Jump to content

C3m WOT/SUT preamp


Zflazar

Preporučeni Komentari

Tu je osnovno pitanje koliko Hy ima primar tog trafoa. Malo sam razmatrao C3m parametre u razlicitim verzijama. Neki minimum Lp je 30Hy ALI samo sa baterijskim biasingom (9V cca. punjiva baterija). Sa RC kolom u katodi to je oko 60Hy. Nema drugih osetljivih vrednosti elemenata. Sa recimo 15Hy jako izoblicava load elipsu, uvodi velika izoblicenja na donjem delu spektra, pravi jako pomeraj faze od 80stepeni i veliki disbalans snage na donjim delovima spektra. U sustini tipicno ponasanje cevi. To se sve prenosi duboko u centralni deo spektra...

Najbolje se ponasa sa 60Hy ili vise. A mislim da Lhundall ima vise tipova trafoa koji mogu prihvatiti oko 30mA struje kroz primar i oko 50-60Hy 1:1 odnosa. Onda se sa baterijskim biasingom dobijaju stvarno top rezultati

Saljem dijagrame.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

merio profi LC metrom, pokazuje 90-tak Hy

Na žalost nemam mogućnost menjanja gap-a na ovom trafou jer je zaliven pa se iskreno nadam da mu 18mA DC struje neće vrljavo namagnetisati jezgro da mi zamuti vodu.

Ako se to desi, nevermind, ima u rezervi još dva plana, jedan podrazumeva WOT sa Ecijevim SE trafoima motanim za ovu namenu a drugi podrazumeva WOT sa Tamurinim trafoima kakvi su u Zenovom WOT-u kod Igora. Potonji su pri ruci zabave radi i pozajmljeni su iz Trafoteke Grau.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobra vest sto se tiče Hy-s primara. Ali u pravu si za gap. Mozda da nekim drugim metodama prethodno ispobas da li reaguju na protok struje? Zbog toga sto ako je to prevelika struja za taj trafo jezgra ce se trajno namagnetisati i ostetiti. Mozda uopste i nije predvidjen za DC komponentu? Tu jednostavno mora doci neki gap.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

bilo koji materijal (Izuzev jako nisko permeabilnih jezgara) mora jednostavno imati procep kada prima DC komponentu. Sto je veća permeabilnost veći mora biti i procep. A kod nekih jako permeabilnih ne pomaze nikakav procep - jednostavno nisu za primenu gde kroz namotaj prolazi bilo koja struja. Napisao sam Izuzev jako nisko permeabilnih jezgara tipicno oko 200 jedinica permeabilnosti. Ali sa takvim jezgrima jako teško ili nije moguce postici dvocifrenu vrednost u Hy ni bez procepa...

Ja bi pre tu stavio prvo Ecijeve trafoe. Masivniji su i tu postoji jako mali gap cak i ako nema tanke izolacije izmedju C blokova.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nek ide život, prvo ide hipersil tvc, pa posle ostali trafuljci redom.

šou program počinje verovatno oko uskrsa dotle imam posla i posla. Ako dotle ugrabim vremena, spojim napajanje, polemim sitnu boraniju oko lanpe, pa onda zabavaaaa :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Graf za optecenje trafoom. Na 20Hz 30Hy je ova debela elipsa, 60Hy je tanja. Plava je na 1KHz. I 5W linija snage. Pri ulaznom signalu od 4V p-p. Biasing oko 9.2V baterija. Rk (Ck bajpass) biasingom, losije se ponasa mnogo veci je fazni pomeraj preko 50 stepeni sto je neprihvatljivo, i velika izoblicenja na niskim Fo ispod 100Hz. Pretpostavljam da je to zbog toga sto se baterija ponasa kao jako veliki C i prakticno izlazi iz opsega interakcije sa anodnim opterecenjem. Vrednost kondenzatora u napajanju nije kriticna ovde je 47uF. Trafo 1:1 je opterecen na sekundaru sa 6.2K i 47K sledeceg otpora. (Sa izracunatim oko 7.2K u praleli sa 47K za oko 6.2K daje veca opterecenja od predvidjenih 6 do 6.2K na 1KHz). Ovo je tipično ponasanje triode sa transformatorom u anodi.

xfrm load.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

hvala puno na podršci DIY zajednice, kamo lepe sreće da imam više vremena da ovo ide bržim tempom u realizaciju.

Eci mi je juče završio sluminijunske 6x4 L-profile na kojima će stajati napajanje i preamp u razvojnoj fazi: iskojio na meru nosače protobordova od plexiglasa, izbušio rupe za mrežni utikač, mrežni prekidač, osigurač, XLR umbilical chord PSU-preamp, rupe za RCA konektore ulaza-izlaza... :)

media-share-0-02-04-26789fdeb85b6694e03cdc0434fb55a7a105b77cb73c56d40d6a166e5a9eb2b1-Picture.jpg

media-share-0-02-04-44b1e25a34fb2de32b4bd2009d864279e5e52d05f3f370a1f2fee9e6f56af4e1-Picture.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6X4 je bas dobra ispravljacica. Meni se vise zvucno dopala od ostalih u tom nekom nivou max. struje. Ko zna zbog cega? Mozda zbog manjeg i kompaktnijeg balona? Bićeš zadovoljan tom malom elegantnom ispravljačicom sigurno. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

moj lapsus, 6X4 je bila dimenzija L profila, tj 6X4 cm, mada ni ova sugestija za 6X4 ispravljačicu nije uopšte loša :) 

ne znam samo da li je imam u furdi ali vidim da ih ima i u prodaji za veoma razumnu cenu. Jedino ne znam gde da nabavim podnožje za nju? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da se pohvalim malo, bio sinoć vredan i spojio radnu površinu od pleksiglasa sa aluminijumskim okvirom i donjim delom. Pošto sam u deficitu sa preampovima, uzeo sam TVC i povezao ga kao pasivan preamp.

danas palo prvo slušanje između dva posla, bez mnogo očekivanja drastičnih promena u odnosu na prethodni Ferenc-TVC.

Međutim nelezivraže, razlika dupe-i-oko u korist ovog. Ima istu ekstenziju prema dole kao Kasetoven, bolju mikrodinamiku, za nijansu oštriji u prezensu ali ozbiljan teškaš za ring spreman.

E da mi je neko rekao da može LOŠE/neadekvatno ožičenje TVC-a da toliko utiče na zvuk rekao bi mu daaaAAJneseri, ali sa ovom punprofilbakarnom liznutom sa srebrom iz bratske švajcarske konfederacije ovo svira totalno drugačije u odnosu na prethodnu spravu.

Idemo dalje!

...zabava tek počinje :)

WP_20170404_14_56_20_Procompressed.jpg

WP_20170404_14_53_16_Procompressed(1).jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

uhvatio večeras malo lemilice i bušilice, pričvrstio bočna alu-ukrućenja na protobord, montirao trafo, podnožje za 6x4, pločicu za filter/time delay/grejanje, povezao neke žice, proverio da li prigušnice staju na pločicu. Da li da ih pomaknem nazad na ploči dalje od torusa?

WP_20170412_22_42_54_Procompressed.jpg

WP_20170412_22_43_30_Procompressed.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...