Jump to content

Identifikacija nepoznatih kondenzatora u skretnici


ebe

Preporučeni Komentari

U pitanju je skretnica iz Canton GLE 60 kutija. Kondenzatori nemaju navedenu kapacitivnost. Neke sam uspeo da iskopam sa neta neke nisam. Jel ima neko mozda semu sa vrednostima?

Zavrsio sam mikrofone zapocete pre sto godina. Poceo sam da se igram merenjem ovih kutija. Izmerio sam ogroman dip oko rezne frekvencije (2.2kHz). Hteo sam da promenim kondove u jednoj skretnici i da izmerim razliku u odnosu na stare.

Identifikovani kondovi Canton skretnica: 1104 = 5.6μF, 1170 = 68uF, 2379 = 15μF, 3098 = 18μf, 2710=30uF, 3100=82uF, 2793=10uF

Neidentifikovani: 2376 

Za zuti ITT pretpostavljam da 10M znaci 10uF. Ako jeste ne znam zasto nije stavljen isti kao onaj iznad njega.


 

GLE60.JPG

Canton sa skretnicom.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš isto rupu i na 7kHz, doduše malo manju. Okreni za probu fazu na srednjotoncu, odnosno zameni + i - na M izlazu pa onda izmeri ponovo. Meni liči da je kontra okrenut srednjotonac pa dobijaš poništavanje na reznim frekvencijama. Malo su visoki rezovi ali to su u stvari kalotni visokotonac i super visokotonac.

vorne_13221.jpg

02.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probaj one F&T bipolarne crne kojih ima kod nas. Ima ih u Nišu i u Bgd, možda i još negde po domovini. Uzmi 100VDC aksijalne. Mislim da nisu veći od tih originala. One ostale radijalne kod nas što prodaju zaobiđi i ne uzimaj nikako one od 50VDC (35VAC). Neka preporuka je koliko RMS vati ima pojačalo (ili zvučnik) toliko minimalno VDC da budu kondenzatori. One na visokotoncu i super visokotoncu premosti sa 10-100nF PP. Ako hoćeš neke bolje, onda mora uvoz, ili možda ima neko na KP. Ako već radiš, zameni obavezno te kabliće nečim boljim, stavi makar običan licnasti domaći kabal 1,5-2,5 mm2 Zaječarac.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 minutes ago, ManicP said:

Ili Silken, bilo je tih bipolaraca F&T i Nichicona.

Ja bi lično svakom u paralelu raspalio po blokčić :)

Ja sam za popravke i prepravke raznih jeftinijih zvučnika naručivao iz Pro Electronic Niš, kao Elko Rauh 100v Bipolar, ali nisam ih koristio u nekim boljim zvučnicima pa ne mogu baš da kažem kako sviraju. Idealno bi bilo za manje vrednosti na visokotoncima uzeti polipropilene, ali neće verovatno stati na postojeću pločicu. Ne znam da li ima kod nas da se kupe Visaton bipolarni, oni su dobri sigurno za ovaj slučaj. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bipolarce mećem samo u paralelnu granu ako su veće vrednosti u pitanju, na red sa drajverom samo blokove al ovde ipak restauracija pa mož se zameni kako je orginalu. Mali blok u paralelu svakako neće da odmogne.

Inače, Nichicon koje sam ja kupio su imali prilična odstupanja u minus (u toleranciji ali svi na -10%) pa valja proveriti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Necu preterivati sa ovim kutijama, ne isplati se. Ovo je svakako predigra za kasnije. Ucenje za ozbiljnije zvucnike. 10uF cu staviti polipropilen, ostalo sta nadjem. Upravo sam gledao na Farnell i iznenadio se nedostatkom BP elektrolita.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 minutes ago, ebe said:

33uF ima svuda. 18uF i 82uF jos nisam nasao. Trazim dalje...

15u bi mogao da posluzi umesto 18 ako je tolerancija u + ili paralelno sa 3.3u ako je tolerancija u -.

Ma moraš svakako da vezuješ više komada u paralelu, nećeš naći te vrednosti. A za toleranciju ne brini mnogo, ako možeš da izmeriš vrednosti za proveru. Osim toga kondenzatori postižu pun kapacitet tek kad jedno vreme provedu pod naponom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To su bas simpaticne kutije, i prelepo izgledaju. Vredne truda.

Ja sam bipolarce narucio od kineza, videcemo kakvi su, istina, za neke prosecne Hitachi kutije(dobih ceo "muzicki stub" naprasno, ali iz 2 decenije nerada..), imam zelju da izmenim skretnicu, i da se nesto izigram, ali sam za probu uzeo nesto skuplje elna, posto su u rangu cena  nekih bipolaraca kod domacih trgovina. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stigli su bipolarci. Zamenio sam ih na jednoj skretnici i ponovio merenja. Promene su neznatne. Staro merenje je plavo, crveno i zeleno su sa "novom" skretnicom, kalibrisanom karticom i dva razlicita pojacala.

Canton sa skretnicom 2.png

GLE60-2.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...