Jump to content

Najbolji članovi

Popularan sadržaj

Showing content with the highest reputation on 05/21/23 u svim oblastima

 1. Nspakovah sinoć PCM56 pločice. Kondenzatori su kod nas nabavljeni, u Vremeplovu, Panasonic Low ESR elektroliti, Wima PP i SMD keramički. Nisam ni planirao ovo, nego sam dobio PCB na poklon, pa reko da se i to proba uz sve ostalo. Za početak idu AD1856 dok ne dobijem AD1860. Napajanja su +-5V za digitalni deo i -+12V za analogni deo, znači jednostavnije malo nego kod ostalih. Ne znam šta da očekujem od ovoga? Recimo nešto u klasi AD 1865 ili malo lošije. Videćemo i čućemo ako stignem danas da pustim u pogon, ako ne onda ovih dana.
  6 poena
 2. Znamo da je vecina toga oko zica snake oil i/ili placebo, pa stoga uzmi sa zrnom soli i moje, ali i tudja misljenja o zicama. Paucinu sam spominjao samo u kontekstu interkonekata. Zvucnicke sada imam Mundorf bakarnu foliju debelu 0,07 mm, a siroku...hm...40-i-nesto mm. Prije folije sam koristio dugo vremena Duelund DCA12 koja je bila debela 12 Ga (valjda oko 2,5 mm?) Prije nje Mogami jako debelu licnastu zicu kojoj se jos nisam sjetio broja. Prije toga sam koristio isto nesto zanimljivo i to jako dugo. Solid core 1,6 mm Ag. Sjajan bas i nesto uzi stage u usporedbi sa licnama. Odlicna boja tona takodjer. Sve ovo tada, u onom sistemu u mojoj sobi i za moj ukus. Prije te 1,6 mm Ag solid core zice sam za probu dok sam bio 2020-te u karanteni stavio 0,2 mm AG za zvucnicku zicu. Tada sam imao Tann Devon sa standardnom skretnicom, Class D TPA-neki-broj- kojem sam napravio napajanje sa toroidnim trafoom, grecom, C-R-C peglanjem. Soba jos nije bila tretirana i dosta je zvonila. S tom paucinastom zvucnickom zicom je zvonjava sobe dosta bila reducirana, a posljedicno se dojam (mid)basa popravio. Suprotno svima koji na netu kazu da za vise/bolji bas(a) treba licna od 100 kvadrata kod mene se to desilo bas sa tom tankom licnom od 0,2 mm. Jedna solo za plus i jedna solo za minus. Zamjenio sam jer nije bilo ni malo mehanicki pouzdano. Tko zna sto bih danas mislio o njoj kad bih takvu zicu opet stavio u setup? Ne planiram to, ali ostavljam mogucnost da bih imao drugaciji dojam danas jer em je sistem prilicno promjenjen (Citaj sve je drugacije) em je soba bar donekle tretirana, pa je zvonjava reducirana. Mnogo puta, vjerujem u to, ljudi misle da im je sistem svijetao, a u stvari im soba stvara taj dojam. Moj dojam o usporedbi Mogami zice ukupno i Duelund zice ukupno je otprilike onakav kako sam gore i opisao. Vrijedi i za zvucnicke i za interkonekte. Duelund nesto prozracniji, a Mogami nesto cvrsci, ali ne taman. Ovako kad mi dolaze sjecanja na to kako sam se osjecao u kojem setupu, rekao bih da je Mogami tocniji, s jasnijim konturama, a Duelund vise osjencanih rubova. Ove metafore vrijede i za stage i za ton/zvuk. I za kraj, da mi netko ponudi opkladu da u blind testu bar osam od deset puta kazem koji loom je ukopcan, Duelund ili Mogami, pa cak vjerojatno i paucina, ne bih pristao na opkladu. Sve zice koje sam ovdje opisao sam imao jako dugo vremena u setupu i takodjer je trebalo dugo vremena da stvorim misljenje o novim zicama. Nema tu razlika nebo i zemlja ili kao kad pot od tonske kontrole okrenes iz nule na full. Igre sa zicama su za dokone koji ili nece nista mijenjati ili ne mogu nesto mijenjati, pa da bar nesto rade ili za znatizeljne. Ostali slusaju muziku.
  3 poena
 3. Radi AD1856 koji je klon PCM56. Balans kanala je dobar. Nek malo odradi sa TL071 pa ubacujem Bursone. Koristio sam polovne AD čipove iz Kine, odakle bi drugo.
  3 poena
 4. IMHO, izvrstan izbor! Prije paucine sam koristio i Mogami 2497 i 2549 (valjda sam dobro zapamtio ovom drugom ime). 2497 malo finijih detalja, a 2549 malo robustniji. Taman toliko robustniji da bi nekome mogao pomoci kod digititisa ako ga ima. Takodjer sam koristio i Mogami zvucnicki...ne sjecam se imena. Debeli licnasti vodovi. Takodjer robustan zvuk koji ce mnogima sjesti u setup. Mogami nije za potcjeniti i svaka preporuka ne samo kao budget izbor nego jednostavno svaka preporuka. Nakon njih sam eksperimentirao sa tadasnjim trendovskim Duelund DCA pokositrenim bakrom u nauljenom pamuku. Koristio sam ih od zvucnickih (DCA12) do komplet interkonekata (DCA24? 22? 20?, ne sjecam se vise sa sigurnoscu) U usporedbi sa Mogamijem je duelund nesto sireg stagea i nesto finiji. Mogami 2497 detaljniji i s jasnijim fokusom na pozornici, a Duelund mrvicu prozracniji. Takodjer ih mogu preporuciti uz disclaimer da treba dosta vremena (mjeseci?) da se usviraju i oni i uho dok ne pocnu davati taj svoj fini, netko bi rekao "blago kremasti", a ja bih rekao prirodni, analogni (suprotno od digitalni) dodir zvuku. Kao i sve drugo - izbor ovisi o sistemu, sobi i ukusu. Sa paucinama ne znam kakav je stage, ne znam kakva je prozracnost, kakvi su detalji niti timbar. Slusam muziku i stvarno ne primjecujem te stvari. Naravno, paucine su dosle nakon ZM Labs lepetronike i skretnjace za Tann, pa nije niti prava usporedba, ali je znacajno to da se vise niti na svjesnoj razini ne mogu natjerati da obracam pravu paznju na te stvari dok nesto svira. Jednostavno svira kako treba. Pravit cu druge zvucnike zato sto sam rekao da cu ih napraviti i zato sto ih zelim cuti, ali zapravo motiv za to nije upgrade niti sidegrade nego znatizelja i izgovor da nakupujem prikolicu rucnih alata i strojeva. Iz istog cu razloga se poigrati sa jos tanjim paucinama, pa paucinama u pamuku (sad su u teflonu) i sa folijama u pamuku i teflonu. To sve bi moglo potrajati nekoliko godina ili nekoliko tjedana jer nisam jako vrijedan niti jako organiziran u svoje slobodno vrijeme nego kad me uhvati "zuta minuta" narucim sve odjednom i promjenim sve odjednom. Nakon skoro 3 desetljeca rada na zeljeznici i konstantnih putovanja dosta mi je prisilne organiziranosti na poslu, pa sam u slobodno vrijeme fckn Rastaman....samo sto nemam dreadlokse i zbog posla ne smijem motati.
  3 poena
 5. Mikorist

  Iron Pumpkin(s)

  kotur lepo ceo
  3 poena
 6. 3 poena
 7. shonne

  Iron Pumpkin(s)

  Kolko je vama dobro, hocu i ja malo toga 😁
  3 poena
 8. Mikorist

  Iron Pumpkin(s)

  Kod mene je MIL-DTL-55021/2C E22C0-9STW OX4C9 2012 USA MIL-C-55021 | NEMA WC 55021 Part Number Builder | Allied Wire & Cable WWW.AWCWIRE.COM Use our part number builder to select options for your MIL-C-55021 specialty wire. Multiple shielding, insulation, and wiring options available. Od DAC - unutra - preko interkonekta - do Irona - komplet svaka žica koja postoji Jedino nisu na zvučnicima.
  2 poena
 9. zerowaf

  Iron Pumpkin(s)

  Da, to je tzv. "ZM Labs efekt" - otklanja simptome kronicnog upgradeditisa. Korisnici nerijetko izvjestavaju o potpunom prestanku citanja audiofilskih portala, reviewa kao i misljenja o drugim komponentama, te se posvete beletristici i to ne samo dok sjede u toaletu.
  2 poena
 10. U pravu si! Nema sto drugo da bude. Mislim, i ja sam sokiran kao i ti! Rekoh im da se ne zajebavaju s AI. Neka razmisle treb li nam to? Sto cemo s tim kad nam dosadi? Ne mozes to baciti u rijeku u zavezanoj vreci... Zadnji koji je radio na AI je nas stvorio, pa nas se nije rijesio ni poplavama ni posastima ni kovidom.
  1 poen
 11. Nema ni tragova u snegu od potisne sile mlaznog motora letelice Jedino da je elektromagnetna sila, ili vremenska rupa. Pojaviće se za nekoliko godina na istom mestu
  1 poen
 12. prophet

  Šta trenutno slušam . . .

  Po mojoj proceni 1986. Uz 2 godine tolerancije do 1988.
  1 poen
 13. 1 poen
 14. Kod nas je postojala škola u ToP&Ms koja je ojačavala sâmu bodlju jednog pojma i postupka na lopti slučajnosti koji su vrlo obećavali. Na žalost, dvojica su nas prerano napustila a treći, mislim, ne bavi se više, toliko, tîme. Naravno prenos tôga na saradnike u računarskom dêlu je vrlo težak, pojam i postupci su vrlo napredni pa... Verujem da će to, ipak, naći svoje mesto i rešiti mnogo nedoumica i posrtanja, potrebna je i snâga uređaja i... Sve u svemu, ToP&Мs ima rešenja, nije to ničija zemlja ali... Potrebno je da se postupci u Rn, ipak, vôde ne samo računarskom snagom i tu ima dosta pômaka, i u nâšim krajevima, i to jâkih... Dakle, nije to tako nerešivo kao što se misli. Da Vas ne dâvim... Spoiler:
  1 poen
 15. Posle mnogo godina provedenih sa raznim VdH, Kimber, Siltech i drugim kablovima, ja sam se skrasio sa Mogami 2497. Najviše mi se sviđa od svega što je kod mene sviralo. Ostaje do kraja. Zanimljiv je unutrašnji vod koji je cevast i kabl ima nisku kapacitativnost (67 pF/m). Impedansa mu je 75 oma, tako da može da se koristi i za digitalnu vezu. MOGAMI 2497 Hi-Fi Audio Cable - High Definition - by the meter WWW.DESIGNACABLE.COM The Mogami 2497 is a Hi-Fi Interconnection Audio Cable constructed with a patented 'Double Cylindrical' structure. Like the smaller 2803, the 2497 is a high resolution cable with rich detail for the most demanding hi-fi applications. The 2497 has a larger cable structure that makes it easier to use than 2803 and so is preferred in some... Mogami 2497 HiFi cable, Ø 8,0mm WWW.CMA.AUDIO Professionall HiFi cable Mogami, bulk ware Serie: HiFi-Reference Cable: Mogami 2497, black Bulk ware "Mogami by Lake… Technical Details: The NIII-2497 is very flexible, with a diameter of 8,0 mm. It features a patented dual cylindrical structure. The dual-coax design is made of highly conductive Neglex III PCOCC copper. This achieves an extremely low capacitance of only 67 pF/m, these values guarantee an absolutely clear and undistorted signal transmission that is second to none.
  1 poen
 16. Zen Mod

  Iron Pumpkin(s)

  stavi i na zvucnike, mozda se iznenadis
  1 poen
 17. Vix

  Iron Pumpkin(s)

  Brzo da predjes na MIL akumulatorske kablove
  1 poen
 18. 1 poen
 19. ninja

  Iron Pumpkin(s)

  Ja sam totalno off i izgubio interes za neka "poboljsavanja" i trazenja od kada imam Iron i Sissy, a i zice su mi od akumulatora ... 50 mm²
  1 poen
 20. zerowaf

  Iron Pumpkin(s)

  Naravno da je. Za mene je ezoterija vec to sto gramofonska igla moze suprotno odtitrati ono sto je istitrala membrana u mikrofonu, pa onda to uz nekakve vradzbine stigne do papirne membrane na zvucniku koji to istitra natrag u prostor. Mislim, ako u ovo ne sumnjam, onda je sve moguce i sa kabelima.
  1 poen
 21. Mikorist

  Iron Pumpkin(s)

  Žice jesu
  1 poen
 22. Doktor

  Šta trenutno slušam . . .

  Pogledao, uporedio. Brane na ovom koncertu def. svira Fairlight CMI prve generacija ( 1979 god. ). Mene sada vise kopka koje je godine bio ovaj nastup ? Ako pogledas prvi minut video klipa. gitaru svira Dragan Jelić. Nema Vedrana Božića i Mario Mavrina.
  1 poen
 23. Ziva istina Secam se kao klinac da je cale imao prijatelja majstora koji je sve zivo znao da popravi. Ali je bio fazon da dodje prepodne, jer popodne je bio vec pijan... Drugi fazon, pre par godina, istina: Dodje on kuci kod caleta onako na jutarnju kafu + rakija, i kaze: " Ej secas se onog XX lika, sto mi je uvek govorio da prestanem da pijem, ubice me rakija? E pa, umro je..."
  1 poen
 24. Dobio sam konačno odgovarajuće šift registre. Jedan Grk mi šalje Miro PCB za PCM1702 da eliminišem onaj adapter i njegov negativan upliv u zvuk. Biće zanimljivo uporediti ovo sa ostalima.
  1 poen
 • Trenutno na sajtu   5 članova, 1 Skrivenih, 17 Gosta (Pogledaj celu listu)

 • Forumska statistika

  8.9k
  Ukupan broj tema
  436.7k
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2873
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  Hi-Res
  Najnoviji član
  Hi-Res
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...