Jump to content

hifista

Član
  • Broj sadržaja

    284
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Postovi objavljeno od hifista

  1. Dina 2 odlična. Gledao u MX4D i to treskanje stolica sa pratećim efektima nit mi prija nit kapiram koncept. Recimo u scenama borbe, drmaju se stolice kao da učestvuješ u borbi, a ti si valjda  posmatrač a ne učesnik, sve to odvlači pažnju od vizualne lepote koju Dina 2 ima.

  2. 14 hours ago, Koja said:

    Zar nije baš fora sa raalom da može da radi od 2-3 KHz dok ostali riboni ne mogu, mogu možda od 4-5 KHz tek. Šta dobijaš sa njim na 8-10, pa ne možeš ni da ga čuješ. Za taj opseg bolje 19mm dome malac.

    Tačno je da drajver ima veliki dinamički potencijal, i da je to najbolji ribon koji postoji. Ipak je i dalje ribon, u smislu da geometrija membrane daje odredjenu disperzionu karakteristuku gde dominira horizontalna u odnosu na vertikalnu, takodje ribon je vrlo detljan, tonski suv i neutralan.  Tu može nastati problem u integraciji, u smislu da ti ribon štrči u odnosu na kalotni srednjak, tj da ih ne čuješ kao stopljenu celinu.  

  3. Ja imam taj raal kao Grone, doduse secem ga visoko 8-10khz, besel 3 red.  Treba nabosti faznu i disperzionu harmoniju u zoni ukrstanja. Ribon je problematican za uklapanje sa kalotnim drajverom zbog razlicite disperzije ( sundjeri na raalu pomazu oko toga), takodje fizicki time aligment pomaze (ja ga drzim u kutiji na vrhu pa mogu da ga pomeram napred nazad). Merenje ti pomaze da se priblizis, al moras i da slusas, zato je bavljenje skretnicom pipav posao.

  4. Ja bi na 3d printeru pravio nešto kao Nautilus, a ne mini kutiju sa ultra dugackim izuvijanim portom. Ako ceš okroman port, napravis ga u stalku ko Aca Ribon.

  5. TAD je izrastao na staroj JBL školi, prelaskom Bart Lokantija u Pionir. Tako i ovaj koncept podseća na stakovane JBL 4355 plave studio monitore. Kod novih JBL monitora mi se ne svidja izbaciivanje kompresionog midbasa. 

    TAD je svakako unapredio koncept, drajveri su u odvojenim kutijama i prate vertikalnu organizaciju što je dobro, horne su drvene pa manje zvone od metalnih. Drajveri su  vrhunski.  Nedostaje time alignment po dubini, što je naročito bitno izvan bas zone u tipičnim kućnim uslovima, kod profesionalnih sistema publika je na 10+ metara od bine pa to nije toliko važno.

     

  6. 2 hours ago, Srecko said:

    Odavde se nista ne vidi osim kako mali Đokica zamislja da bi poboljšao zvuk eliminisanjem vibracija.

    Zašto ovo kažem. Pa kažem zato sto u normalnom svetu sve počinje matematičkim modelom fizičke pojave koja Vas "žulja" a ne počinjete da resavate problem pre nego ste i utvrdili da li ga imate i ako ga imate morate znati koliki je-izmeriti ga i videti da li je uopšte izašao iz tolerantnog polja sto bi značilo da to naravno morate izmeriti uz definisanu pobudu i na kraju eksperimentalno na vibratoru to potvrditi i tek onda zaključiti da li ste u propisanom tolerantnom polju koje oscilator moze da izdrži te da li imate problem ili ne ......

    To, i slične stvari radio sam x puta i najlepše je sto su to standardizovani postupci i metode doduše najčešće u MiL delu standarda.

    Dakle prava potvrda kvaliteta Vase konstrukcije bi bila npr. tipa da prema standardu MIL taj i taj uredjaj sinusna pobuda ili slučajna ili kakva god custom u trajanju tom i tom nece dovesti nijedan od elemenata Vase konstrukcije u poziciju da izadje izvan garantovano (data sheet) tolerantnog polja ........ da ne "pljujem" dalje.

    Problem je u tome sto se u HiFi i vibracije i odstupanje oscilatora i ..... mere na uvce😁.

    Pomenuli ste sorbotan koji su oni primenili.

    Pre neku godinu za moje "Harbeth M40.1" napravi mi majstor stalke (čelični na spajkovima, kopija Graham stalaka). Stavim ja Harbeth na stalke uhvatim nožicu i osetim vibraciju ne značajnu ali je osetim). Pomislim ja kao svaki idiot sto to ja ne bih smirio. Naručim ploče sorbotana da izolujem stalke od kutije, uradim to (stvarno radi, stalci "mrtvi"😁) jedino zvuk katastrofa.

    Ja nisam nikada otvorio moj Harbeth ali znam da je on u nekoj meri kopija BBC monitora LS 5/8 (unutra osim drajvera i žica nista nema) i da kutija sama po sebi zvoni i da joj to upravo i daje onaj šmek tzv  BBC zvuka, koji su osmislili i projektovali "majstori" akustike sa Cambridge Phisics (najbolji) kada je BBC bio nacionalni interes GB. I možete misliti našao se bizgov (ja) kome je palo na pamet da umiri kutiju koja je projektovana bas da "zvoni". Na sta to ispadne već rekoh 

    Takođe sorbotan je poput nekog tipa gume ali dalje "radi" (vulkanizovana guma pak ne radi, ona je kao polimerni materijal koji je umrezio-"mrtav"). Zato treba biti veoma obazriv gde ga i kako upotrebljavati, npr. da sam ga ostavio na stalcima "izeo" bi mi lak (nesto iz sastava njegovog otparava i agresivno je, zaboravio sam koja komponenta). Bas me interesuje kako im izgleda ona elektronika u blizini sorbotana posle neku godinu upotrebe.

    Gosn Srećko, nisam ništa predložio u konkretnom slučaju, samo sam dao primer kako se renomirani proizvodjač u svom dizajnu bavi problematikom, bez procene koliko to ima uticaja na finalni zvuk uredjaja. Motiv je bio da podelim interesantan pristup koji se može isprobati u diy konstrukciji.

    Koristim sorbotan kod zvučnika i u vezi njega mogu reći sledeće:

    - tačno je da sadrži plasticizer-e koji ostavljaju fleke na furniru, pa ga u nešto treba staviti.

    - prodaje se u različitim varijantama i svaka je specificirana za odredjen opseg težine, u okviru kojeg su mu izolaciona svojstva optimalna.

    - Izolacija sorbotanom ne mora biti dobro rešenje, ima smisla samo ako nosi veću masu koja je već zadovoljavajuće dampovala vibracije pa je treba izolovati, u nekim slučajevima kad je masa nedovoljna da zadovoljavajuće dampuje vibracije, recimo laka kutija sa velikom bas ekstenzijom bolje rešenje može biti brz odvod vibracija. Tačno je da se ne može generalizovati i mora da se proba.

  7. Za vibracionu kontrolu, evo kako to radi Placette u svom 10Kusd aktivnom preampu, koji u USA važi za najtransparentniji koji postoji.

    Unutar kutije koristi sorbotan podloške pa na njih ide mreža mozaik keramičkih pločica, pa na njih komponente,  sve lepljeno sa epoksijem. 

    2641528-03e1fe31-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641527-3aa1de2d-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641526-e8ce20e7-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641529-727c5ab7-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641530-7c676a90-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641525-2806da2e-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641519-5090267c-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    2641521-7647c84f-placette-audio-dual-mono-linestage-preamplifier-award-winner.jpg

    WWW.PLACETTEAUDIO.COM

    Placette Audio uses components such as Vishay resistors to produce the finest pramplifiers, pre-amps, and volume controls
  8. Promitheus TVC passive preamp, nezavisno pojačanje svakog kanala, dva ulaza,  dva izlaza (RCA). 

    Cena 250eur.  Zbog činjenice da performanse preampa izuzetno zavise od uklapanja u ostatak sistema, uz polaganje kaucije od 100%, dajem nedelju dana probe u vašem sistemu uz potpuni povraćaj novca ako vam se ne svidi.

    Used promitheus passive for Sale | HifiShark.com

  9. Citajuci neke stare clanke pokojnog Konda osnivaca Audionote Japan, otkrio sam da poslednje koncerte Toscaninija, koji su snimani u tada eksperimentalnoj stereo tehnici, vrlo minimalisticki sa 3 ribon mikrofona bez procesiranja, koristi kao referentne za procenu kvaliteta svojih uredjaja. Zaintereujem se nadjem na Tidalu i odusevim se i izvodjenjem i zvukom. Usput evo i Kondovog pisanija http://www.goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PageIndex=1&postID=11835#11835

  10. Bilo bi dobro da imam izbor da ukrstim bas i srednji nekom skretnicom prvog ili drugog reda u rasponu 80-300hz, sta se pokaze kao najbolje.  Razlika u nominlanoj osetljivost basa i srednjeg je oko 6db (srednji je oko 96db). Bas drajver je JBL 2235h, za njega Greg Timbers kaze treba za kuću 200W, ja bi reko da može i manje. Neki snazni lampaski SE ili PP je egzotika koja košta mnogo para, a zbog visokog napona nije za diy seljaka poput mene.

    Ostaje okušati sreću sa nekim hibridom u biampu (recimo odraditi aktivnu skretnicu i drajver u lampi) i gadjati neku prihvatljivu harmonizaciju. Neki mi savetuju da mi je najbolje da kupim Hypex plate sa DSP i da ga kačim na izlaz SET-a, al to mi nekako nije košer.

  • Trenutno na sajtu   1 član, 0 Skrivenih, 13 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • Forumska statistika

    8.9k
    Ukupan broj tema
    433k
    Ukupan broj objava
  • Statistika članovȃ

    2855
    Svi članovi
    3371
    Najviše na sajtu
    Tech101
    Najnoviji član
    Tech101
    se pridružio
×
×
  • Kreiraj novo...