Jump to content

Još jedan u redu...


zeljko_v

Preporučeni Komentari

Mislim da se ovdje nisam nikad predstavio, onako kako treba. Mislim da sam par puta uskočio sa nekim temama, i to je sve. Ahahaha, čini mi se da sam tu više od dvije-tri godine, a da se glas od mene nije čuo. Čitao jesam, pisao nisam. :-D Mada, mislim da će se to promijeniti... Kao što i vidite sami. :-D

Ime, možda i nije važno, ali evo ga - Željko. Izašao iz adolestenskih dana prije nekolicine desetina godinica, uvijek blizu sebe imao nekakav alat, lemilicu(e), trčao do Pošte po prvi Conradov katalog, pa ga to ljeto prelistavao lagano, uz jutarnju kaficu, a lemilica se lagano grijala... Da, prvi projekat, baš iz tih dana, je bilo pojačalce sa TBA 810, na pločici rađenoj sa markerom... :-D Radilo, radilo... :-D

Bilo je tu raznoraznih projekata, projektića, modifikacija, svega i svačega... Pa jedno čitavo desetljeće zaboravljanja, rasprodaje i razdavanja svega, dopizditisa sa svim i svačim, pa i audiom (znate sve, siguran sam)... Prve visibabe koje najavljuju moj povratak ljubavi prema muzici i generalno audio-u, je praćenje baš ovog foruma i dvije teme "Trenutno na gramofonu..." i "Šta slušam...", i  to prije godinu-dvije, čini mi se.

Eto, tako - razmišljalo se, šta ću, šta mogu, kako ću, ma sačekaću... I dok se jedno jutro nisam probudio u krevetu, u gradu u kojem ljudi ne govore mojim jezikom, neko nekim drugim, stranim... njemačkim.

Dakle, dragi ljudi, da ne gnjavim više, želio bih čuti i vaše mišljenje(a) o sljedećem.

Šta bi vi da ste na mom mjestu? :-D

Možda je moje pitanje malo preširoko i neumjesno, ali evo i mojih razmišljanja, o svemu. Želio bi si napraviti audio sistem, u prvom redu - gramofonski setup, dakle - gramofon, pretpojačalo, pojačalo, zvučnike. O daljim planovima neću, da ne prljam temu. Za sad, da li bi mi mogli savjetovati koji projekat da izaberem kao MM phono preamp, a koji za glavnu amplifikaciju. Napomena je da se radi o kućnom slušanju, u maloj sobi, cca 30-50 m3, uz poštovanje kućnog reda.

Kada sam kretao na put, sa sobom sam ponio i dva širokopojasna Visaton-a, malo šarafa, i one jeftine terminale. Prva ljubav nema zaborava, mora se nešto raditi. :-D Prvi (zvučnički) projekat bi trebali biti - Cyburg Needle. A ponio sam i lemilicu, malo tinola, nekoliko šarfcigera, pednu pincetu...

I da... Imam već neke ideje šta praviti, ali bih volio i vas sve da poslušam, jer više glava više zna... Možda za amplifikaciju izabrati Nelsonov ACA umjesto LM3886, oh - choices, choices... :-)

Za phono preamp i nemam pretjerano ideja. NE5532? OPA?

Dajte ljudi, samo da počnem... Za kompleksnije stvari ima vremena. Da se napravi nešto od čega se može početi. I muzika slušati.

Toliko!

Željko

frs.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

RIAA nešto ovako, samo uzeti savremeniji OPA1612 sa adapterom SOIC/DIP8.

https://sound-au.com/project06.htm

Line level ovako recimo.

Ako si planirao lampe za RIAA i Line, onda zaboravi predlog.

Pojačalo sa LM3886 ili TDA7294

Zvučnici ti malecki Visaton koje si planirao, dovoljno basa ne očekuj, nije realno, možda kasnije dodati aktivni SUB

Gramofon i glava pojma nemam, zavisi od budžeta, recimo Rega planar 2/RB220/Ortofon 2MRed/Blue

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam za LM3886, fabrička šema, naći PCB gotove pa ih popuniti kvalitetnim delovima, nikako gotovi kitovi iz Kine. To je toliko jednostavno da može i point to point na raster board da se sastavi. Zaštita zvučnika od DC napona može i neka gotova Kineska.

@pmiroslav81 je nacrtao štampu za ono moje mini pretpojačalo sa OPA1612+mosfet, nije isprobano još ali postoji, upravo čekam te pločice. A to može i na raster pločici point to point da se sklopi za 2 dana. Phono MM bolje naruči od Eliota, phono ne valja na raster board, može i to ali bolje PCB imati.

Napajanje za line i phono preporučujem shunt regulator APEX A class PSU +-15VDC. Za to postoje pločice. Ja sam nabavio ove što je radio @ronovar

https://forum.yu3ma.net/thread-594.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za te male visatone nadji na netu Busch horn lautspresher i slobodno to napravi pošto su podesni za male sobe i moraju da koriste zidove posto je obrnuta horna.Imao ih nekad davno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobrodosao

S postovanjem prema kolegama sa foruma ne mogu da odolim a da ne preporucim sledece :

 

 

U prvom postu je predlog za malecnu pcb 100x32mm a u postu #45, str 3, je ono sto koristim - Shunt napajanje i taj Line sa film kondenzatorima - pcb radi i preamp radi odlicno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 hours ago, zeljko_v said:

@djmilicic Hvala !!!

@NIXIE Hvala na predlozima. Otprilike su i moja razmišljanja išla u tom pravcu. Za početak ne nešto pretjerano komplikovati. Jednostavno krenuti od jednostavnog, pa vidjeti gdje će me to dovesti. Neki prijedlog za konkretan projekat sa LM3886 (mada ih imam u vidnom polju nekoliko :-) )?

Kod mene sviri jedan dooobar LM3886 cip. tako da ako mogu pomoci sa svojim skromnim znanjem, tu sam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...