Jump to content

Cevno pretpojacalo za Sewa mosfet strujno pojacalo


Vix

Preporučeni Komentari

26 minutes ago, Zflazar said:

kad bi ja bio Kinez, ne bih se po toj logici zaustavio na govnjivom pojačalu za slušalice.

napravio bih OTL monoblokove sa po 3-4 m2 VT4C po kanalu :D

Ko zna možda su već i napravili nešto tako.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 7/31/2017 at 1:24 PM, Vix said:

Hvala na linku. Pogledacu plocicu veceras, ako budem mogao da provalim sta su tacno uradili, da li je izveden kao Cathode follower ili ne. Ako nije i ima pojacanje, onda bas i nije buffer. Izmericu napone, grejanje i napajanje...

Mislim da može ovako da se preradi ta pločica sa 6J1. Treba ti naravno i novo napajanje. Umesto katodnih i anodnih otpornika ubaciš malo parče protboard-a sa dodatnim elementima.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala. Bio sam malo na moru posto sam uzeo slobodno petak-ponedeljak pa nisam bas pratio forum. Malo napunio baterije i razmisljao o cevnim pretpojacalima dok sam se kupao u moru i gledao zalazak sunca...

Nadam se da cu ovih dana naci malo vremena da se vratim na temu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sewa radi. Jfet buffer, pa Bride of Zen pretpojacalo, pa Sewa. Zvuk je sav zaobljen, topao, mekan i milozvucan. Cak premekan. Susta suprotnost od onih ostrih i hladnih D klasa. Tda 7297 je negde izmedju.

Plan je da se Jfet buffer zameni cevnim bufferom, a posle toga BoZ sa Salasom...

IMAG1548-1024x1820.jpg

IMAG1546-1024x1820.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, tacno, sa sada je taj Jfet buffer visak, ali posto nameravam da modifikujem Bride of Zen pretpojacalo, taj buffer ce biti dobrodosao. Pre nego sto predjem na lampe, hocu da probam jos par stvari sa Mosfetovima. Relativno je jednostavno modifikovati BoZ u Aleph L, sa razlikom sto necu stavljati Strujni izvor, nego ce to ostati 1k otpornik, koji sa padom napona od 40v na njemu Mosfetu obezbedjuje 40mA struje. E sad, caka je u tome sto ce nakon prerade ulazna otpornost biti negde izmedju 4.7-10k, zavisno od povratne sprege i koliko mi bude trebalo pojacanja. Potenciometar na ulazu BoZ a otpada, tako da tu dolazi buffer, a kontrola jacine zvuka je na ulazu buffera. Da li ce te modifikacije dati bolji zvuk-ne znam. Ali vredi probati. Jedno znam-ne volem D klasu,bar ne ova kineska govanca, a AB moze da prodje neki dobar chip (tda7297) i to ne bas sa svakim zvucnicima. Visatonu Sewa dosla ko guza na noshu, mnogo lepo se cuje cak i ovako. Jedina mana je sto, na ovoj vrucini, nakon sata slusanja, u sobi postalo pretoplo, pa sam morao paliti klimu... :)

IMAG1567-1024x1820.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobra je disipacija 200+W, taman za zimu. Znači imaš B200 na OB, on ima krivu koja raste ka visokim, sad si ga lepo kompenzovao sa 3xSE i tim tankim kablovima od SEWA do B200. Zato ti drugi pojačavači zvuče oštrije. Još fali samo neki SUB da malo mrda vazduh okolo. Bio je neki zanimljiv projekat za B200, Hobby Hifi Daedalus TL, tu su ga ispeglali maksimalno tako da je dovoljan samo B200. Kutija jeste velika ali nije komplikovana.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Opet malo vise slusao muziku. Nesto ne valja u ovoj kombinaciji, vidim bice tu jos dosta posla. Zvuk je previse smiren,do te  mere da mu fali ostrina, gitara ne zvuci kako bi trebala, malo zamuceno i zaobljeno. Slusao Dire Straits i to nije to. Cini mi se da ulazna kapacitivnost Sewe "ubija" zvuk, ali ici cu redom, mozda je krivac svugde po malo...

P.s. bem ti audiofiliju,boles' na kvadrat. Kako sad da objasnim zeni da Ponovo moram da sredjujem hifu..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

BoZ bi trebalo da ima malu izlaznu impedansu i taj ulazni kapacitet od SEWA ne bi smeo da mu bude problem. Problem je samo ako imaš nešto sa velikom izlaznom impedansom ispred SEWA. Problem ti je i izlazni elektrolit, on mnogo utiče na zvuk. Da li imaš kakvu pasivnu korekciju na B200, ako ne onda je to ozbiljno ograničenje opsega jer B200 treba da ima svetliji zvuk bez korekcije, naročito u OB. Probaj bez fet buffer-a ima li razlike. Zatim probaj sa kablovima, uzmi recimo deblje licnaste kablove za zvučnike možda ćeš dodati malo agresivnosti u sistem recimo 4x2.5mm2 u pletenici, i onako neće biti dugački. Mislim da su ti na slikama previše tanki. Probaj drugo pojačalo umesto SEWA, a zadrži sve ostalo, ako se zvuk drastičo promeni, problem je u SEWA.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vih druze prvo utvrdi koji je to napon na ulazu kod koga pocinju vidljiva izoblicenja, gde pojacalo dolazi u kliping. Tamo je dato samo kao minimalna vrednot signala. Ne znaci puno...

Sa podatkom max vrednosti kod koje ne dolazi do znacajnih izoblicenja, tacnije bi znao koji i kakav ulazni stepen ti je potreban. Kapacitivnosti su poznate i posto sewa cini mi se nema pojacanje onda je tu nesto povoljnija situacija sto se tice pofona, takodje to je phase in = phase out, sklop, svaki dodatno pojacavacki stepen bi obrnuo signal pre sewe, pa bi tako dobio izlazni signal u kontra fazi. Nije to samo okrenuti terminale na zvucniku (posto bi onda trebalo prebaciti i elemente skretnice na vruci kraj...)

Tu ti je resenje step up trafo na ulazu ali tek posle podatka o max signalu, da bi se odredio potrebni step up odnos i zadrzao fazu...

Tek posle toga dolazi izrada cevnog pretpojacala recimo sa cevnim bufferom na izlazu i sa isprvljacicom - komplet tube i bez tranzistora raznoraznih ccsova i ostalih bakraca.

Za poboljsanje napajanja kod sewe mozes uoptrebiti veoma jednostavan ali dobar Sipijev Capacitance muliplier recimo.

To sto ti sada sve zvuci pretoplo i zaobljeno je posledica izoblicenja parnih harmonika koje unose JFET buferi i sve to ispred, zbog toga sto su u pitanju veci signali a napajanje buffera je sigurno oko 12 do 15 volti sto je malo za vece signale. Cevi  kao bufferi tu recimo ne bi imale tih problema.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na savetima. Evo nocas se malo radilo, rezultat cemo cuti sutra (zenin komentar u pidzami u 3:00 ujutro sam vec cuo i ima dosta distorzije...).

Modifikivao sam Bride of Zen, sada lici na Aleph L ili nesto kao "Mini-Zen". Samo je razlika sto nisam stavio CCS nego to odradjuje otpornik od 1 k, sa padom napona od 40 v, znaci hrani Mosfet Irf620 sa 40 mA. Da, on izvrce fazu, pa sam obrnuo i zice na zvucnickim terminalima na Sewa koji idu na B200 (nema skretnice-nema frke).

Jfet buffer je prvi u lancu, tako da on ne bi trebao biti problem, tu suvjos "line level",signali.  Ide dac, potenciometar, jfet buffer, BoZ pa Sewa. Ovaj BoZ ili Mini Zen sad ima ulaznu impedansu oko 1.8 k. Isao sam na nize vrednosti zbog same kapacitivnosti Irf 620. Ako utvrdim da je Sewa problem, mogu lako da ga modifikujem u Zen-lite. Onda bi povecao povratnu spregu na pretpojacalu i ne bih imao problem izvrtanja faze. Ali o tom potom. A Sewa vec ima stabilisano napajanje sa Cap multiplierom-kopija od Zen V3...

A sad, malo da odspavam, pre nego sto me probude u 6:30...

IMAG1572-1600x900.jpg

IMAG1577-1600x900.jpg

IMAG1573-1600x900.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo malo o apsolutnoj fazi.  https://www.stereophile.com/content/absolute-phase-fact-or-fallacy  Razlike se čuju kod lošijih zvučnika koji nemaju Symmetric Drive (SD) motor. Kod boljih zvučnika se to ne čuje ili se teško primećuje razlika. Na većini audio snimaka je random phase, nije garantovano da je očuvana originalna faza. Kod višesistemskih zvučnika je zavisno od skretnice skoro uvek neki od drajvera u kontra fazi, tako da je sve to relativno. Ja kod sebe u sistemu nisam mogao da primetim razliku u apsolutnoj fazi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...