Jump to content

Linearno napajanje za Intel NUC


BokiTokiVoki

Preporučeni Komentari

pre 44 minuta, Kuja reče

Na moj DAC ne utiče ništa, može telefon da bude na njemu. Ima slika otvorenog na nekoj od ranijih stranica. Ima linearno napajanje k'o omanje pojačalo, na svakom ulazu ima razdvojni trafo, USB je tu samo za fleš memorije.

 

Ja sam testirao sa 3 telefona. Sad je i moj opravljen.:D

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 48 minuta, zeljkor reče

Naime pravi se kapacitivni rezdelnik napona i onda mozete cak u nekim trenucima i da "jacate" srcani misic. 

U zgradi sa 20 stanova, u barem pet - šest je naopako povezana nula i uzemljenje na trofaznim priključcima, pa jedno tri TA peći u isto toliko šporeta rade na uzemljenje. Onda od uzemljenje nema ništa dok se to ne isključi. A kad je negde istrunula pocinkovana traka od temeljnog uzemljivača ili loša spojnica, tu tek nema ništa od GND. Ne znam postoji li zakonska obeveza da se povremeno testira uzemljenje (i gromobranska instalacija) u zgradama, odnosno verovatno postoji, samo pitanje je da li se sprovodi u praksi. U industijskim objektima se to periodično proverava, ali u stambenim zgradama, čisto sumnjam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

42 minutes ago, Zen Mod said:

meni ni u dzep ni iz dzepa

ono, treba ugoditi Audiophools, ako im ti ne uzmes pare, uzece neko drugi

Suviše generalno da su svi budale. Veruj mi da nisu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 minutes ago, NIXIE said:

U zgradi sa 20 stanova, u barem pet - šest je naopako povezana nula i uzemljenje na trofaznim priključcima, pa jedno tri TA peći u isto toliko šporeta rade na uzemljenje. Onda od uzemljenje nema ništa dok se to ne isključi. A kad je negde istrunula pocinkovana traka od temeljnog uzemljivača ili loša spojnica, tu tek nema ništa od GND. Ne znam postoji li zakonska obeveza da se povremeno testira uzemljenje (i gromobranska instalacija) u zgradama, odnosno verovatno postoji, samo pitanje je da li se sprovodi u praksi. U industijskim objektima se to periodično proverava, ali u stambenim zgradama čisto sumnjam.

Svake godine pred grejnu sezonu Upravnik zgrade ima dužnost da angažuje službe koje sprovedu kontrolu instalacija, a posebno uzemljenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, Nesic said:

Suviše generalno da su svi budale. Veruj mi da nisu.

ne rekoh da jesu

ja rekoh sta mislim o linearnom napajanju za tu spravu, mozes da se slozis a i ne moras - tvoja stvar

nije ovo Biblioteka, pa da Clansku Kartu navek moras da dokazujes

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam u našoj zgradi proveru uzemljenje doživeo samo jednom, pre par godina kad su menjali glavni orman. Pitaću upravnika, treba da provere i da ne protiče kakva struja kroz žicu za uzemljenje. Ljudi svašta rade po stanovima. Stalno se čuje neko bušenje, štemovanje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zaboravio sam da kažem.
Čitajući postove gospodina @Kuja   videh da nije isto da li je dac priključen na USB2 ili USB3 port.
Zato sam prebacio USB kabl za vezu sa dac sa USB3 (kao i svaki seljak prvo sam ga u taj port stavio misleći da nova specifikacija porta je bolja i za audio) na USB2 (hardware dedicated).
Iznenadio sam se veoma kolika je razlika u zvuku, kada je kabl na USB2 u odnosu kada je bio na USB3.
Prosto nisam mogao da verujem da ja tu razliku tako jasno čujem (kod mene u mom sistemu).
Meni je zvuk sa USB2 porta PRIJATNIJI (da li je bolji ili lošiji za to nisam kompetentan da kažem) i ubuduće će dac uvek biti priključen na port USB2.
Što se tiče zvuka sa mog SMSL M8A dac, kada je na svom ispravljaču ili kada ga stavim na za njega namenjen Linear Power Supply SMSL P2, takođe mi je očito PRIJATNIJI zvuk kada dac napajam preko Linear Power Supply (da li je to i bolji zvuk nisam kompetentan da kažem).
Ostaje da proverim kako će na zvuk uticati i sam OS i Software a za to upravo hoću da kupim iNUC i da na njega stavim OS SnakeOil, LMS server i Squeezelite player.
Da li je slučajno ne znam ali sva “poboljšanja” u zvuku koja je opisao g. @Kuja   a koja sam i sam probao; čuo sam i sam upravo na opisani način.
Ne sumnjam da će tako biti i sa iNUC i: OS SnakeOil, LMS serverom i Squeezelite player-om.
Zato mislim da je ova tema (hvala @BokiTokiVoki   ) za sve nas koji idemo u opisanom pravcu veoma interesantna a Linear Power Supply će biti verujem prava stvar, verujem bolji od bilo kog gotovog koji bi mogli kupiti.
Ako je USB2 generisao (kod mene) takvu razliku u zvuku u odnosu na USB3 port, razumno je da verujem da bi i Linear Power Supply imao sličan efekat iako je racunar u pitanju, što mi je fo juče bilo nezamislivo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zen Mod said:

Audiophools

Kako audiobudalama :) audiointelektualci objašnjavaju uticaj strujnog kabla na zvuk strimera koji ima SMPS napajanje i praktično je kompjuter?

U pitanju je ova sprava (klik za veću razoluciju):

2085776444_CocktailAidioX50inside.thumb.jpg.783872460665a4a5a3ba438e3736f1e8.jpg

 

Znači:

fensi audiofilski skupi strujni kabl = nedinamičan, nemuzikalan i zatupljen zvuk,

crni kineski "kompjuterski" kabl = sve kako treba, zvuk čist, transparentan i dinamičan.

Razlike nisu suptilne, kada sam klincu uz promenu kablova pustio muziku koju on sluša, bio je fazonu "ti to mene zezaš!?"

Jeste, imamo sve te dodatne regulatore koji iza glavnog napajanja daju potrebne podnapone, ali, hej, običan strujni kabl na kompjuteru menja zvuk? Meni, okorelom i dokazanom kabloskeptiku, do juče nezamislivo.

Kada budemo znali odgovor na ovakva pitanja, možda ćemo znati i odgovor na to da li će linerano napajanje na NUC-u dati neku razliku u odnosu na SMPS laptop ciglicu. :icon_e_geek:

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Kuja

 

samo treba citati:

 

Quote

galvansko odvajanje od mreze i slicne potrebne stvari, to resavati kao poseban problem , sa otvorenim ocima i inzenjerskim pristupom

drugim recima - razliku ne cini linearno napajanje nego sve ostalo sto se resi kako treba - filtracija, smece koje dolazi iz mreze i vraca se u mrezu ....... sto nema veze sa vrstom napajanja ( linear ili switcher) nego upravo sa filtracijama na ulazu i organizacijom GND

u tom uredjajcicu ima bar pola reg-ova koji rade u switcherskom modu

da ih zlatom zatrpas odozgo, to zlato ne stize do krajnjeg potrosaca unutar uredjaja

a lose linerano napajanje je jednako lako napraviti kao i lose switchersko

al, ono , bitno da je u lepu kuteju, bar nam Leo ima posla, sto uvek pozdravljam

zaposlen Leo, srecan Leo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 38 minuta, Srecko reče

Iznenadio sam se veoma kolika je razlika u zvuku, kada je kabl na USB2 u odnosu kada je bio na USB3.
Prosto nisam mogao da verujem da ja tu razliku tako jasno čujem (kod mene u mom sistemu).

USB veza je jedna sasvim jeziva stvar. :innocent:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 minutes ago, Zen Mod said:

@Kuja

samo treba citati:

Quote

galvansko odvajanje od mreze i slicne potrebne stvari, to resavati kao poseban problem , sa otvorenim ocima i inzenjerskim pristupom

 

 

Mogu da čitam koliko hoću :) , ali kao audiophool nemam dovoljno znanja da u citiranom pronađem odgovor zašto audiofilski kabl zakačen na strimer/kompjuter daje loš zvuk, a običan crni kineski daje dobar (odličan).

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Kuja

sreca treba da je jedini cilj u zabavi

ako si ti svoju nasao, super

i drago mi je da ti jeftini kabel radi bolje od skupog - vise para za muziku , manje na sprave

sve sto sam napisao vredi samo u kontekstu - procitaj razne stavove, imaj ih na umu , odluke donosi sam ........ informisan covek po defaultu ima vise sanse da donese najbolju odluku za sebe

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Just now, NIXIE said:

Nema treću žicu, štednja. :rofl:

Ima treću žicu! :D

Dobro nije baš u ptanju običan kabl, Naim ga je probrao između hiljada drugih Kineza ;) , piše se o njemu, kucati u Google pretrazi: I-Sheng Naim

Evo recimo diskusije na temu kineskih strujnih kablova koje Naim i Linn isporučuju uz svoje uređaje:

https://forums.naimaudio.com/topic.php?oid=1566878605124772&coid=159503632588890

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naim i Linn imaju jak marketing, ali ne sumnjam da je dobar kabal.  Imam i ja jedan Kineski Šuko/IEC koji zvuči bolje od ostalih, i to baš onako značajno. Baš sam se čudio kako to, označio ga naravno, reko omaklo im se. Moram proveriti ima li oznake neke na njemu, možda je od DELL PC ili starog HP plotera, oba su čini mi se PRC. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

34 minutes ago, zika said:

USB3.0-XHCI=USB2.0

Možda sam na mom NUC-u onda namestio da USB portovi rade kao USB1.0? :D

Ono što sam uradio je sledeće: u BIOS-u sam xHCI mode stavio na disabled (poslednja donja stavka),

xhci-smart-auto.jpg

 

...i rešio sam sve probleme koji su me mučili, a koje sam (slične) prvi put primetio davno, kada sam na mom MacMini-ju koji ima samo USB3.0 portove, direktno ubo USB dongle za bežičnog miša. Miš je počeo da se ponaša čudno, da secka, a kursor je nekontrolisano skakao po ekranu. Kada sam isti USB dongle povezao preko kratkog produžnog kabla i tako ga odmakao od portova, sve je bilo u redu.

Kada isti dongle ubodem u USB2.0 na laptopu, miš se ponaša normalno, znači blizina USB3.0 konektora mu je pravila problem (ponavljam, sa kratkim produžnim kablom na USB3.0 radi dobro).

Isto tako na NUC-u, kada bih direktno povezao HiFace USB to SPDIF konverter na USB3.0 port, zvuk bi užasno seckao, sa istim onim produžnim kablom ne, tako da sam došao do zaključka da USB3.0 portovi proizvode neko jače zračenje koje indukuje smetnje u povezanim komponentama.

Kada sam u NUC-ovom BIOS-u onesposobio xHCI mode za USB, sve je bilo u savršenom redu, više nema seckanja zvuka ni kada je HiFace direktno uboden u USB3.0 port.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam ekternu karticu M Audio Transit, jako staru i koristim je samo za merenja. Ona neće da radi na USB 3.0, odnosni radi ali krešti. Driveri su XP/Wista (novijih nema) ali oće da radi i na Win7, dalje ne može.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...