Jump to content

Eksperimentalni kabineti


ZZZ

Preporučeni Komentari

ne znam, pitam.

nije dejavu.

koliko ja znam n i k o još nije probao 15"-ke u A.D.E. / A.R.U. a da je to i objavio na netu.

nisam baš ugrožen sa nemanjem Tannoy zvučnika za duuuugu penziju (fabričke 12"-ke) a slušao sam 15"-ke u raznim kabinetima/nekabinetima (kod tebe WAFfriendly, kod Wolanda MLTL,Ferencove buriće, Lacikine Westminstere, fabričke Berkeley, Ardene. Pa i leeepo urađene BR kutije od 120kg za @stankosa u Melencima.

...i SVE su mi se dopale.

Ono što me zanimalo kao vlasnika pola kvarteta 15"-ki da li se mogu napraviti u nekoj ARU/ADE varijanti a da stanu u normalnu sobu za normalne pare, vredne eksperimenta?

P.S. od svega nabrojanog mi se ipak najviše sviđaju Burići, da se niko ne uvredi ali oni su mi em preveliki za sobu em mi je preskupa skretnica sa Duelund delovima...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, Zflazar said:

Zoki, da li bi ovaj A.R.U / A.D.E. imalo smisla probati sa 15" Tannoyima?

Da. Ali samo u jednoj od ove 2 verzije. Ovaj kabinet kod mene je manji zbog toga što jedinica neće raditi u donjem niskom opsegu. Mislim moze i sa oba ova tipa akustičke korekcije ALI će kabinet opet biti veliki i više kao kocka.

Ako se tanoy planira koristiti kao centralni koaksijalni driver onda moze i jedan i drugi sistem u manjem kabinetu. Pa dodati u drugim kabinetima ostala LF područija. Ali pretpostavljam da nisi tako zamislio već da tanoy radi sve.

U tom slučaju kabinet je mnogo veći, i koristi se samo A.R.U. umesto bas refleks otvora, to je ovaj "prozozor". Bez ovih krugova unitra.

Ako odgovaraju TS parametri za Tanoy bih preporučio savijeni Voigt kabinet. Sa mobilnim portom. Da se ploča skida pa da se moze lako montirati i obični port (ili portovi) a i A.R.U. Ito bi mozda bilo najoptimalnije rešenje sa tim da ostaje problem skretnice kod tanoya pošto je horna za HF em metalizirana iznutra, em hiperbolična sa jakim pojačanjem i velikom direktivnosti. A i jača je od drivera za LF za oko 15db minimum. Takav kabinet sam već pravio ali za drugi driver. Odlično se ponašao i nema razloga da se na osnovu Tanoyevih TS parametra prilagodi i za taj driver. Ali kazem to je validno samo za LF i mid područije, tonalni balans i gornji deo spektra, jet itd ti zavisi od skretnice...

Mene još čeka da napravim 4 kabineta tog tipa... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, prophet said:

ARU da, ADE mislim da ne.

Moze i jedno i drugo ali ce kabinet biti veliki. Ništa manji od običnog portovanog kabineta koji diktiraju TS paramertri. Samo će mu oblik biti "nezgodniji" za smeštanje u prostor težiće nekoj kocki. To je ako se zeli da zvučnik radi i one niske F.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, Zflazar said:

Ne ovo u temi je potpuno suprotno od toga sa linka. To je front horn loaded kabinet, a iza zvučnika je dodao neki tip ARU. Medjutim veoma je loše fotografisano i nedovoljno dobro objašnjeno. Jednostavno nema dovoljno informacija i onaj ko bi to hteo da pravi puno rizikuje. Ostaje mu samo reč tog čoveka koga nikada nije upoznao, i 2 nejasne fotografije...

tu ide znak implikacije => ne praviti to...

Ta horna spreda samo pojačava tonalni debalans izmedju srednjih i visokih koji je već prisutan. Mozda je OK za jako velike udaljenosti tipa 20-30 metara ali za kućne uslove od 2-3m udaljenosti po mišljenju to je pogubno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako razmišljaš u pravcu korišćenja ARU jedinice. Moze se upotrebiti u svim portovanim kabinetima. Jedan tip sam opisao gore to je takozvani tqwt. Veličina kabineta je orijentaciono (zavisi od TS parametra) kao kod Zenovog kabineta za RCA LC1.

Drugi tip je klasični portovani, samo umesto porta ide ARU. Kabinet je sa zakrivljenim ivicama (old school design, proverio Olson i dao razloge u knjizi gde analizira tipove kabineta). Zapremina zavisi od TS parametra. Visina na kojoj je ili port ili aru se odredi MJK programom. Takodje i pozicija drivera i ispuna kabineta. Kao primer tog tipa kabineta mogu se uzeti Goddmansovi kabineti koji su sa ARU za 15in drivere. Ili RCA port kabineti za LC1 samo sto je umesto porta ARU.

A front hornu mozes po potrebi i opciono dodati ispred drivera. Za bilo koji od od tipova kabineata.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam slusao i radio sam sa duelund elementima. Mogu da kazem na osnovu iskustva da su to odljično i ručno izradjeni elementi. Visokog kvaliteta. To se odmah da uočiti i pri slušanju. Medjutim elementi su veliki. Sve je to predimenzionirano i veoma robusno. Napravljeno da traje. Ti elementi su uglavnom za eksterne skretnice koje imaju vece kutije nego mnogi zvučnici. :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

evo neko je trazio far field i oba kanala. Worst case, 12m2 stakla, kabineti 15cm do zida. skretnica koju sam opisao gore u temi, distanca oko 3m. FFT sirovo. (ovo sto se kao vidi dole ispod 100Hz, to ne postoji u stvarnosti.) Rezano sve ispod 130Hz sa 12db/oct. Probni setup verovatno će biti izmena...

Sad mi ide C. Basie sa onim fascinantnim duvačima - crash, bez zamora i pritiska :)

3m.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 minutes ago, Alex said:

duelundCAST300uf.jpg

Pa ovi koje sam ja ugradjivao nisu bili toliko veliki... To su oni najveći. Gospodo ako zelite tako nešto motslice u šake, materijal, literature, dielektrične konstante materijala, folije, žice i ostale trice pa u radne pobede. Nema tu tajni. Duelund baš i radi na tradicionalni način oni to i ističu. Ako je Tesla mogao sam praviti kondenzatore moze i diy scena u srbiji... Ne?:oldtimer:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Zavrsio neku pocetnu skretnicu, za probu. Potrebno je sacekati dok ne napravim i LF kabinete sigurno ce tu biti korekcija. Ali ovo mi je za probu da mogu malo da poslusam onako ustinuto u basu. Moram zameniti i neke elementa na skretnici kada zavrsim posto je ovo haos. Ovo je primer kako to ne bi trebalo da izgleda... :icon_mrgreen: Ali to sam jedino imao da od necega krenem. Zamenom bipolarnog C napravljenog od serijski vezanih 220uF elektrolita se dramaticno poboljsala situacija u celom opsegu na bolje.

Ovih dana rasklapam, i prenosim kuci, moram da dodam jos tockica dole na postolje za svaki slucaj. Nervira me sto moram da drzim ovaj haos od elemenata dok ne zavrsim ostale kabinete i ne definisem vrednosti elemenata. Tek posle toga cu napraviti posebnu kutiju za skretnicu.

Kada nema direktivnosti horne za visoke, onda je primetna direktivnost iz centralnog zvucnika, cija membrana je u sustini horna. Napravio sam ovaj mali dodatak od prozracne sinteticke krpe za pranje, koji za sada stoji spolja. Trebalo bi ga postaviti iznutra. Smanjuje direktivnost. A ne oduzima previse od originalnog tona. Na merenjima se sa i bez, jedva vidi prisustvo ovog dampera ali se da osetiti pri slusanju. Dizajn sa mogucnoscu promene ugla se pokazao korisnim narocito kod refleksija od poda centralne jedinice. Za sada sam ga blago pomerio da "bije" ka gore, suprotno od parketa bez tepiha...

kabinetima ne smeta malo prostora iza. Ali ovim Karlson hornama smeta ako imaju nesto sa strane. Bolje je da stoje dalje od bocnih zidova. Isto kao i u brosurama gde su kabineti postavljeni van uglova.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...