Jump to content

Napajanje opearacionih pojačala sa jednostrukim napajanjem


kan042

Preporučeni Komentari

Pokušavam da napravim buffer sa OPA (operaciono pojačalo) napajano sa jednostrukim napajanjem. Iako sam na dosta mjesta našao kako to uopšte ne bi trebalo da bude problem kod mene nije tako. U prilogu je shema po kojoj sam radio. Vrijednosti su uzete sa nekih primjera i  vjerovatno nisu idealne ali računam da bi ipak trebalo da radi. Ulazni kondenzatori su 100µF zbog prethodnog sklopa (digitalni pot), i opet uzeti s nekog primjera. Za probu sam izostavio digitalni pot i signal dovodim sa PC-a direktno na ulazne kondenzatore. Jednostruko napajanje diktira izlazno pojačalo.

58c57504b9b77_OPAsinglerailPSU.thumb.png.7161f21a6e327ba061bed2b31aad1e71.png

Nisam našao puno primjera sklopova OPA sa jednostrukim napajanjem. Negdje se koristi buffer za stvaranje virtualne mase a negdje samo pasivni elementi. Mene sad interesira par stvari a mislim da će biti interesantno i širem krugu, pa molim da podjelite svoje znanje i iskustvo u izradi ovakvih sklopova.

Konkretno:

1.       Koji su OPA sa jednostrukim napajanjem u rasponu 5-15V pogodni za audio primjenu?

(Kakav je LM358?)

2.       Kako izvesti jednostruko napajanje OPA koji nije predviđen za jednostruko napajanje?

(naglasak na pasivne elemente)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 12
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Hvala Alex,

Ovo je jedno od rješenja koje sam i sam pronalazio na internetu. Meni treba bafer sa pojačanjem 1 pa je valjda malo drugačiji sklop. Nisam siguran da sam djelitelj napona stavio na pravo mjesto ali jedino ovako mi je bilo logično. Otpornik spojen na djelitelj napona i ulaz sam isto našao negdje kao poželjan zbog stabilnosti pa sam ga stavio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bi bilo lose da se zna za sta je bafer.

Pride, pojacanje je jedinicno, pa sa te strane nema opasnosti za oscilovanje, faza je pomerena manje od 100 stepeni, pa je fazna margina dovoljna.

Ostaje frekventna nestabilnost, i eventualno los slu rejt, koji moze da poveca fazni pomeraj na visim frekvencijama.

Kod bafera za audio potrebe je poprilicno komotna situacija po pitanju stabilnosti....problemi su od 1-100MHz

 

Inace, gornja sema moze da se doradi, 220k se zameni kratkim spojem, delitelji mogu da budu 10k, izlazni otpornik stotinak oma, na ulazu i izlazu kondenzatori, zarad odvajanja dc signala..

 

Napajanje moze da bude relativno prosto, malo predimenzionirana opcija je linearni regulator plus post regulator, mada su savremeni opampovi sa velikom otpornoscu na ripl napajanja, sa velikim PSRR, pa je linearac sasvim dovoljan, uz par tehnika blokade napajanja multilejer ili keramickim kondovima blizu linearca i blizu opampa....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala vladd. Kada sam prvi put pravio sklop i nije radio kako treba, prepravio sam sklop baš tako s tim da su vrijednosti elemenata ostale iste. problem je bio kad sam isključio napajanje a sve je nastavilo da radi. U prvi mah sam mislio da "drže" kondovi u napajanju ali kad sam bolje pogledao ispalo je da su ulaz i izlaz direktno spojeni i signal je nesmetano prolazio. U ovom slučaju pojačalo, pretpojačalo i izvor su na neovisnom napajanju a digitalni pot nije ni spojen. U stvarnim uvjetima će biti drugačije. Bafer je spojen da odvoji digitalni pot od sljedećeg stepena i nije potrebno pojačavati signal pa ako zadovoljava prvi uslov onda je OK. Probaću sutra napraviti te izmjene a mislim da ću naći i LM358 iako sam negdje pročitao da je skroz loš za audio.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, ulaz je neinvertovan a povratna sprega je negativna, za razliku od slike sa 741..inace je sklop bajpasovan :) 

Lm 358 je pojacavac opste namene, da kazem prostih signala, najslabija karika je za audio..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za sada sam samo smanjio C11 i C13 na 100nF. Svira već neko vrijeme i ne primjećujem izobličenja. Jučer su se izobličenja pojavljivala nakon nekoliko minuta.

Da li sklop ima svrhu ako je bajpasovan?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih se, prvo, poigrao sa referentnim naponom, zavisno od  ripla napajanja, smanjio bih otpornike od 100K, i odredio kondove da imaju rc konstantu koja eventualno smanjuje ripl. Ili prosto ostavio velike kondove. To je recimo fina lokacija za tantal kondove.

Izbacio otpornike 27k, uveo otpornik u povratnoj sprezi od 10-100 oma(zavisno od load-a), i - ulaz zakacio sa 20-ak koma na masu. Zamenio mesta ulaznom i izlaznom kondu, ili koristio dva identicna, recimo 22uF.

I limitirao struju bafera, rednim otpotnikom na napajanju cipa(sto je opcija za simetricno napajanje), ovde radje izlaznim otpornikom, par desetina oma...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih najpre potrošio još jedan operacioni (ne mora da bude hi class, obican 741 ili slican) da generiše virtualnu masu (jedinicni pojacavac), a razdelnik napona bih stabilisao sa tri vrste kondenzatora (Elektrolit moze i tantal, stirofleks i keramika). Ako se ja dobro secam single supply op-ampovi pate od velikh problema ukoliko nije stabilna virtualna masa! Nikako ne bih povecavao otpornike u razdelniku jer se time slabi struja kroz razdelnik napona, a time je ceo sklop podlozniji smetnjama.

 

Mojih 2 dinara druže na zadatu temu!

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala vladd i Aleksandar Car. Svakako ću smanjiti vrijednost otpornika u razdjelniku jer sam negdje našao da je 100K već granična vrijednost.

@vladd opet nisam siguran da li će s tim izmjenama sklop postati neinvertovano pojačalo umjesto bafer. Uzgred već i sam razmišljam da ipak stavim sklop sa pojačanjem ali tek kad ovo istjeram do kraja i budem siguran da mi treba pojačanje.

@Aleksandar Car zbog jednostavnosti cjelokupnog sklopa htio sam izbaciti dodatnu komplikaciju pa sam odustao aktivne virtualne mase ali to je interesantno za samu temu pa evo i od mene mali doprinos
https://tangentsoft.net/elec/vgrounds.html

U gužvi sam s poslom pa ću tek poslije podne moći da se Sigram i probam.

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...