Jump to content

Paypal - Srbija


Zen Mod

Preporučeni Komentari

  • 4 nedelje kasnije...

Ovo je poslednja godina bez PayPala u Srbiji, posrednika u plaćanju posredstvom Interneta, kazao je državni sekretar u Upravi za digitalnu agendu Stefan Lazarević dodavši da su to najnovije informacije iz ove kompanije. (izvor http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&nav_id=648683)

 

Sada kao stvarno: Paypal u Srbiji 2013. Država Srbija uklonila je sve prepreke da „Pej pal” internet, bezbednosni sistem za onlajn plaćanja, dođe u Srbiju.........dalje text na (http://www.dominomagazin.com/article/16730/it/sada-kao-stvarno-paypal-u-srbiji-2013)

Moj komentar, mozda ima nade i pre 2050 year. Sala naravno, koliko je meni poznato trebalo bi da proradi tokom ove godine jer je zakonodavstvo uskladjeno .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koliko je meni poznato trebalo bi da proradi tokom ove godine jer je zakonodavstvo uskladjeno .

Nije usklađeno kako bi trebalo, i kako imaju druge zemlje. Ovde su stalno izmišljali neke gluposti da bi nekako ograničili protok novca, a da PayPal ipak nekako pristane da dođe. Da, mi bismo hteli, ali pod našim uslovima, i ako je moguće da zadržimo razne monopole, kojih ipak ne bismo da se odričemo.

Koliiko se ja sećam članaka o promeni propisa, samo su promenjeni oni propisi koji će omogućiti da se šalje novac za kupovine obavljene na eBay-u, ali i dalje neće moći da se prima novac za prodati proizvod ili za obavljenu uslugu i/ili obavljeni posao. Čak je i to prvo pod upitnikom. A ko je hteo da se snađe, i do sada je obavljao plaćanja prema inostranstvu, tako da nam ta jedna stavka baš ništa ne čini.

Ako bi baš sve propise promenili kako treba, omogućili iste uslove kao što imaju druge zemlje, ukinuli carine, i smanjili cenu transporta robe do Srbije, kao i poboljšali osiguranje pošiljki, to bi onda ličilo na nešto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije usklađeno kako bi trebalo, i kako imaju druge zemlje. Ovde su stalno izmišljali neke gluposti da bi nekako ograničili protok novca, a da PayPal ipak nekako pristane da dođe. 

20.10.2012.Novi zakon ne sprečava dolazak " PayPal -a " u SrbijuŽelimo da demantujemo tvrdnje iz vašeg današnjeg teksta da "novi Zakon sprečava dolazak PayPal -a u Srbiju", jer se radi o predlogu Zakona o deviznom poslovanju. Ono što je tačna informacija, je da ukoliko predlog Zakona bude usvojen, on neće biti prepreka funkcionisanju PayPal -a u Srbiji jer su izmene upravo rađene sa namerom da se stvore uslovi za funkcionisanje davalaca usluga online transfera novca. Nisu tačne tvrdnje jednog dela javnosti, da bi i u tom slučaju, za buduću upotrebu PayPal servisa u Srbiji, građanima Srbije bio neophodan račun u inostranstvu.

07.11.2012

 

Kao što smo već objavljivali PayPal stiže u Srbiju i svako malo stižu najnovije vesti o ravoju detalja. Prema najnovijim saznanjima, preko izvora Tanjug.rs, Vlada Srbije će sledeće nedelje usvojiti izmene Zakona o deviznom poslovanju koji će omogućiti dolazak svim kompanijama koje pružaju usluge plaćanja preko Interneta, uključujući i PayPal, najavio je ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić.

On je novinarima u Palati Srbija izjavio da će i dalje ostati zabrana otvaranja računa gradjana u inostranstvu iz razloga što MMF i NBS smatraju da je to preuranjeno jer Srbija nije dovoljno ekonomski jaka.

- To nikako nije prepreka za dolazak Pay Pala na srpsko tržište, niti bilo kog drugog sistema za internet plaćanje - ukazao je Dinkić.Takodje je izjavio da će izmene Zakona o deviznom plaćanju značajno smanjiti birokratiju deviznog plaćanja, ističući da će taj pravni akt biti usvojen u skupštini kada i Zakon o budžetu.

Pročitaj više: http://balkan.pokernews.com/novosti/2012/11/vlada-srbije-usvaja-zakon-koji-omogucava-koriscenje-paypal-u-50538.htm

 

zatim novi tekst posle usvajanja zakona

18.11.2012

 

Izmenama Zakona o deviznom poslovanju koje je usvojila Vlada Srbije, otklonjene su pravne prepreke da građanima Srbije postane dostupan servis za plaćanje preko interneta “Pejpal”. U Vladi nezvanično za “Blic” kažu da je realno očekivati dolazak “Pejpala“ u 2013, a veliku korist imaće i oni koji prodaju robu ili usluge u inostranstvo.

Veliku korist imaće i izvoznici usluga

Izmene zakona će omogućiti da se plaćanje prema inostranstvu ne obavlja samo preko banaka, već i posredstvom sistema za plaćanje preko interneta, kao što je “Pejpal”.

- Zakonom se zapravo legalizuje korišćenje servisa za posredovanja u kupovini i naplati na internetu. To će dati sigurnost građanima i privredi da, kad “Pejpal“ postane dostupan, mogu da ga koriste bez straha da rade nešto nelegalno - kaže Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta i stručnjak za elektronsku trgovinu.

 

 

 

On, ipak, ističe da je glavna korist od ovog servisa u tome što će i preduzetnici moći da prodaju robu preko interneta i da je bezbedno naplate.

- Zato su izmene zakona i bile neophodne, jer domaći propisi ni dosad nisu zabranjivali “Pejpalu“ da našim građanima omogući kupovinu preko tog portala. Međutim, ova kompanija u ranijoj komunikaciji sa državom pokazala je zainteresovanost isključivo za ovu uslugu, ne i za mogućnost naplate preko interneta, a upravo taj servis ima najveću vrednost - kaže Marković.

Upućeni kažu da su važeći propisi pravili velike probleme u naplati firmama koje su izvoznici usluga, jer njihova pozicija u zakonu nije bila dovoljno jasna, pa bi otklanjanje ovih manjkavosti trebalo da ima pozitivne finansijske efekte i za preduzeća i za državu.

 

Nalozi, a ne računi

Iako je zakonom zabranjeno otvaranje bankovnih računa naših građana u inostranstvu, ova zabrana se neće odnositi na račune kod “Pejpala” i sličnih servisa. „To nisu klasični bankovni računi, već korisnički nalozi, jer ni “Pejpal“ nije banka, već posrednik u transakcijama - kaže Slobodan Marković.

izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/353587/Dolazak-Pejpala-u-2013-moguca-i-internet-prodaja

Izvinjavam se ako je pre opsirno

hvala

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Paypal (ne)dolazi u Srbiju - Rezime :
 
2008  Srbija, zabit internet-trgovine

"U NBS tvrde da ne postoji zakonska prepreka poslovanju „Pejpala” kod nas." (od 2008-e nema prepreka) :baby:

2009  Kupovina preko „Pejpala” dogodine

2010 Pej pal u Srbiji od sledeće godine

2010 PayPal ove godine

2011 Ko je kriv što Srbija nema Pejpal

a posle dve nedelje NBS:

NBS: PayPal počinje da radi i u Srbiji


2012 Ljajić: Pejpal stiže u Srbiju 2013.

2012 Konačno stiže PayPal?


2013 ... Jer sreća je lepa samo dok se čeka  :smesna:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ajd, i to da vidimo u stvarnom životu...

 

 

Da li cemo videti to zavisi i od Pay Pal sistema jer oni treba da pristanu da posluju kod nas. Do sada sam citirao tekstove koji se odnose na nasu stranu ali kao sto znate za zakljucenje posla je potrebno dve strane. Da vise ne citiram negde sam procitao ako je to tacno da su oni iz Pay Pal sistema nesto lose stojeci sa poslom (u nekom biznis minusu) pa otpustaju jedan broj svojih radnika a predpostavka je da bi trebalo da zaposle kod nas negde oko 30 ljudi  pa predpostavljate da je i to sada problem. Zakljucak je da sada sve ipak zavisi od njih kao druge strane nasi zakoni im omogucavaju poslovanje na nasoj teritoriji.

 

 

Nisam hteo, niti mislim da je ovo bas kao tema neka "politicka tema" jer tako siroko gledanje sve sto je zivot je i politika. Tako gledano i kupovina uredjaja je politika jer zavisi od plata a plate zavise od vlada itd. Moje gledanje je da se sa ovim nacinom placanja  uspostavlja jos jedna komunikacija sa svetom.  (ovo je nesto sto ima konkretan benefit za gradjanje zemlje, naravno za one koji to koriste, ali ako neko ne dize kredit to ne znaci da je lose sto banke daju kredite..) 

Ima ih koji ne vole svet   ili bolje je reci da ih izgleda ima koji ne vole iz sveta ono sto im ne treba, mozda je strah od sveta zbog nesposobnosti da se snadjes u istom, ovde je to ne bitno jer je to onda pravo politiziranje.(na temu svet i mi). ipak ovo treba da ostane  u okvirima DIY foruma.  

Ja sam od onih koji smatraju da se sto vise treba integrisati, i smatram da treba biti dovljno sirokih i tolerantnih shvatanja pa podrzavati nesto sto je nekome dobro mada to  (tebi) licno ne treba. Razumem i one koji drugacije misle, ali samo razumem.

Dalje pisanje bi moglo da lici na pamflet pa da zavrsimo na vreme.

ps.

Ovo "tebi" se ne odnosi ni na koga licno . Smatrao sam da je korektno da iznesem i neki licni stav povodom teme, mada sam svetan cinjenice da licni stavovi mogu da prouzrokuju zustre diskusije ali to nikao nije bila moja namera.

Hvala

 

Koliko ja kontam, on misli na to da će biti dozvoljeno samo plaćanje preko paypala prvih X godina

 

I to samo je ipak vise nego nista, osim ako neko ne smatra da je i nista nesto.  Citat posluzio samo da bih mogao da odgovorim a ne kao replika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

........znaci ako je verovati hrvatima.PAYPAL je napustio lijepu njihovu i to je obrazlozio velikim troskovima i problema sa bezbednoscu te je jedan broj programera koji su radili otisao u SAD da radi a neki nisu hteli.Ima ovde ispred na ovoj temi neko je to lepo napisao.Nisam bas siguran da ce PAYPAL doci u Srbiju a odlazi iz Hrvatske posle samo godinu dana rada.Svima je interes ZARADA a ovde toga nema.Ja se iskreno nadam ali ne lipsi magare do .....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije otišao servis PayPal iz Hrvatske, već samo lokalna kancelarija. Servis (slanje i primanje novca) i dalje će funkcionisati.

 

Naravno, ovde su plaćeni DB-ovski novinari/mediji brže bolje preneli tu vest, i to na takav način da čitaoce dovedu u zabludu, ne bi li ovde OPET imali izgovore da izmišljaju gluposti, a radi zaštite monopola.

 

P.S. Hrvatska će za koji mesec biti punopravna članica EU, lokalna kancelarija može da bude bilo gde, npr. u Austriji ili Mađarskoj. U stvari, može i na Mauricijusu. Ionako se sve obavlja preko net-a.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obecavali su i 1000evra za akcije pa nista od toga! Verovatno ce opet biti tako i sa Paypal-om. Bilo bi zaista odlicno da dodju na ovo trziste ali nisam veliki optimista sto se toga tice. Mislim da Paypal moze doneti samo dobro gradjanima. Sto se ekonomske strane tice, verovatno nije dobro za drzavu jer se odlivaju pare u inostranstvo. Bilo bi dobro kada bi se moglo prodavati preko Paypal-a u Srbiji, ali koliko sam citao, moci ce samo da se kupuje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Budimo realni. Pare se svakako odlivaju u inostranstvo. Koliko znam, ni Samsung, ni Nokia, ni Ford, Mercedes, ni Renault, Pik Vrbovec, Zott, Sony, Škoda, Dacia... (spisak je predugačak) nisu firme koje zapošljavaju ljude u Srbiji i sve se to uvozi, a da bi se uvezlo, novac za robu mora da ode u inostranstvo. To nije sporno. Država prvenstveno gleda gde tu ona ima svoj ćar, a to je porez koji se može naplatiti (carine se postepeno ukidaju na svu ili skoro svu robu koja dolazi iz EU)

PayPal u tom smislu samo može da koristi državnoj kasi jer se ovakav vid trgovine može pratiti a samim tim, ide kroz legalne kanale. Ja sam do sada imao prilike sarađivati sa pojedincima koji odu preko u Mađarsku, pokupuju raznu tehničku robu, odsede svojih "x" sati na granici čekajući na povrat poreza i potom uz adekvatno "podmazivanje" prelaze našu granicu "bez robe za carinjenje"... Na primer, Canon fotoaparat koji sam kupio je mene koštao nekih 40% manje nego koliko bi me koštao da sam ga kupio u Srbiji a da bude još zanimljivije, koštao me za polovinu Mađarskog poreza manje nego koliko je koštao u Mađarskoj gde je kupljen. Isto važi i za 32" LED TV koji sam kupio pretprošle godine. (700€ u Tehnomaniji, 450€ na kućni prag u Subotici)... Čak i ne moram da idem preko granice da bih sebi kupio nešto... To govori samo jedno: marže naših uvoznika su brutalne.

Drugo, to znači da u Srbiji još uvek nema (i još dugo neće ni biti) zdrave konkurencije koja bi se trudila da obaranjem marži/cena privuče kupce. To je najveći problem...

 

Što se tiče prodaje, tu stvari jako loše stoje. Ja to veoma dobro znam jer se bavim proizvodnjom a sve što se proizvede (dakle full 100% proizvodnje) ide u izvoz, a država do sada nije povukla ni jedan jedini konkretan potez da to na bilo koji način stimuliše... Dokle će tako, ja stvarno ne znam. Ako država ne shvata ili shvata ali je nije briga za izvoznike koji redovito plaćaju sve svoje obaveze kako prema državi, tako i prema svojim zaposlenicima, a s druge strane omogućava svakome ko šuška parama da uvozi šta god poželi i potom to prodaje po rogobatno visokim cenama, onda to meni jedino moe da smrdi na zatvoren krug onih koji trpaju iz svojih džepova u džepove onih koji bi trebali da budu na strani onih koji poreze plaćaju, tj naroda... Ovakvim ponašanjem se definitivno ne stimuliše pojedinac da otvori firmu, proizvodi i trudi se da svoju robu proda na strano tržište, no se stimuliše uvoznički lobi da uvozi i od profita i dalje podmazuje tamo gde škripi, a čuje se do neba kako škripe nezajažljivi bankovni računi i džepovi političara. I opet se sve vrti oko politike i neću više... :bad:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Paypal (ne)dolazi u Srbiju - Rezime :

 

2008  Srbija, zabit internet-trgovine

"U NBS tvrde da ne postoji zakonska prepreka poslovanju „Pejpala” kod nas." (od 2008-e nema prepreka) :baby:

2009  Kupovina preko „Pejpala” dogodine

2010 Pej pal u Srbiji od sledeće godine

2010 PayPal ove godine

2011 Ko je kriv što Srbija nema Pejpal

a posle dve nedelje NBS:

NBS: PayPal počinje da radi i u Srbiji

2012 Ljajić: Pejpal stiže u Srbiju 2013.

2012 Konačno stiže PayPal?

2013 ... Jer sreća je lepa samo dok se čeka  :smesna:

 

2013  Љајић: „Пеј-пал” ускоро у Србији БЕОГРАД – Компанија за плаћање http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Ljajic-Pej-pal-uskoro-u-Srbiji.sr.html

 

 

pitao sam se kad ce neko da se oglasi .  u sustini samo menjaju decenijama termine:  uskoro, stize, pocinje, ove godine  i dogodine :msn-rofl:

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...