Jump to content

Švajsovanje, lemljenje, kalaji, lemilice, multimeri..


Woland

Preporučeni Komentari

krenuo ja na tamnu stranu, i to sa veelikim ambicijama.. da bih stigao trebaju mi tutorijali za lemljenje, neke vežbice da mi zadate, linkovi na youtube za početnički švajseraj, preporuke za osnovni alat za švajseraj.. biće zabavno, slikaću plikove na prstima :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

premise:

Kvalitetna lemilica, (weller npr), kvalitetan vrh, stalno čišćenje vrha sunđerom( nikako  turpijom, šmirglom),   kalifonijum najbolje ,  dobar kalaj...

hintovi:

greješ   štampu i komonentu (izabereš  ugao lemilice gde naleže velikom površinom. Ovo na slici nije najbolje,treba više da "legne" da većom površinom nalegne). Kalaj prineseš kad je  zagrejano. Kalaj na komponentu nikako na vrh lemilice.

Elec_primer-solder2.jpg

Ne previše kalaja, ( ne ni premalo), pazi na hladne lemove. Lem treba da izgleda kao vulkan

Elec_primer-solder4.jpg

praksa, praksa, praksa,.....

I opet:

Begaj od to!

PS  Ja , kad sam imao neku mini proizvodnju uređaja, angažovao sam žene  iz proizvodnje. Mlade oči, sigurna ruka,  ispraksirane. Skalamerije  su bile  kao da su iz kalajnog kupatila izašle.

Utreniranost je čudo. Pa ni doktori ne "udaraju" inekcije , nego sestre.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:rofl: :rofl::rofl:

 

... i ja sam tako minimalno 3 puta kretao i zapalio se, ... sad imam sav pribor a znanje skoropa isto kao kad sam prvi put "kreno" :to_become_senile:

 

http://www.hometheatershack.com/forums/remotes-cables-accessories-tweaks/13000-how-solder-illustrated-diy-guide-making-your-own-cables.html

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nekad je ovaj sajt funkcionisao bez problema, sad nesto blokira. Brdo primera kako se pravilno ostvaruju najbolji kontakti.

 

https://www.google.rs/search?q=nasa+soldering&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHmobX2vDQAhXELcAKHdL1A2kQ_AUICCgB&biw=1600&bih=789#tbm=isch&q=workmanship.nasa

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Osnovno je dobar i cist vrh za lemilicu. Sa kineskim ma koliko lepo izgledali necete se bas usreciiti jer ne prenosi toplotu na podlogu dobro. Za pocetak preporucio bih najjeftiniji model Erse Typ 260 sa kosim vrhom. Odlican je za pocetnike ali i za profesionalce, ima veliku povrsinu naleganja i dobro prenosi toplotu. Ova lemilica iako je samo 16W dovoljna je za sva sobna lemljenja klasicnih komponenti. Za malo vece zahteve treba odmah preci na lemilicu sa regulacijom ali se onda pomirite i da cete vrhove trositi a nisu kao kutija cigareta.

Prilikom lemljenja vrh ne pritiskati jako podlogu jer se vrh osteti i onda ubrzo mora novi.

Tinol iskljucivo fluitin 1532, ima dovoljn o fluksa, ne dimi jako, a lako se lemi.

Sundjercic sa vodom je obavezan. uz ovu malu lemilicu se ne dobije stalak vec samo savijena zica na koju se nasloni lemilica na stolu.

Za ozbilnije lemilice treba odabrati eku koja u stalku snizava temperaturu i pri uzimanju odmah postigne temepraturu. Za ovo zadovoljstvo treba odvojiti minimum 4 zelene

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

32 minutes ago, Woland said:

svestan sam mnoštva na internetu i google pretrage, pomoglo bi konkretno: koji kalaj, lemilica, multimer, šta je osnovni alat.. u majci srbiji naravno..

Dosta ljudi je predlozilo Antex lemilicu u drugoj temi, ja poslusao i nisam se pokajao

Predlazem da na kupujes u Srbiji. Povoljnije je poruciti iz farnela direktno

 

http://export.farnell.com/antex/k98j470/soldering-iron-25w-230v-uk/dp/1760693

Za DMM preporucujem takodje farnel.

http://export.farnell.com/tenma/72-2605/dmm-handheld-auto-manual-3-75digit/dp/2499513

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Taj Antex 25W je dobra lemilica (ima ih u Kelcu), trošim je i zadovoljan sam, izbor vrhova sasvim lep. Ako nije problem dodatna crvena ja bih ipak išao na Ersu Multitip 25 (ima ih u Mikroprincu) iz prostog razloga što mi se čini bolja (držao i lemio više no jednom) a manje snage su meni lično preslabe, temperatura vrha nije problem kad se malo savlada tehnika lemljenja i dobije na brzini. Bata Bane ovu lemilicu koristi sa običnim dimerom za lampu s pijace kao regulacijom i to isto fercera bez greške. Mana obe pomenute je nešto deblji kabl al bole me baš :)

 

Što se tinola tiče trošim olovni Elsold iz Mikroprinca od 0,7mm (250gr pakovanje) i ne menjam ga, meni odličan i dostupan u lokalu. 0,7 ili 1mm je stvar ukusa, meni zgodnije da je tanji za manje komponente/padove.

 

Za ove naše pokućne varijante treba nabaviti i vakum pumpicu za skidanje komponenti, tu trošim najjeftiniju što sam našao, reda 300din, mislim u Wobiju. Vredi dati malo više novaca, ali malo, ako se nađe neka fizički veća i jača.
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obavezan dodatak i

magnifier-visor.jpg

Imali dva para uveličavajućih  pločica na preklop i jednu dodatnu  lupu.

Prepravio sam ih. Ubacio one upalječe sa LED ovkama i  dugmastim baterijama umesto out of date sijalica sa vlaknom.

third_hand_parts_holder.jpg

Kad nema nikoga da pridrži.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...