Jump to content

Koji visokotonac uz Lowther


Stradi

Preporučeni Komentari

25 minutes ago, vladd said:

 

 

... Resenja ionako nema, za dezurne trazioce resenja, inace bi postojao samo jedan sistem na planeti koji bi svi koristili.. :) 

zato gde je pakao za tražioce rešenja tu je raj za tražioce problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Zflazar said:

zato gde je pakao za tražioce rešenja tu je raj za tražioce problema.

Nije ti neka mudrost.

Cim smo se uhvatili detaljisanja oko problematike zvuka vec smo upali u probleme, nema tu sta ekstra da se trazi, ima ih i previse, problem je u prepoznavanju problema, neko vidi neko ne, vidi im i obrise i intenzite, a ni jednima zvuk nije perfektan, uvek pluta neki crvic promena u prostoru...

Naravno najlaksa su resenja sasipanja enormnih kolicina novca i pravljenja hramova ezotericne opreme, problem je sto ni to ne resava sve probleme, ali je bar na jedan deo price stavljena tacka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zflazar said:

...izvini, ti tu jedino forsiraš trijas zvani hajp,novci i profit...

Bice da forsiram poznavanje prirode i drustva, pre profita i hajpa, ali, kao sto rekoh, desava se povremeno nerazumevanje.

Novci su posebna prica, smatram da je bolje uloziti u znanje i bazicne vrednosti, nego u lakomislenost ili pomodarstvo..

S tim sto znanje osim novca, zahteva i trud i vreme, pa je to nekonfornija, bolnija opcija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre svega da naznacim da cu se truditi da komentar bude najposteniji moguci sto bi vladd rekao na postenje cemo uzvratiti postenjem.

Probao sam VF filtere 1,3 I 4 reda na svim frekvencijama susreta od 10khz pa do 18khz sto su frekvencije reza I preko 20000hz a cak sam fiter 1 reda probao do 50000hz.
Sve to sa I bez atenuacije , Atenuacija prvo atenuatorom a kasnije I  L-pad sa dva otpornika.
Probao sam I to da mi Luxman receiver tera ST u bi-amp varijanti i obrnuto da mi lampe teraju ST.(ovo je za Belog).
Probao ST sa obrnutom fazom.

Prvi zakljucak je da ko bi sekao SuperTweeter na nize od jedno 11khz nema potrebe da razmislja ako zeli krajnje resenje tu je T500 ono sto njemu treba, Za sve iznad tih frekvencija a pogotovo iznad 13000hz bilo koji Fostex Horn ST ce potpuno isto zvucati. Vece ce se razlike pojaviti ako vam ST bude pogonilo posebno pojacalo , mislim razlike u odnosu na razlicite tipove i firme pojacala. Sto znaci da za Lowthera koji medju FR ima I sam najvise tih visokih I super visokih tonova je vas izbor baziran na trenutnoj  materijalnoj situaciji  I/ili zelji koji model kupiti. Zvucno necete pogresiti za Lowther ali za druge FR, drugi brand koji moraju da se preseku drugacije tj da ST vise upliva ili zelite da vise upliva u njihov domet situacija je odmah kupite T500 ako mozete i to je kraj jer sa drugim Horn ST Fostex ce te znati da moze bolje a to saznanje ne voli niko od nas. Zakljucak vrlo jednostavno izvucen iz kolicine mesanja zvuka ST i FR na raznim frekvencijama i kolicini zvuka koji izlazi iz samog ST. a sa prihvatanjem tudjih misljenja da je T500 najbolji za sve preko 2500hz od Fostex ST naravno.

Kod implementacije ST+ Lowther  dve stvari su najteze,
Jedna je neodlucnost sta je tu po vama najbolje a druga je upala misica koju dobijete stalnim ustajanjem I sedanjem jer se to meri u hiljadama puta.  (nije smesno)

Za mene najbitnija stvar u zvuku je tacnost neko to zove I realnost ali kada slusate frekvencije iznad 13khz ST-a tu bas od slusanja realnosti nema mnogo tu je mnogo znacajniji potpun tonalni utisak koji sticete sa njim tj bez njega.Sto se tice VF filtera ja licno sam stao na frekvenciji susreta od oko 13500hz sto znaci da je rez na oko 15800hz I to Bessel filter 3 reda sa ako se ne varam -6db na frekvenciji susreta  I Atenuacijom od-5db, Moze i rez na 18600 3 red bez atenuacije potpuno, ili 4 red na 12000hz susret sa -4db atenuacije, sve je slicno dobro. Da se razumemo , sve se cuje, ali apsolutno sve, svaka promena. Ovde se puno mora slusati I odvojeno driveri I samo jedan kanal i ono najgore ustati 1000 puta da nesto otkacis ili zakacis a za kraj je moj ultimativn test za celokupan zvucni utisak da li sam zadovoljan a to je sledece :
pustim neki cd koje me inace nervira I to glasno sto me dodatno nervira po ako to prodje onda uzmem nesto da citam za sta mi treba koncentracija ako me jos uvek ne nervira da ga ugasim znaci da je OK jer visoke frekvencije bas umeju da nerviraju ili budu naporne.

Dok sam imao potencimetar da uskladim impedanse to je fantasticna stvar za nova saznanja. Stavite uvo na ST I povecavate otpor I shvatate sta se desava sa zvukom ali naravno samo ST a tu se desava nesto neobicno. Kako je atenuacija veca tako kao da neko otkida I one ultrasonicne frekvencije, Znaci veci otpor manje se cuju krajnji vrhovi, Kako, kad se ST pusta da svira koliko god moze do 35000hz nije mi jasno ali sada i nebitno.  A cuje se vise nego jasno. A to bi trebalo da ne cujem uopste a ne da se cuju promene. Eto vec jedan neobican problem.

Drugi je onaj stari gde je mesto reza gde se najmanje mesa ST Fostex  I Lowther.

Treci je ako pogonite ST posebnim pojacalom (ovo je za Belog takodje) a ja probao menja se karakter tih tonova koje vam ST svira tako da sad imate jos jedan problem koji nikako ne prija vasoj vec velikoj neodlucnoti sta je tu u stvari najbolje . Doduse ovaj je problem najmanji, Ako vam se svidi kako neko pojacalo svira samo te tonove ostavite njega .

A o problemu sada sve to sa gramofonom kako zvuci u odnosu na digitaliju. (Ovaj posao ne moze da se radi sa gramofonom nazalost jer je potrebno ponavljati iste pasaze a ostati u koncentraciji a tu je digitalija i daljinski majka).

Probacu posle nekog vremena kada utvrdim tacno da li Fostex ostaje kod mene I druge firme kondenzatora sto ce naravno opet promeniti zvuk .

Izvodljivo je I to sa odlicnim rezultatima naci na uvo gde cete susresti dva drivera sa kojim filterom i da li bi amp varijanta ali najteze je I to pravi najvece probleme sta ostaviti od toga ali da bude tako da se vise ne dira. Znaci problem je ono izmedju usiju.(mojih naravno).

Dodavanje ST cini zvuk sa jedne strane jos transparentniji, dodaje I ono najbitnije da jasno cujete ono sto je nekada bilo vrlo malo zamaskitano, dodaje I to da vam sada sistem jos manje laze jer se vise cuje , znaci jos je manje tolerantan na los materijal ali slusajuci kombinaciju ST+ Lowther sticem utisak da taj uticaj ST ide tako daleko u uticaju na celokupan zvuk da se ceo zvuk pa cak I bass cuju drugacije. Dobijete I na prostoru, sceni , nekako se definisu I srednji tonovi , mnogo toga se dobije ali ono sto je meni muka a to je zasto na vise razlicitih nacina koji se ipak mrvicu razlikuju. Zato je ovo bar po meni tesko, nema nekog koliko toliko univerzalnog resenja ako hocete da budete potpuno posteni, Ovo moze da se namesti na vise nacina I da svi budu pravi sto je najcrnje, jer nije bolje ili gore jednostavno je vecina nacina drugacija ali I odlicna, svaki na svoj nacin. Naravno nisu svi dobri to sam vec napisao ali onih koji su dobri ima vise. Ja sam moj nacin nasao nadam se da ce da potraje sto bi rekao skrstic. Sa druge strane ipak izgubite sa jos jednim driverom u sistemu mrvicu te zlatne koherentnosti FR , jeste mrvica ali je nema vise i to nepovratno.

Sto se tice faza, ST sam ostavio povezan u fazi (jel se tako kaze)  jer je tako cujno najbolje (bar nesto da je konacno), a probao sam i povezivanje i pojedinacno i oba u kontra fazi. 

Lowther je van ose na 25 stepeni I tako stoji vec dve godine jer sam svojevremeno experimetisao sa OB vaijantom duze vreme, tako se najbolje odredi slusno gde mu je najbolje mesto u vasoj sobi jer su elementi zvuka koje ja zovem dranja (mada nisu stvarno)  najcujniji kada Lowther stavite u OB. ST sam postavio  3cm iza Lowthera takodje van ose ali na nekih 20 stepeni. To sam I zaboravio to pomeranje napred nazad gore dole levo desno unosi dodatne promene u zvuk pa sad vi recite da je to samo 1 kond I 2 otpornika sto  rece Zen :). 
Na kraju mozda jeste to "1 kond I 2 otpornika",  mozda,ali kog kondenzatora koje firme ...:lol: Mnogo je  igranja i probanja potrebno, mnogo pitanja, nedoumica, pa opet igranja  sto je super i normalno za ovu nasu zanimaciju zvanu dobijanje sto boljeg zvuka,ali na kraju  moram opet da ponovim  ono najagore je sto  ne mozes da izadjes sa jedinstvenim zakljuckom vec tih zakljucaka ima par i to bar meni se ne svidja.  
Zato je ova tema neobicna u odnosu na neke druge jer je problem na papiru neverovatno jednostavan sto realno i jeste uklopiti 2 komponente ali sa neverovatno velikim izborom krajnjih rezultata u zvuku sto ga cini jako zamrsenim (necu reci komplikovanim) ali i rezultate moze da ucini jako sujektivnim a to sa jedne strane je dobro jer je sistem vas ali sa druge strane nije jer nam ne treba jos jedan JA pa JA vodja, zar ne. :)
Ostao sam duzan da se zahvalim @damic na zelji za probam aktivnu skretnicu. Aktivu sam imao prilike da debelo probavam za neke svoje prijatelje I zakljucak je prvo da je ona toliko uticajna na zvuk da moze slobodno oko nje da se gradi sistem a ne oko zvucnika, jer je konstanta u sistemima gde je ima a zatim razliciti brendovi aktivnih skretnica  razlicito sviraju sto unosi jos problema a I ono za moj problem najvaznije je da kada se to sve prebaci na pasivu nema blage veze jedno sa drugim, I to ne zbog racunice kod tog prebacivanja vec sto pasivni elementi drugacije sviraju pa cak I da se menjaju brendovi oni opet sviraju drugacije tako da po meni ko krene sa aktivom taj treba sa njom I da zavrsi a nikako da probava aktivom pa prebaci na pasivu jer ce dobit potpuno drugaciji zvuk.

Evidentno je da vas jedno obicno stavljanje ST na FR namuci ili ce vas namuciti vise nego izbor cele komponente, vec sama ta konstatacija ima veliku tezinu kod ljudi koji se zanimaju za zvuk. Mozda je bas to, taj veliki broj dobrih resenja u jednom problemu a opet da nema konacnog opste prihvacenog razlog sto nema tako puno opisa ni po inostranim forumima posebno za Lowther. Ili jednostavno nece ljudi da se  exponiraju javno sa resenjima.

Sto se mene tice uvek mogu da otkacim jednu zicu i slusam Lowther solo.(i zadovoljim i neke sagovornike ovde na temi).

Gosti slusaoci kod mene ce moci da komentarisu samo  celokupan dozivljaj, nazalost. Probacu  da kada neke od njh pozovem sledeci put stavim drugi VF filter a da oni to ne znaju pa me zanimaju reakcije .

Pozdrav do mozda zapomaganja za pomoc oko bass helpera (koliko li je onih koji  sad kolutaju ocima da mi je znati)
Materijal
One snimljene master pesme sto sam ostavio ovde
2 albuma Diana Krall , Look of love, 1,3,5,6,7 pesma 100 puta preslusane na parce. Girl in the other room slicno slusani delovi sa metlicama i cinelama.
Isao Suzuki album Blue Sity
Holly Cole album Temptation
Holly Cole trio 
Yamamoto trio album Midnight sugar

sva 3 cd Pawn schop

ranije sam negde spomenuo zasto test sa "nabudzenim" diskovima
ploce
Betowen 5th simphony 
Cajkovski 1812 Cesko izdanje iz 1967
Counte Basie album Basie jam 1

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

bravo Stradi, posteno preneseno iskustvo...Bitno je i da su drajveri istog tonaliteta, mislim da je i taj fostex alnico, pa tu ne bi trebalo biti problema, isto da su celina u zvuku, da se ne cuje da sviraju dva drajvera...Nabavi kvalitetniji kond manje vrednosti ( npr 0,47uF) i idi na jedan zvucnik na 1red, drugi ostavi taj koji imas, i ako imas pot levo- desno odmah ces znati da li da trosis pare na skupe kondove vecih vrednosti za 3 ili 4 red skretnice. Cak i bez tog pota se to odmah vidi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

svaka čast Stradi na doslednosti!

Ako smem da primetim jednu sličnost između tvoje i moje filozofije usklađivanja zvuka je upravo to da i ja svaku promenu probam sa testom čitanja. Ako uspem da čitam bez problema uz muziku onda je već napravljen pomak nabolje.

Drugi test ( nije smešno) je test spavanja. Ako uspem da zaspem spontano usled slušanja muzike, znači da je dobro.

Treći test nije ni test nego indeks neslušljivih ploča. Ako se procenat muzike koju slušam a koja me ne nervira kako zvuči povećao, nema srećnijeg od mene u Bečkereku!

Samo napred sa testovima, željno čekam nastavak ST-serijala!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Drugi test koristim i ja i to bi trebalo da je tako jer kada coveka nesto iritira on ne moze da zaspi. naucno dokazano to za muziku i spavanje (mada u mom slucaju slusajuci samo cinele nije nesto za spavanje :) ).

Meni se desavalo da zaspim svirajuci , samo padne glava, mislim se kako ja lepo sviram kad sam sebe uspavam , :D:lol::D

Ovaj treci test-index ne primenjujem jer moze i obrnuto ako se poveca procenat muzike koja te nervira da znaci da imas kvalitetniji sistem jer je jako puno ocajne produkcije narocito novijeg datuma. Tada bi bio najtuznij u Beckereku jer se smanjio broj dobro zvucece muzike ali ne bi bilo srecnijeg jer imas bolji sistem, (ne moze dva dobra pa to ti je :) ).

:drinks:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

59 minutes ago, Zflazar said:

Ako smem da primetim jednu sličnost između tvoje i moje filozofije usklađivanja zvuka je upravo to da i ja svaku promenu probam sa testom čitanja. Ako uspem da čitam bez problema uz muziku onda je već napravljen pomak nabolje.

Drugi test ( nije smešno) je test spavanja. Ako uspem da zaspem spontano usled slušanja muzike, znači da je dobro.

Bravo.

Posebno koristim ovaj drugi. Prvi mi je default - ako uspem da radim na kompu i ne smeta muzika - sve ok.

Dodao bih još jedan, test slušanja na poprilično pojačano - ako posle toga ne boli glava, nema neugodnosti/muke i ne zuji u ušima, sve je :ok:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mizika u pozadini koja ne smara nego tera da cupkaš, vrgoljiš se, pa i zapevaš (naravno u sebi jel volim ove moje), se podrazumeva. Drugo, da zaspiš, je pod obavezno ko :sleep2: . Muzika mi je u spavaćoj dok me supruga ne izbaci.

Za testiranje me ne čudi. Znam čoveka. Reko da je perfekcionista. Sad da mu zabiberim... da se što pre preseliš u veći prostor pa nazad na početak sa dodatkom vufera. :tongue10: Biće 244 strana...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 hours ago, Stradi said:

Pozdrav do mozda zapomaganja za pomoc oko bass helpera

Ma to je lakse nego ST,ne treba ni drugi otpornik. Zazmiris na levo oko i desnim gledas gornji desni ugao sobe, pa ako ga vidis dobro je.:smesna:

E da, ne moze Diana Krall, vec Marija Dolores.. :) 

Sorry na sali Stradi, nije za odoleti, uzivaj malo u tome sto si postigao.:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Konsultovao sam drugare, Mali problem je sto od njih (ipak ja poznajem samo par ljudi) niko nema bas Lowther ali su nasli lika sa Lowtherom, :)  Oni imaju neke druge FR ili su imali kako ko od njih i detaljno mi opisali iskustva . Pa de bi ja znao sve ono , to niko nema u Srbiji a da ga ja poznajem.

Ima i skrstic sad neka iskustva od kada se ja igram sa ovim plus sam mu dao   skretnicu sa malo vecim vrenostima od ovih da proba sa njegovim Fostexima samo sto me on zeza a nece da mi kaze prave utiske. (tome sluze drugari). On je eto ostavio blagi slope sa jednim kondom od 1mf a ne skretnicu ali potpuno opravdano jer se ispostavilo da su Fostex-u FR i Lowther-u  dosta razliciete karakteristike od 10000hz pa navise ostalo za temu nije bitno.

Vrednosti elemeta su kod mene 0.68uf, 3.6uf i 0.08mH , Vrednost prvog konda treba da bude 0.73uf to nemam, ja sam probao sa 0.68 i 0.78uf i ostavio 0.68uf. To je -6db na Fx a za -3 bi bilo 1uf , 0.5uf i 0.11 mH. 

Skinuo otpornike za atenuaciju jer je bolji zvuk sa atenuatorom . Kada budem siguranan da sve ostaje mozda nabavim trafoe za atenuaciju.

Dobio sam jos jedan savet ne od njih vec od jednog Nemca a to je da mi prigusnica bude nesto vece vrednosti od one koja treba, znaci u mom slucaju ili 0.085 ili cak 0.09mh. Kaze mi da su bolji rezultati.

Kao sto sam vec rekao nece ljudi da se exponiraju  zato nema podataka javno na forumima tako puno ali eto sad ima malo kod nas, :) . 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zen Mod said:

da se razumemo - jedan kond jeste skretnica

zove se visoki propust ,  6db/oct

po Q faktoru su najpoznatije Butterworth i Solen-split

pa zar i ti sine Brute :doh: ... ovome se od tebe nijesam nad'o. :nonono:

Uzgred, da je to skretnica ne bi se zvao visoki propust(HP) već skretnica ...  zar ne ?  :character13:

Skretnica(u audio tehnici) je električno kolo koje signal sa svog ulaza deli(razdvaja) na 2 ili više signala na svom izlazu, na osnovu frekvencije. Filteri su samo jedan od elemenata skretnice, a nikako skretnica. 

'beš teoriju kola, sve kum do kuma, svi bi nešto da kumuju ... al' dokle god se u teoriji kola to ne promeni, ovo je VF flter ili  HP filter ili visoki propust, bez obzira kako ga vi zvali 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...