Jump to content

APEX BA1200


apexaudio

Preporučeni Komentari

Mile opaka ti ova makina  :respect:

moje mišljenje da se ne isplati dyanje tih jakih snagaša osim ako nemaš hrpu ogromnih trafoa i elektrolita koji čekaju svoju šansu, pošto su kod nas poludeli sa cenama novih torusnih trafoa a da ne pričamo o cenama novih kondezatora.

mada ovo bi bio odličan odgovor za audiofile sa "lenjim" kutijama koji daju ogromne pare za brand hi-fi snagaše a koji opet nemaju 00 i opet u krug

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Osnovni problem jakih pojačavača jeste jedno osnovno nerazumevanje kod korisnika. Ljudi misle da samo zato što je pojačavač jak mereno po nazivnim watt-ima da ga sada treba i koristiti tako, što je besmislica. Logika velike snage bi trebala da bude "imam veliku snagu ne zato da bih dambaro kao lud, nego zato što ako može više, lakše će se izboriti sa realnim manjim potrebama". Drugim rečima, nije stvar u velikom naponu na izlazu, nego u mogućnostima isporuke velikih struja kada i ako zatrebaju. A to ne mora nužno da bude podržano velikim svime unutra, dobar izbor izlaznih tranzistora može mnogo toga da reši i bez masivnosti, ali u svakom slučaju, sa više njih u seriji/paraleli. Primera radi, test opterećenje koje koristi Nelson Pass za recimo 100W/8 oma nominalno se neće zadovoljiti sa nominalnih 7,07 A struje za 4 Oma,  već će tražiti negde oko 12 A u stvarnosti, a to se više ne može pouzdano dobiti iz jednog para. Možda će u pikovima i isterati to, ali garantujem da će doći do promene boje zvuka pri špicevima, a o pobudi još nižih impedansi kao što je 2 Oma nema ni razgovora. Očigledno, ja u celosti podržavam Miletovu logiku snage i kako je steći.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mile, svaka čast na izboru izlaznih tranzistora, verujem da je to najbolje što se danas može dobiti u slobodnoj prodaji. Motorola/ON Semi je zakon za jake tranzistore, tu su Japanci još ovek iza njih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoji predrasuda da pojacala vece snage nisu hi-fi kvaliteta zvuka. BA1200 moze da se koristi sa manjim naponom napajanja i manjim brojem izlaznih tranzistora, a plocica po dimenzijama 260x75mm nije nista veca od prosecnih za manje snage. Postoji dodatna plocica za balansirani ulaz i limiter ako se pojacalo koristi za PA.

Imam viska plocica ako je neko zainteresovan za gradnju.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da već ne koristim pojačavač snage od 200W/8 Oma sa impulsnim udarima od 100 A, ja bih verovatno napravio ovaj u nešto smanjenom obimu, recimo 4-6 izlaznih parova i napajanjem od recimo +/- 60V, meni dosta jer imam relativno efikasne zv. kutije, koje eu koliko ja znam najlakše opterećenje za koje ja znam (nominalno 8 Oma, minimalno 6,5 oma, najveći fazni pomer -25 stepeni, 92 dB SPL/2,83V/1 m).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...
  • 7 months later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 nedelje kasnije...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...