Jump to content

gluv_i_udaren

Član
  • Broj sadržaja

    2457
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

  • Broj dana (pobeda)

    31

Postovi objavljeno od gluv_i_udaren

  1. 53 minutes ago, NIXIE said:

    Tu su u stvari dva problematična nosača, prednji nosač motora, zvani bomba, i mali nosač koji je ispod menjača, poznatiji kao pašteta. :rolleyes: Ta dva treba uskladiti da ne vibrira puno. To prave Turci, Kinezi i naša mala privreda, pa nisu usklađeni po tvrdoći gume. :D Onaj gore glavni nosač je dobar, on i ne propada do milijon km. Propada samo onaj napred, koji prima obrtni moment motora i ređe taj mali ispod menjača. Kad su zamenili onaj mali ispod menjača, počeo je motor da skače bukvalno, onda su pravili kombinacije tog menjačkog i onog napred dok nisu namestili da bude prihvatljivo vibriranje. Usput se dobio i lep zvuk, onako gladak, nije traktorski. Tako sam vozio godinama, a vremenom se i smanjilo vibriranje. Mora se zameniti i onaj elastični prohromski deo na auspuhu ako je propao, jer i on utiče na to vibriranje. Sedeo sam par sati sa majstorima dok ih nisam naterao da nameste kako treba ta dva nosača. Doneli su iz radnje više raznih za probu. Onaj napred originalni se bio pretvorio u žvaku, oće motor da se okrene ceo oko ose kad on ode. :crkavanje:

    Staviš lepo poliuretance od 80 shore i propadneš i ti i ceo auto pre nosača :) A o rezonancama neka karoserija misli :)

  2. Ako ćemo da ravnamo ploče, najbolje da imamo staklo 10mm sa rupom fi 100 dubine 1/10mm za nalepnicu i dva otvora 7,2mm u centru za pozicioner. Onda može i sunce ili infracrveni grejač, a temperatura može da se meri isto ir termometrom

  3. Btw, da se vrnemo na temu: O-Ring mora biti dobra stvar, ni jedna plo;a, koliko god ravna bila ne lezi celom povrsinom na tanjiru. Jedino sto je to jos jedna od silnih jebalada u nizu da bi pustio sebi muziku..

  4. 35 minutes ago, krca44 said:

    Meni licno je razlika znacajna u korist Hyper-Elipse u odnosu na Elipsu

    Verujem da je razlika izmedju hyper elipse i "pravog" fine line takodje primetna.

  5. 5 hours ago, krca44 said:

    Tolerancije za celi sistem igla - generator bi trebalo da uzimaju u obzir de-centrirane i malko warp-ovane ploce - problem je mislim sto MC imaju jako tvrda vesanja pa dolazi do toga o cemu ti pricas. 

    Taj O-Ring + Klamp je bas medikacija jer nista sem toga ne mozes da uradis na warp-ovanoj ploci.

     

    P.S. Odavno su meni iskusniji govorili - ako predjes na MC moraces da imas samo "savrsene" ploce - nista pucketanje, nista iskrivljeno, nista warp itd....:D

    Loše centrirana ploča isto utiče na MM i MC, nema tu nikakve razlike, MC sklop stylus + kantilever + coil je lakši nego MM sklop i to je prvi razlog zašto su “detaljnije”. Drugi razlog nije vezan za MM/MC nego za oblik vrha.

    Način obrade stylusa je ono gde leži razliku u warpovanim pločama. Kao što rekoh, bilo koji line kontakt je osetljiviji na warp nego “point” kontakt stylusa sa brazdom. Ako imaš sferični ili elipsasti stylus, VTA je manje bitan nego na line kontaktima. Čita se samo sredina brazde. Line će izvući više iz brazde i pustit i ono što voliš i što ne voliš, a sfera i elipsa će pustiti deo onoga što voliš. Nezavisno da li je MM ili MC.

    Moje iskustvo sa MM zvučnicama je prilično limitirano (ni sa MC nije veliko, ipak imam samo malo više od dva petka u vinylu) tako da ne mogu reći šta je za koga, ipak sam do sada imao samo pet zvučnica, sve MC, jedna od njih sa okruglim konusnim vrhom DL103r (slično sferičnom), ostale sve sa nekim line kontaktom (MC20 MK2, BM Ace, BM Glider, Kiseki PH), dok sam se sa MM igrao samo na tuđim gramofonima. Denon je definitivno manje osetljiv na VTA i warp ploče iako mu je kantilever dosta krući od ostalih.

  6. On 2/13/2024 at 4:42 PM, krca44 said:

    Msm izem ti audiofilske MC-ejke ako ce da iskacu iz brazde na Warp-u,  Shure prati sve.

    Nije poenta da se obezbedi tracking, nego konstantan VTA kod reprodukcije. Zvučnice koje idu dublje u rilnu (fine line, microridge, gyger i štatjaznam) su drastično osetljivije na promene ugla naleganja, projektovane su da samo pod jednim uglom leže u rilni kako treba. Sferične zvučnice nisu toliko osetljive, zbog naleganja samo na dve bočne tačke rilne (barem dok su nove). To ih čini manje osetljivim i na azimut. Warpovane ploče VTA menjaju obično u dva ekstrema tokom svake rotacije. Sad, ako imaš VTA on the fly, možeš malo podići ručku da “u proseku” svira solidno, ali se čuje na osetljivoj zvučnici kako ide “svetlo - tamno” u svakom krugu.

    E ovo je rešenje tog problema bez medikacije. Ostaje ti samo da se dodatno sekiraš oko ploča gde rupa nije u sredini a iskrivljena je, tu rešenja nema. Još ako je O Ring malo tešnji, vrlo lako možeš i kantilever prebiti. 
    Još jedna zanimljivost je da ako koristiš ovaj “outer clamp”, obavezno je da stegneš ili stisneš i sredinu, inače se centar ploče odvoji od tanjira. Funkcioniše slično kao kratko ćebe

  7. Uzmi druže Alientek, uključi to i slušaj muziku. Ako budeš dobio full operativnu obradu kod nas, ima taj budžet da probiješ 10 puta i da počneš da tražiš Sveti Gral sa nama zajedno.

    Uzmi druže Alientek, uključi to i slušaj muziku dok ne shvatiš da ti treba magnetofon i R2R DACovi, jednom kad shvatiš da delta-sigma “nije to to” onda je kasno.

    Uzmi druže Alientek, uključi to i slušaj muziku, da te ne bi pojačalo grejalo zimi, a račun za struju ti bio veći leti. Il’ da te ne ubije struja od lampi.

  8. Pajz vako, kontam da su šanse da će se zahebati sa (uglavnom) kršom starim 20+ godina sa KP mnogo veće nego sa vanzemaljcem. Uključiš u struju i u zvučnjake i gassss, nema osvezavanja, rasušenih elektrolita, krckavih potenciometara, pucanja na paljenju i gašenju, imaš mali lep daljinac

  9. Drugari, ima li neko iskustva sa ovim zvučnicama? Ne poznajem nikoga ko bi mi mogao reći nešto o Black Heart a kopa me. Generalno o Kiseki zvučnicama ne postoji mnogo informacija. Moje skromno iskustvo se svodi samo na longbody Purpleheart i to je zvučnica koja mi godi. Black nisam nikada čuo niti znam nekoga ko jeste.

    image.thumb.jpeg.d13635f07e610a300c685fbab55e3e49.jpeg
     

    Takođe, ima li kakve razlike u zvuku long/short body verzija? 
    Da li je Black Heart samo bolja Purple Heart ili ima drukčiji karakter? Razlika u ceni nije mala, ako se zeznem ima da dignem ruku na sebe, a računam da će mi svaki prodavac reći isključivo ono što bi potencijalni kupac voleo da čuje.

    Ako neko slučajno ima BH, voljan sam da uporedimo na bilo kom gramofonu, samo da čujem razliku.

    Ili me jednostavno udavite jastukom da se ne mučim :)

×
×
  • Kreiraj novo...