Jump to content

Šta je to Visoka Vernost.....i kako ona zvuči ?


NIXIE

Preporučeni Komentari

pre 1 sat, NIXIE reče

Nije ti to HiFi, pravi HiFi ne zvuči tako. :heat:

Ajde otvorite temu šta je to Visoka Vernost.....i kako ona zvuči....

a o :

....eliminacijama poremećaja i izobličenja, eliminaciji svih šumova, eliminaciji vibracija - endogenih i egzogenih, akustičkom umrtvljivanju, visokorezonantnoj nerezonantnosti, kvalitetu veza, urednom proticanju bitstreama, redukciji digitalnih poremećaja, sklanjanju svega na putu signala da bi se dobila nepromenljiva energija signala ....

:smesna:

 

 

..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 minuta, Mikorist reče

Evo ja ne znam šta mi se sviđa....Tehnički ne postoji precizan standard koji ovo definiše....Zato ima mnogo manipulacija...Prodavanja magle...

Tocno tako, Mika.
Nakon nekoliko stranica threada ces doci do ovoga sto sam napisao nakon sto se pokrije sve sto si i sam naveo tamo gore plus pitanje sto je zapravo na nosacu zvuka jer to ne zna ni tehnicar iz studija i dolazimo do toga svidja li nam se "istina" koju nam setup servira ili ne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pazi...Ako je snimak mnogo neutralan - "ne valja" ....Ako ima kolorita previše - "ne valja"...

U oba slučaja nije prirodno.

Za video zapise - odnosno za vizuelne efekte bar postoji definisan pojam  Uncanny valley

Uncanny valley je pretpostavljeni odnos između stepena sličnosti predmeta sa čovekom i emocionalnog odgovora na takav objekat. Koncept sugeriše da humanoidni predmeti koji nesavršeno liče na stvarna ljudska bića kod posmatrača izazivaju čudan ili neobično poznat osećaj jezivosti i odbojnosti. Označava pad u afinitetu ljudskog posmatrača prema replici, odnos koji se inače povećava sa čovekovim sličnostima replike.

Slično se događa i  pri reprodukciji zvuka....nerealna reprodukcija zvuka izaziva jezivost i odbojnost...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako ćemo pošteno, visoka vernost se kod uređaja/sistema lako proveri merenjima, što električnim što akustičkim... ...karakteristike, izobličenja i nema tu sad puno diskusije šta je tehnički bolje tj. "vernije".

Šta se kome sviđa za slušanjac je druga šolja čaja i o ukusima ne vredi raspravljati, tj. vredi dok god ne krenu da me ubeđuju da je bolje nešto što je tehnički inferiornije. Nekako priča dobije civilizovaniji ton kada se umesto apsolutne odrednice "bolje" rekne "meni se više sviđa". Nema tu dalje neke rasprave, samo prijatne priče.

Na kraju krajeva, nek je tehnički najsavršenije, ako me ne čini srećnim jebo poso. I obrnuto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo, nema neutralnog snimka, svaki je modifikovan i ima ispisanu poruku.

To što su neki napravili dodatne zabave, to je lična igrarija, ali mnogo šira nego što bi se želelo.

Ipak je mozak finalista igre...a on je sprava takva kakva je ^_^

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 24 minuta, vladd reče

treba da neometano prenese majstoriju muzike, sa zapisa.

E sad, možemo da debatujemo šta je to neometano

Kako je moguće da recimo elektronski deo koji nije namenjen za audio primenu prevladava "nemuštu i bizarnu" reprodukciju elektronskog dela koji jeste za audio namenu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ponoviću priču koja me je probudila na hi-files showu.

Guzva u hodniku, odnekle dopire zvuk harfe. Toliko realan i pored sve buke u prostoru. U glavi mi varniči, pomišljam da je neko doneo neki milionski sistem i stavio ga u jebeni hodnik, čisto da svima objasni kako se prave uredjaji. Ja malo kraći od proseka pa ne vidim kroz gužvu šta je u pitanju. Ali neke bre zajebane sprave, muzika koja dolazi odande deluje nerealno realno, nikad nisam čuo ništa slično. Guram se samo da pitam koja je cifra u pitanju, ne zanimam me ni kako sistem izgleda, nego samo da li u nekoj projekciji možda mogu da ga priuštim sebi.

Hladan tuš. Buđenje. Progurao sam se, video devojčicu koja svira malu keltsku harfu između ljudi.

Tražimo jednoroga. HiFi ne postoji. Ništa na svetu ne zvuči harfi vernije od harfe.

Poenta je da kad znaš da slušaš sprave, mozak po automatizmu uzima odstojanje kod procene da li nešto zvuči kako treba. Kad se zezneš kao ja tad, mozak misli da sluša sprave, uši čuju pravi instrument i nastaje kuršlus jer se ta dva ne slažu.

Da, tražimo jebenog jednoroga

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Treba razdvojiti umetnicki i tehnicki deo. U kojoj meri je oprema sposobna da prenese izraz. Da li je stvaralac zeleo da prenese emociju ili da zavara cula.
Film je imao nemu fazu. Muziku moramo da vizuelizujemo. Da bi je pravilno doziveli potrebna je odgovarajuca oprema. Postoji definisan opseg koji smo u stanju da cujemo. Koliko kvalitetno ce taj opseg biti reprezentovan zavisi od kvaliteta opreme, uskladjenosti, podesenosti...
U svakom slucaju slusamo snimak. Ne treba se baviti postprodukcijom. Snimak (zapis) je uglavnom odlicnog kvaliteta, oprema kojom ga reprodukujemo uglavnom to nije u odgovarajucoj meri. Sistem se mora graditi. I kroz gradnju uciti. U tome je lepota. Sticu se nova znanja i iskustva, kako tehnicka tako i muzicka. Kako se sistem razvija tako postajemo svesni nedostataka a sa druge strane iznenadjeni kvalitetom zapisa. Pravo je cudo koliko je kvalitetnih informacija zapisano na vinilu, CD- u...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo ima pojašnjenje na Wikipedia, potpuno se slažem.

High fidelity (often shortened to hi-fi or hifi) is a term used by listeners, audiophiles and home audio enthusiasts to refer to high-quality reproduction of sound.[1] This is in contrast to the lower quality sound produced by inexpensive audio equipment, AM radio, or the inferior quality of sound reproduction that can be heard in recordings made until the late 1940s.

Ideally, high-fidelity equipment has inaudible noise and distortion, and a flat (neutral, uncolored) frequency response within the human hearing range.[2]

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da bi se razlozno i sa smislom razmisljalo (za pocetak, rasprava moze i mora doci kasnije), prvo treba definisati kvalitet (sto je malo tricky) i poimanje istog (sto je malo lakse ali ne i lako)

razlozni i zanimljivi uvidi su predstavljeni u vec smesno poznatoj ali realno nimalo smesnoj knjizi "Zen i umetnost odrzavanja motocikla"; da ne drvim dalje, polje je obimno, a svakodnevno dokazivanje navike da ljudi olako daju ocene sta valja a sta ne valja (i zacudo vise puta su u pravu nego sto nisu, cak i ne bivajuci svesni procesa evaluacije) samo potvrdjuje da je pitanje kvaliteta vazno i sa stanovista socijalne komunikacije i funkcionalnosti licnosti pojedinca

da rezimiram - mlatite praznu slamu, jbo vas fifi

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta je to neutralno i neobojeno ?

1. Neutralni i neobojeni zvučnici (i prateća oprema) ?
2. Neutralno i neobojeno pojačalo (i prateća oprema) ?
3. Neutralno i neobojeno predpojačalo (i prateća oprema) ?
4. Neutralan i neobojen izvor zvuka (i prateća oprema) ?

Da li to znači i linearno ?

Čisto i dinamično ?

Drugim rečima, pojedini slušaoci žele da čuju istinu a ne laž...

Nisam napisao svi jer ima onih kojima neutralno i neobojeno  nije interesantno kao zvuk.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Problem je sto ne mozemo jasno i univerzalno da definisemo kvalitet.

Mozemo da se dogovorimo i da izglasamo, ali ce uvek biti mogucnost da se dovede u pitanje, i to poprilicno i sa razlogom.

Definisanje tehnikog kvaliteta su zabasurilli standardi. Kao i svi zakoni, pomalo eliminisu nestasne a podilaze mocnima. Hifi standardi su se zadrzali na odredjenom nivou, za koji je praksa pokazala da je neupotrebljiv. A industrija ga je za-ne-ma-ri-la....

Kao drugo, vecina tehnike i delica nije pravljena namenski za audio, vec je modelovana ili namenski ili za masproizvodnju, i to po standardima velikih industrija. I sklopovi su radjeni za deterministicke signale, ponovljive i predvidljive...tipa sinus, konstantna frekvencija...

I kao trece, sto mogu da tvrdim, kao neko povise iskusan sa merenjima(i vrlo netipicnim problemima pri specificnim merenjima),  da su aktuelna merenja hife vise zamajavanje i zabasurivanje, na osnovu kojeg i nastaju opravdane sumnje da su merenja jedno a desavanja drugo, a ozbiljni detalji koji bi mogli da naprave kauzalne zakljucke u stohastickom desavanju kakva je muzika i muzicki zapis takvog dinamicnog ili dinamickog dogadjaja, prosto izbegnuti kao nezgodni. Mislim trzisno nepodobni, i skupi na svoj nacin.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...