Jump to content

Phono kabl


gluv_i_udaren

Preporučeni Komentari

Ostadoh dužan onomad u “Vrteška” temi da napišem kako sam pravio kabl koji povezuje gramofon i phono sekciju. Moglo je i tamo, a moglo je i u meditacije o kablovima, ali mislim da ovaj kabl zaslužuje posebnu temu. Ako moderacija misli da treba negde da se pripoji, samo napred.

Bajdavej, kabl k’o kabl, samo zakomplikovan, fragilan i skup, takođe i jako pipav za napraviti. Da počnemo polako:

Izolacija na kablu je sačinjena od 7 teflonskih cevčica 2mm, u formaciji koja se jedino i može formirati od sedam creva, pa sve uvrnuto. Dielektrik je uglavnom vazduh a malo i teflon. Slika 1

Za provodnike sam koristio moj omiljeni Neotech UPOCC srebro awg28, solid core. Žicu sam izvadio iz fabričke izolacije i proturio kroz ovu moju formaciju. Na krajeve sam vratio samo parčiće izolacije. Slika 2

Za terminaciju kraja koji ide na gramofon sam koristio Cardas mini DIN konektor, slika 3. Pošto mi je trebao konektor na 90 stepeni u odnosu na kabl, a nisam hteo da dajem 5x više para samo zato sto je pod uglom, zakalemio sam ga na žice i postavio u željeni polozaj i zalio epoxi smolom iz par puta da tako ostane. Jako pipavo i zahteva strpljenje. Slika 4 i 5

Epoxi, pored svrhe da održi mehaničku strukturu kabla služi i da zatvori cevčice u koje idu žice. Kapilarno se uvlači dovoljno da se smatra sigurno zatvorenim. Isto sam uradio i na RCA strani.

RCA stranu sam izvukao samo parove koji vode provodnike i blago ih uvio, kao i cevčicu koja vodi žicu za uzemljenje. Nju nisam vadio iz fabričkog teflona samo zbog mehaničkih svojstava - teflon će je držati na okupu jer je u pitanju isto tako tanka bakarna žica. Slika 6

Rca konektori su WBT 0110ag. Slike 7 i 8. Za terminaciju uzemljenja sam koristio bakarno okce 8mm koje sam prosekao da ostane viljuškica. Slika 9 i 10. Oko izolacije sam namotao debelu ptfe traku za vodovod, dovoljno da prođe kroz okce, pa zalemio. Samo da je zaštitim od savijanja.

Nisam stavljao nikakav širm na kabl jer samo unosi parazitsku kapacitivnost. Na ovoj dužini (75cm) imam oko 9pF kad merim na RCA strani.

Ručku sam ožičio takođe srebrnom žicom, solid core lak žica debela 0.1mm, sa AudioNote srebrnim konektorima za kertridž.

Gotov kabl na poslednjoj slici.

Rezultati ovog planinarenja su prosto neverovatni. Smetnje ne postoje, mogu da odvrnem amp do kraja i da diram ručku, a na zvučnicima tišina. A imam low output MC zvučnicu. 
Zvučno sam prezadovoljan. Sve promene koje je ovaj kabl uneo su isključivo na bolje. Mnogo neutralnije nego ranije, a detalji su počeli da se pojavljuju do granice da mi nije jasno da je to moglo sve biti skriveno u ogrebotini na plastičnoj ploči. Sistem mi je inače prilično dinamičan, ali ovo je unelo veliko D u dinamiku. Koloracija je zaista minimalna.

Probaću i sa drugom zvučnicom sa još nižim izlazom kad mi stigne. Zbog situacije još uvek stoji kod prijatelja u Beču. Ako taj test prođe ima da počnem da pravim žičurde za ‘leba :)

FD6C3E54-991E-4DE6-B959-6B7DAE1E2DE7.jpeg

2944DA8D-0E7F-45A1-84C6-93D05650FAA7.jpeg

690F0CE8-3DB9-4815-BFBB-EC0059A75924.jpeg

3F8B8AA0-D2D4-420E-AA99-D96E99D0BF52.jpeg

79FA70CE-B091-4C9B-BF78-F4AF33868F96.jpeg

EE1FBAD6-8890-4DED-B8DC-FDC83FDF31A0.jpeg

EC8450C5-92D1-4E4A-AC47-5F46AA79568B.jpeg

F7903F50-4057-4367-A10A-1C9A82D039BB.jpeg

E1F3CD72-E49A-4492-BBA6-F753141B13FA.jpeg

BF6DD8A1-8AD5-4B80-9A29-9340C1A93B50.jpeg

07E2F246-46E8-46AC-8261-BB56AB488C12.jpeg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sjajan trud i posvećenost mukama oko gramofona. :) 

Dodao bih par razmatranja jednoznačnih rešenja. Treba nam bolja provodnost, uzimamo monokristal, treba nam zaštita od indukcija raznih, uvijamo žice.

Kompromis je u degradaciji svojstva monokristala uvijanjem, ali i potrebom zaštite takvog signala od okolnog smeća.

Šild i širm ne treba olako i više pomodno izbacivati kao nepotrebne, kapacitet,  mrvu veći , pa šta, to je najbolji i najstabilniji kondenzator posle zemljine lopte(ili ploče šta ko voli).

Kada se izuvijaju žice, probati ih prinošenjem ruke, i polja 50Hz, ili zakačiti kao antenu na tjuner i videti da li prima i koliko slabi rf...

Ja lično ne bih uvijao ultračisto monokristalno srebro, iz velikog poštovanja tehnologiji, ne bi ih tretirao kao ove druge žice vulgaris, a ako bi bilo potrebe i značajnih smetnji...probao bih sva druga rešenja oklapanja, od kabla do sobe...pa sve do izbacivanja kabla i prinošenja preampa ručki... :) 

 

P.S.

Jeste to nama žica, ali je monokristal, i nema dileme da se deformiše rešetka, mehanićki se pravi tenzija, jerbo je kristal dug i mekan, i liči nam na žicu, a da deformacija rešetke utiče na provodnosti(razne), to je razjašnjeno još pre 100+ god...

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U ovom slučaju je žica vrlo blago uvrnuta, konstrukcija ne dozvoljava ni blizu stepen upredenosti kao kod običnog twisted paira, pun krug se u velikom delu kabla pravi na oko 10cm (u delu gde su žice više razmaknute), do 6cm u delu gde se kanali razdvajaju. To mi je bila najmanja deformacija koja ustvari radi posao, isprobano ranije sa bakarnim žicama. Probao sam da primaknem trafou od pojačala i naponskom kablu bez širma i radi posao. Manje uvrnuto i dalje radi, ali zvuk nije tako čist u prepodnevnim satima, verovatno postoji gomiletina smetnji. Probao sam i manje uvrnut sa širmom na poziciji IC između CDa i ampa i nije bilo to to. Neki deo muzikalnosti jednostavno nestane. Ovde je sam signal na mnogo nižem nivou (0.4mV vs ~2V) pa su shodno tome i razlike dosta veće u zvuku, jer procentualno gledano mnogo više signala sačuvamo dobrim provodnikom i konekcijama.

Ovako pripremljen kabl mi je zvučno najbolji. Probao sam i da ne vadim iz fabričke izolacije, pa dielektrik bude teflon-vazduh-teflon i nije sviralo ovako dobro verovatno je bolja propagacija signala kroz žicu koja nema teflon direktno nalegnut celom površinom. Sa ovako malim signalom svaka razlika je jako velika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da da, vidim da je korak "vijka" na preko par cm.:thumbup:

Onako, više kao ideja, distanceri

https://patents.google.com/patent/US8575490

Pa taj twin u distancu nalik na

https://www.alibaba.com/product-detail/wholesale-high-quality-cheap-plastic-spacer_60301899253.html?spm=a2700.7724857.normal_offer.d_title.31fb340dZ8aq0r

Precnik po želji i umetničkom utisku.

Pa sve to u neki skrin, više nego šild, da li nekom plastikom pa onda metalnom folijom, da li mu metal, stvar je igranjca i dostupnosti...

Ja žmirkam na srebrnu žicu, gledam da je laka nabavka. Mislim da je to jedino vredno ekstra truda, bakar je bakar, ovaj naš na balkanu je dovoljno dobar.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To bi bilo sjajno sa ovim distancima, jedino bi kabl bio malo... kabastiji? :)

Viđao sam neke zvučničke kablove pravljene na sličnu foru, plastične vođice i provodnici fiksirani po spoljašnjem prečniku, deluje jezivo sa 5-6cm prečnika, a on skroz šupalj. Čak se vođice uklapaju na neke zglobove, kao zmija se savija. 
Postoji li mu metal folija? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Posle koje odslušane ploče mogu izneti malo utisaka:

Ova konstrukcija kabla se pokazala sjajno i sa provodnicima od UPOCC bakra. U odnosu na “normalne” kablove - daleko direktnije, muzikalnije i manje ofarbano. Koristio sam Mundorf srebro sa 1% zlata, običan uvrnuti par i zvuk je bio nekako nervozan. Nisam uzimao daljinski da pojačam nego da utišam. Kad sam napravio prvi, bakarni, kabl u ovoj konstrukciji, situacija se promenila u nekih 90% parametara na bolje. 10% ćemo ostaviti provodnosti materijala. Ali nervoza je nestala.

Pre par dana sam provukao srebro umesto bakra. Sve je leglo na svoje mesto posle samo desetak sati slušanja. Mnogo, mnogo više detalja, buke i nervoze nema uopšte i samo panjim li panjim. Definitivno jako veliki upgrade gramofona. Prenos informacije je otišao u nebo, nešto što nisam sanjao da postoji na pločama se pojavilo. I što je najbolje - i dalje je muzika. Sve što je bilo dobro se samo podiglo na viši nivo, postalo bolje. Samo sam smanjio gubitke  i smetnje između zvučnice i phono sekcije koliko sam mogao, a na tako malom naponu i struji svi gubitci i smetnje su veliki. Sad mi je ceo lanac do amplifikacije povezan istim kablovima i ne znam kako da Vam ih dovoljno preporučim :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo sam se izgubio u redoslijedu.

Prvo je bio Mundorf srebro sa zlatom?

Nervozno.

Zatim bakar?

Sve je bolje nego sa srebro/zlato kombinacijom.

I na koncu čisto srebro?

Sve još bolje od UPOCC bakra, sa više detalja, a i dalje muzikalno?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo je bio samo twisted pair Mundorf srebro tozla i to je sviralo pomalo nervozno i bučno, zatim Neotech UPOCC bakar u ovoj izolaciji sa slika, to svira bez puno zamerki i na kraju čisto srebro u toj istoj izolaciji koje je pobilo sve ostalo.

Pomalo je nepravedno poređenje jer smo sa Mundorfom imali dielektrik od samo dva sloja teflona koji su se dodirivali bez vazduha između i bio je dosta gušće upreden nego ostali provodnici. Ipak u drugom kablu imamo dosta više teflona i još 1-2mm vazduha.

Druga nepravednost je u preseku žice - ~0.08mm2 Neotech vs ~0.2mm2 Mundorf. Što je žica deblja, potrebna je veća udaljenost između provodnika da bi se očuvala geometrija, tako da bi ceo kabl morao biti sačinjen od dosta debljih cevi da bi test bio verodostojan. E to već izgleda da nećemo raditi :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Usput, moramo shvatiti da je povezivanje ručke i phono sekcije mnogo delikatnija rabota nego povezivanje CD plejera ili DACa sa preampom, te su sve ove razlike koje čujemo na kablovima utoliko amplifikovane koliko nam je signal nežniji. Na gramofonu se razlika u kablu baš baš čuje. Upravo je tu kabl koji pravi najveću razliku u celom sistemu, barem iz mog iskustva. Ipak to što dođe kroz taj kabl treba pojačati sa ~0.4mV na ~2V ili oko 5000 puta.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sa 0.4 mV se ja ne bih igrao. Tj, sa MC glavom, signal bi išao na trafo momentalno nakon rucke, pa tek onda na razne interkonekte. Tu nije mesto za igranjac sa putanjom signala, ma kakve čarolije da se smisljaju,

Na tržištu je ok da su uređaji odvojeni i da se sistem zida i međupovezuje i da se prodaju i konektori i kalblovi i sve je u službi prodaje, ali nije dobro, za finale i korisnika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na papiru deluje strašno, ali u praksi to radi sjajno. Trafoi bi bili samo još jedno mesto gde se nešto spaja, a gain mi se ne bi uklapao za phono preamp koji koristim. Ovo je sad ispalo k’o kad je oštra motika i dobra držaljica - radi!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...