar ja ne znam. Zato i vas pitam kako vam se ovo čini.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedina specificnost kod te triodne kaskade je to da je anoda prve polovine 6SN7 DC kuplovana sa resetkom druge polovine , 

po mom misljenju tu treba proveriti uz pomoc signal generatora i osciloskopa ukupno naponsko pojacanje te kaskade obzirom da su izbaceni katodni elektroliti .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po DS  prvi kondenzator ne sme da bude veći od 4uF za 5U4.Ruska 5ц3с sa većom vrednosti prvog kond. hoće da blesne,kao kad eksplodira osigurać.

Stavite beli papir u mraku iza lampe pa gledajte.

Sun Audio nema,šema,veze sa prikazanom šemom iz prvog posta koja uzgred ima 100% NFB.I to svi stepeni.

Kad se izmere anodni naponi na ispravnom kanalu tek onda može da se komentarišu izabrane radne tačke.

Itd....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo i mirnih napona.

Napon na katodi ispravljačice, odnosno napon na prvom kondenzatoru : 437 V.

Napon posle induktivnosti, na mojoj šemi označen kao Vaa, a koji se vodi na izlazni trafo : 429 V.

Napon napajanja drugog triodnog stepena, na mojoj šemi označen kao Vbb : 410 V.

Napon napajanja prvog triodnog stepena, na mojoj šemi označen kao Vcc : 398 V.

Radne tačke trioda:

Prvi triodni stepen, onaj na koji dolazi signal:

- anodni napon : 95.4 V.

- napon rešetke : kako je direktno vezan na klizač ulaznog potenciometra, jasno 0V.

- napon katode : 3.6 V

- otpor u katodi : 2k7 --> mirna struja prve triode oko 1,33 mA, što se, gle čuda :), poklapa sa merenjem pada napona na anodnom otporniku od cca 220k.

 

Drugi triodni stepen, na njega direktno dolazi napon sa anode prvog stepena i preko njega pobuđujemo 300B:

- anodni napon : 257 V.

- katodni napon : 101.3 V.

 - napon rešetke : kako je direktno vezan na anodni napon prve triode, jasno, 95.4 V.

- otpor u katodi : 33k --> mirna struja druge triode oko 3mA. Opet se poklapa sa merenjem pada napona na anodnom otporniku od cca 50k :D

300B:

- anodni napon : 405 V.

- napon rešetke : - 74.8 V.

- napon katode : 3 V (ovo može biti pod znakom pitanja, pošto je grejanje AC naponom, a ja sam merio u DC modu multimetra). Ipak, od katode do mase imamo brum potenciometar od 100E i nakon njega senzorni otpor u katodi od 10E. Ako je potenciometar tačno na polovini, ukupan otpor je 35E.

- senzorni otpor u katodi : 10E, a napon na njemu oko 0.81 V ---> mirna struja 300B oko 80mA. 

db

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo, nakon dužeg proučavanja dostupnih opcija, kratki pregled trenutne situacije i daljih planova:

- U izradi su dva nova mrežna trafoa po skoro istovetnim specifikacijama kao što su i originali. Poslužiće da se pojačalo probudi i da radi dok ne nabavim originalni mesto "motanog", kada će postati rezerva ili materijal za neko novo 300B pojačalo u budućnosti, ko zna.

- poručio sam nove  komponente radi osveženja ovog pojačala i manjih izmena. Od najvažnijih izmena, svaki malostrujni namotaj trafoa biće adekvatno zaštićen osiguračem. Namotaje grejanja neću osiguravati, svakako ne za sada.

- u međuvremenu su stigla i nova teflonska podnožja, pa kada dođu i komponente, igranka može da počne.

Šta podrazumevam pod igrankom? Opredelio sam se za šemu koja je vrlo slična Sun audio šemi, tačnije, izabrao sam opciju koju je radio JE Labs a sa kojom ste nesumnjivo upoznati (u prilogu). I dalje imam direktnu spregu prve i druge triode, sa modifikacijom u odnosu na Sun audio u tome što je prva trioda u degenerativnom spoju, tj, nema sprežnog katodnog kondenzatora.

Za kondenzatore sam se opredelio da to budu Elna Silmic II sa kojima sam imao odlično iskustvo kada sam osvežavao jedno svoje solid state pojačalo. Kako nema kondenzatora za napon od 160V, otuda i ona komplikacija u kolu katode druge triode.

Što se 300B tiče, zadržao sam pristup sa fiksnim negativnim prenaponom, s tim da ću ugraditi zaštitni mehanizam koji bi mogao da mi spasi cev ukoliko dođe do kvara na delu generisanja pomenutog prenapona (poraste li struja, pregoreva osigurač i u kolo katode uvodi otpornik iste vrednosti koju bi stavili da radimo automatsko podešavanje radne tačke cevi). Ipak, tu sam odmah predvideo i nabavku odgovarajućeg sprežnog kondenzatora za slučaj da se predomislim, sam ili uz vašu pomoć.

Što se vrednosti komponenti tiče, proučavajući originalnu SUN audio i JE lab šemu, zaključio sam da su na njima bolje izabrane radne tačke cevi: 6NS7 će raditi sa cca 4 mA strujama (što bi trebalo radnu tačku ići u opseg znatno linearnijih prenosnih karakteristika), a 300B ću vratiti na 60mA, kako bi i dolikovalo s obzirom da je nazivna impedansa izlaznog trafoa 3k5.

Otvoren sam za sve predloge, još ima prostora za modifikacije i tako to.

db

300B ANGELA.GIF

300B-novo.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...