Jump to content

Parna mašina iz 1872 i još u funkciji!


Preporučeni Komentari

Možda nije uobičajeno za Audio forum ali pretpostavljam da će nekom od vas ljubitelja mehanike biti zanimljivo, naročito u ovo ludo Kovid vreme, bude interesantna destinacija za posetiti.

Na 170 i nekom kolometru od Beograda na isključenju kod Ćuprije, gde obično skrećete kako bi posetili nadaleko čuveni manastir Ravanica, produžite još 10-ak kilometara do Senjskog Rudnika.  Hej, pa mnogi od vas su bili na domak S.Rudnika na okupljanju u Sisevcu.

Ukratko, S.Rudnik je jedan od najstarijih rudnika u Srbiji i tu možete posetiti Muzej Ugljarstva ali to nije nešto ekstra zanimljivo pogotovu posle uplitanja Evropske nam Unije i njenih viđenja arhitektonskog uređenja ove lokaci, ali nebitno.

Ono što je od neprocenjive vrednosti i važnosti za istoriju industrijalizacije Srbije je  PARNA MAŠINA IZ 1872 godine  koja je još uvek u potpuno ispravnom stanju i u funkiciji. Njen zadatak poslednjih 140 i kusur godina da sajlama izvlači "korpu" - lift, sa rudarima sa dubine od preko 170 metara. 

Pošto sam tu odrastao još uvek mi je u sećanju zvuk parnog kotla i te mašine  kako brekće dok izvlači radnike ili materijal iz jame. Ali da ne smaram, evo par fotografija, možda nekog inspiriše da poseti.

Ps1- Za razgledanje je potrebno najaviti se Muzeju ugljarstva unapred, kupiti ulaznicu za obilazak muzeja pa će vas ljubazne zaposlenice odvesti do "Izvozne mašine". (Poseta mašini nije uobičajena i samo na lični zahtev će vam izaći u susret)

Ps2- Sasvim je moguće da je ovo jedina preostala mašina iz tog perioda a da nije muzejski eksponat i sigurno jedina u svetu koja je još uvek u svakodnevnoj upotrebi. 

Ps3- Na par fotografija mozete videti drvene zupce na zupčaniku. Njih rukovaoci mašinom sami prave od Javora kada se oštete i u svakoj generacija radnika se par njih obučava za rad pre odlaska starijih u penziju, bukvalno znanje sa kolena na koleno.

DSCF6968.jpg

DSCF6952.jpg

DSCF6918.jpg

DSCF6906.jpg

DSCF6943.jpg

DSCF6900.jpg

DSCF6948.jpg

DSCF6939.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, pošto ste doneli odluku da potrošite koju Drahmu u domećem turizmu, ovo svakako nije dovoljno da bi se neko odlučio na toliki put pa evo još par zanimljivosti iz neposrednog okruženja koje garantuju dobar vikend provod uz malo Offroadinga.

Veliki buk-Lisine su već izvikane i dobro poznate te samo jedna slika radi podsećanja.   Vodopad "Prskalo"  izuzetno neobična struktura nastala taloženjem bigra, te ova stena bukvalno niče iz padine. Do njega je lako doći postoji put, ali krajnji oprez da se vozilo ne ošteti a najbolje nekim terencem krenuti. 

I u povratku ka prestonici valjalo bi svratiti do Krupajskog Vrela a petstotinak metara dalje imete i fini restoran za okrepljenje

DSCF7039.jpg

DSCF7234-HDR.jpg

DSCF7255.jpg

DSCF6690.jpg

DSCF6706.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto da me ubiješ nisam znao da u Resavici postoji ispravna parna mašina. Jbt.

Inače, Kučaji... ma Srbija uopšte, šta reći, tako divna zemlja, rajska priroda. Verovatno su nam zbog toga uvalili ovakve političare, ono kad ti se smuči a ti odeš u prirodu i odmoriš kompletnu pojavu sebe :D

Ima onaj lik na youtube, možda znate, Almazan kitchen - 10000% ste pogledali barem jedan njegov klip - a da niste ni znali da je on naš, tačnije Paraćinac, a sve video klipove snima ovde - u Kučajskim planinama, Grza, Sisevac, Crnica...

Na klipovima u komentarima gledaoci često pitaju: Gde je ovaj raj na zemlji? Odgovor je i više nego tužan, zemlja iz koje svi beže :(

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koliko se secam,u ivanovu treba da bude jedna parna masina koja terala pumpu za vodu iz kanala koji opsuju ivanovo.ivanovo je vecim delom godine na nizem nivou od dunava. na staroj prevodnici na tisi kod beceja bila jedna p. masina koja je ,cini mi ,se otvarala kapije prevodnice...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...