Jump to content

3a Allegretto N50 restaurastur by krca44, pa jos ponesto


krca44

Preporučeni Komentari

Skinuo sam drugi visokotonac :

Neko je vec radio pre mene - drugacije zice - prema onom sto videh na blic - obe kutije su radjene, razlicite stvari verovatno.

Merio sam na usicama gde stize zica - na oba instrument pokazuje 0,9 sa kolebanjem-vrludanjem navise.

Kontakta ima pa se gubi na prvom visokotoncu.

 

Kao sto sam napisao multi izgleda da nije tacan na malim vrednostima, probao sam na nekim otpornicima, preko krokodilki ( koliko se secam od 50R pa navise radi dobro ).

 

P.S. Ponecu u Pon, izmeri ako hoces molim te, nista drugo - koliko da znam sigurno kakvo je stanje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Usput bacio sam pogled kod M&G-a - imaju samo Miflex i Ducati motor run 3uF i 8uF, sve 400V,  264 - 360 kinti - F&T nema u potrebnim vrednostima.

 

Videces kakvo je stanje... pa cu razmotriti sta dalje.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mala dopuna - ranije smo nesto parlali o zvucnjacima pa ubacujem link ka prethodnoj temi - ako bude moguce mogao se ovaj post izmestiti na pocetak, kao uvod ili se spojiti ove dve teme, tamo su dve strane :

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvučnik ima previše srednjih i zvuči tanko, bez basa i visokih čak i kad je atenuator na minimumu. Još kad sam ih merio sam konstatovao da nešto nije u redu sa visokotoncima. Mojom greškom su izgubljeni fajlovi sa snimkom impedanse, ali sve jedno, prvo ćemo ustanoviti stanje drivera.

U principu kad se kupuje nešto ovako staro treba računati na moguće troškove osvežavanja skretnice i popravke drivera. Ja generalno ne savetujem nikome kupovinu ako nije u mogućnosti da sam to sređuje, jer se obično ne isplati plaćati servis.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko sam video, susreti su na 1k5 i 6k. Atenuator je za mid opseg.

Ukkoliko je vešanje menjano to može biti uzrok lošeg basa. Ili neodgovarajući damping. Ili kombinacija oba. Mada na merenjima basa ima. I visokih dokle dobacuju.

Izbacite atenuator pa uradite merenje.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ali su u opsegu rada niskotonca zvucnika, razlike i po 10dB na nekih par desetina Hz, i ponavljaju se periodicno .

To su velika prigusenja, a moguce  je da imaju i nezgodan razlog...

Testirati izvadjen zvucnik, i tada odluka za dalje,  pa onda lagano ostalo...ako vredi trositi vreme

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 6 časa, prophet reče

Za početak premosti atenuator i poslušaj jedno vreme tako. 

Ako možeš postavi jasnu sliku atenuatora sa kompletnim napisima i odzivom.

Da li su to originalna vešanja na basovima?

Prophete - vadjenje attenuatora - nisam probao ali naoko deluje problematicno - na prethodnim stranama je slika sa tri karbon otpornika - prema crtama sva tri su ista - 6R8.

Vesanje je menjano na midabsu 10".... nema shanse da su ovako "nova" na zvucniku starom 40+ godina, to je neka oblikovana pena, mislim da bi se raspalo posle vise decenija.

---------

Midbas - letos sam koristio Luxman i mogu odgovorno reci - bez obzira na merenja zvucnici su prvi put radili odlicno ( uz slabije visokotonce jel'te ), bez obzira na izmeren odziv - zasto je tako bilo - sklop okolnosti smatram, obicno Lux sam ne radi tako dobro kao pogon, Macura je radio bolje sa Lux-om nego sa Pointe-om sto nema smisla.... dakle ne znam sta reci sem da su uslovi bili takvi da sam muziku dozivljavao bolje nego ranije ( Lux je inace za refresh potpuni, obicno me svakog leta nervira i jedva cekam da dodje jesen i povratak na cevi ).... zasto ovo pisem, pa prvi put su radili tako da bas nije tanak i da horna ne preoterecuje sve ostalo... dakle kutije bolje rade sa tranzistorskim ampom nego sa cevnim.

Dakle mislim da vidimo sta je sa visokima - ako su crkli... onda staviti kapu za razmisljanje, da li se isplati ici dalje - mozda ako se moze naci neki jeftin horn visoki ili neki drugi... i sve uklopiti bez velikih ulaganja.

 

P.S.  Iskra visokotonci elipse rade odlicno, efikasnost je nesto veca, imaju beam kad se pojaca malo vise, samo su 3W... ali mozda vredi pogledati i nakacati za probu.... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Glupo je da se ne zaustavis u otkrivanju i vezbanju novgovora i praznih prica, za pocetak :) 

Nesto mora da bude stabilno, ne kao crknut visokotonac, vec ispravno i jasno izmereno, bez slusanja i mastanja, mislim ako su dobro radili bez visokotonca, nemoj nista na slusanje da ocenjujes.

Promeni instrument, ako vec nisi bateriju, ili nemoj da meris ome ako ima negde napona, sto se mozda desilo, izmerite zvucnik ponovo, sa i bez skretnice, potrosite malo vremena vezbe radi.

Ocito da ne pohvaljujem, zarad lazne ili zlurade finoce, bilo kakvo zamlacivanje pod plastom vezbe i eureke oko prostih stvari, umesto fokusiranog, uhodanog posla... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odoh ja da nadjem measuring loudspeakers, trebao sam prvo to da uradim....ovako radim nesto sto ne znam kako se radi.

Instrument je odavno na spisku za zamenu, bateriju cu promeniti ali nesto mislim da nije do nje.  Primetio sam da postoji problem kad treba meriti vrlo niske vrednosti otpora a isto vazi i za kapacitet ispod 1uF.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pretpostavio sam da je vešanje menjano. To je najverovatnije dovelo do promene TS parametara. Kreni od toga.

Možeš i samo da uradiš dijagnostiku. Na merenjima ne deluje da su visokotonci crkli.  Treba pogledati ta merenja impedanse što je Nixie radio.

Dakle imaš dva rešenja. Ili uči na njima ili ih dovedi u ispravno stanje i prodaj. Tu pre svega mislim na eventualnu popravku visokotonaca ukoliko bude potrebna. Skretnicu i drugo ne diraj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 24.10.2020. at 20:41, predragm reče

Vešanje je sigurno menjano i slažem se sa Prophetom. Verovatno je kruto i da je potrebno mekše koje će će poboljšati  TS parametre. Ukoliko treba intervenisati na visokotoncima , evo linka:

http://vintage-audio-laser.fr/viewtopic.php?t=7511

Nije mi jasno kako je došlo na tom mestu do prekida žice kad to nije pokretni deo? Osim ako ga neko pre toga nije otvarao pa otkinuo žičicu. Videćemo da li je i na Krcinim primercima tako, ako jeste to se lako popravlja samo je nejasno ponovno centriranja kalema. Ne vidim iz ove priče kako je to urađeno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jes vala, srednjotonske horne ispravne, omski otpor 14.4oma. I glasne, pipneš ommetrom i  baš dobro pojačava šuškanje.

Visokotonske horne ispravne, omski otpor 7.2oma, i one lepo šuškaju samo malo tiše.

Kalemovi:

L1 - 1.23mH 0.6oma, kad se ubaci kondenzator u kalem onda je 0.84mH. Sad ne znam jel tako planirano ili je greška, biće da je ovo drugo.  To je redni kalem na basu.

L2 - 0.44mH 0.4oma, kad ubacim kodenzator u kalem Instrument kaže 0.26mH. To je kalem na srednjotoncu.

L3 - 0.18mH 0.1om, kalem na visokotoncu. Njemu ne sleduje kodenzator, onaj najmanji ne može da dovati.

C1 - 7.1uF, Vloss=0.1%, ESR=0.22oma, na njemu piše 8uF.

C2 - 12.5uF, Vloss=2.5%, ESR= 0.20oma, na njemu piše 8uF.

C3 - 5.4uF, Vloss=3%, ESR=0.21om, na njemu piše 3uF.

C4 - 0.47uF nisam proveravao vrednost.

R1- 22oma MOX 2W ili 3W.

Razlog nerada visokotonaca u kutiji je naprsli lem na jednoj nožici C4. Ta nožica je na par mm od rupe za šraf, PCB je tu vidno deformisana i to je vremenom povuklo tinol koji se odvojio. Pretpostavljam da je isto na obe skretnice, kod mene je samo jedna. Trivijalno.

Ostaje da skiciram skretnicu.

Skinuo sam L2 vrlo lako tako da se lepo vidi gde je šta povezano i može se lepo sve zameniti. Žice su odvratne, to mora sve da se zameni. Predlog VDH CS18, po jedna za sve veze, osim dovoda signala na skretnicu i veze sa midbass-om gde bih stavio po dve (dve za plus i dve za minus).

Ima nade za Krcine zvučnike. Kad se osveži skretnica, priguši srednjotonska horna i prorade visoki, biće to dobro. Krca će naći neku veću ploču da na nju stavi ovu skretnicu i da ima mesta da okolo stavi kondenzatore.

Ja sam predložio Philips MKC od 1uF, treba ukupno 19kom po skretnici. Ja bih uzeo 40kom. i za C1 stavio 9uF ukupno. Za visokotonac najbolje je uzeti Wima FKP 0.47uF, raster 22m pasuje.

Toliko za večeras, slike sjutra.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...