Jump to content
Sign in to follow this  
kan042

Napajanje opearacionih pojačala sa jednostrukim napajanjem

Recommended Posts

Pokušavam da napravim buffer sa OPA (operaciono pojačalo) napajano sa jednostrukim napajanjem. Iako sam na dosta mjesta našao kako to uopšte ne bi trebalo da bude problem kod mene nije tako. U prilogu je shema po kojoj sam radio. Vrijednosti su uzete sa nekih primjera i  vjerovatno nisu idealne ali računam da bi ipak trebalo da radi. Ulazni kondenzatori su 100µF zbog prethodnog sklopa (digitalni pot), i opet uzeti s nekog primjera. Za probu sam izostavio digitalni pot i signal dovodim sa PC-a direktno na ulazne kondenzatore. Jednostruko napajanje diktira izlazno pojačalo.

58c57504b9b77_OPAsinglerailPSU.thumb.png.7161f21a6e327ba061bed2b31aad1e71.png

Nisam našao puno primjera sklopova OPA sa jednostrukim napajanjem. Negdje se koristi buffer za stvaranje virtualne mase a negdje samo pasivni elementi. Mene sad interesira par stvari a mislim da će biti interesantno i širem krugu, pa molim da podjelite svoje znanje i iskustvo u izradi ovakvih sklopova.

Konkretno:

1.       Koji su OPA sa jednostrukim napajanjem u rasponu 5-15V pogodni za audio primjenu?

(Kakav je LM358?)

2.       Kako izvesti jednostruko napajanje OPA koji nije predviđen za jednostruko napajanje?

(naglasak na pasivne elemente)

Share this post


Link to post
Share on other sites

universal-mono-preamplifier-using-ic-lm7

Ovo sam napravio za mikrofon pre 20 godina. Kad sam video da radi lepo, stavio sam ga i u miksetu. Radilo lepo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Alex,

Ovo je jedno od rješenja koje sam i sam pronalazio na internetu. Meni treba bafer sa pojačanjem 1 pa je valjda malo drugačiji sklop. Nisam siguran da sam djelitelj napona stavio na pravo mjesto ali jedino ovako mi je bilo logično. Otpornik spojen na djelitelj napona i ulaz sam isto našao negdje kao poželjan zbog stabilnosti pa sam ga stavio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bi bilo lose da se zna za sta je bafer.

Pride, pojacanje je jedinicno, pa sa te strane nema opasnosti za oscilovanje, faza je pomerena manje od 100 stepeni, pa je fazna margina dovoljna.

Ostaje frekventna nestabilnost, i eventualno los slu rejt, koji moze da poveca fazni pomeraj na visim frekvencijama.

Kod bafera za audio potrebe je poprilicno komotna situacija po pitanju stabilnosti....problemi su od 1-100MHz

 

Inace, gornja sema moze da se doradi, 220k se zameni kratkim spojem, delitelji mogu da budu 10k, izlazni otpornik stotinak oma, na ulazu i izlazu kondenzatori, zarad odvajanja dc signala..

 

Napajanje moze da bude relativno prosto, malo predimenzionirana opcija je linearni regulator plus post regulator, mada su savremeni opampovi sa velikom otpornoscu na ripl napajanja, sa velikim PSRR, pa je linearac sasvim dovoljan, uz par tehnika blokade napajanja multilejer ili keramickim kondovima blizu linearca i blizu opampa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vladd. Kada sam prvi put pravio sklop i nije radio kako treba, prepravio sam sklop baš tako s tim da su vrijednosti elemenata ostale iste. problem je bio kad sam isključio napajanje a sve je nastavilo da radi. U prvi mah sam mislio da "drže" kondovi u napajanju ali kad sam bolje pogledao ispalo je da su ulaz i izlaz direktno spojeni i signal je nesmetano prolazio. U ovom slučaju pojačalo, pretpojačalo i izvor su na neovisnom napajanju a digitalni pot nije ni spojen. U stvarnim uvjetima će biti drugačije. Bafer je spojen da odvoji digitalni pot od sljedećeg stepena i nije potrebno pojačavati signal pa ako zadovoljava prvi uslov onda je OK. Probaću sutra napraviti te izmjene a mislim da ću naći i LM358 iako sam negdje pročitao da je skroz loš za audio.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ulaz je neinvertovan a povratna sprega je negativna, za razliku od slike sa 741..inace je sklop bajpasovan :) 

Lm 358 je pojacavac opste namene, da kazem prostih signala, najslabija karika je za audio..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sada sam samo smanjio C11 i C13 na 100nF. Svira već neko vrijeme i ne primjećujem izobličenja. Jučer su se izobličenja pojavljivala nakon nekoliko minuta.

Da li sklop ima svrhu ako je bajpasovan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima stetnu svrhu, ako je bajpasovan na ovaj nacin. Kroz cip postoji kasnjenje signala koje se pojavljuje na izlazu, iza osnovnog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može li se onda reči da je shema koju sam prvo postavio ispravna te da bafer sa jediničnim pojačanjem treba tako spojiti i eventualno promijeniti vrijednosti elemenata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih se, prvo, poigrao sa referentnim naponom, zavisno od  ripla napajanja, smanjio bih otpornike od 100K, i odredio kondove da imaju rc konstantu koja eventualno smanjuje ripl. Ili prosto ostavio velike kondove. To je recimo fina lokacija za tantal kondove.

Izbacio otpornike 27k, uveo otpornik u povratnoj sprezi od 10-100 oma(zavisno od load-a), i - ulaz zakacio sa 20-ak koma na masu. Zamenio mesta ulaznom i izlaznom kondu, ili koristio dva identicna, recimo 22uF.

I limitirao struju bafera, rednim otpotnikom na napajanju cipa(sto je opcija za simetricno napajanje), ovde radje izlaznim otpornikom, par desetina oma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×