Jump to content

Acousticaly damped enclosure


ZZZ

Preporučeni Komentari

Split iz teme o Novopridoslim skalamerijama , odavde negde :

ZM

 

On 27.11.2016. at 4:16 PM, Zen Mod said:

ime je valjda jos od ihaj , jos onomad kad smo se ZZZ i ja upoznali ...... al' ko bi se sad svega setio

svirace u nemam pojma

zvucnjaka vise no prostorija , svakojako  tako da su izbori i siroki i suzeni

no , izbori se ionako svode ili na OB ili MLTL

 

recimo da bi brzo i jednostavno resenje (bazirano na sadrzaju polica) bilo Crven Ban u slomljenom MLTL , a odgore natakarena Altec 811B sa Goodmans driverima

Crven Ban spojen FR a Goodmans 6db/oct na nekih 12-15KHz

 

name of the game - dirt old school spk , moguc jedino na osnovu kvaliteta drivera

naravno da bi i , recimo , AMT legao gore ko budali samar

Ja cu uskoro da napravim neki eksperiment sa Philipsovim Acousticaly damped enclosure sistemom ili Boffle kako su ga od skora krstili a ustvari to je Hartlijev patent iz 1935.

Problem je sto nema vise tih materijala koji su se tada koristili a cu probati sa azmafonom. Nema konkretnih planova  inactrata ali je koncept poprilicno jasan.

philips acousticaly damped OB enclosure 1.jpg

BOFFLE.jpg

boffle.gif

Patent pics.jpg

Fig1207.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kod philipsa nisu kruzni vec pravougaoni, kod hartlija i kod ovih drugih boffle jesu kruzni. Taj materijal koji je koristio Hartli se vise ne proizvodi, Celotex je po philipsu i on se i dalje proizvodi ali on je krut i neporozan a ima i zamena, Sinteticki Carpet underlay je tesko naci - bilo ga je ranije. Prirodni vuneni filc ne dolazi u obzir - moljci... Staklene vune ne dolaze u obzir... Tako da ostaje azmafon kao eko materijal sa sertifikatom.

.

Mislim da je ovaj tip kabineta mnogo bolji od OB, ali uskoro cu postaviti to pa cu da izmerim sata se desava i da poslusam koliko stignem. Provericu isto sa Iskrama alniko modelom EZ1605.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, skrstic said:

Zoki jer ovo kao U-frame sa "nekakvim" pregradama od filcolikog materijala? Kutoja bez zadnje dela?

Da, moze biti i U-frame, Pa i kompresoini cab. medjutim mislim da bi trebalo da bude poluotvoreni ili polu propusni. Posto nema bas konkretnih iskustava sem veoma povrsnih, moraju se napraviti probe...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, vladd said:

Pa stavi kesicu lavande u kutiju :) 

Vuneni filc se moze naci u dve-tri gustine. pri tom je za izolaciju najbolje 0,2-0,3 g po kubnom cm, ali za eksperiment moze i gusci.

Ne vredi nista ni lavanda ni bilo sta drugo od prirodnih stvari - kada moljci pojedu vunu onda prelaze na etikete od papira. Video sam svojim ocima. To je strasno... Tu mozda jedino pomaze neki industrijski preparat, ali to je 99% kancerogeno. I vuneni filc je skup za probe

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako se koristi sa ramom kako je originalno i predvidjeno u Hartley-evom patentu, onda bi najbolje bilo koristiti poliesterski beli filc za jakne pa ako je potrebno i u vise slojeva. Jedan od ciljeva je postici bolje dampiranje i samih zidova kabineta. A to se postize kao sto se vidi i na crtezu iz patenta, kada se materijal previje preko rama pa pravi sendvic izmedu rama i zidova kutije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

17 minutes ago, vladd said:

I kao predlog, vodootporniji je od azmafona.

http://www.isover.rs/files/ISOVER List sa podacima - AF.pdf

Mozda moze, ali nije jasno koje je debljine a i mislim da je to staklena vuna... Posto je to poluotvoreni ili otvoreni kabinet, tu ce da izlaze cestice sigurno zvucnik ce prakticno da ih izduvava... staklena vuna ima kruta, kratka i lomljiva vlakna. Dok recimo poliesterska su duga postojana ne lome se i kada se usisaju dobro nece tu biti vise nikakvih promena? A azmafon je od prirodnih pamucnih i biljnih vlakana imaju i eko sertifikate, ugradjuju ih u automobile itd. Da je to kancerogeno ne bi bilo sanse da ih tu stavljaju?

Da ima da se nadje ja bih postavio Carpet underlay dobro ga usisao iskrojio i zaheftao, ali nema... Posto nema sanse da za probu pravim ramove (i kabnet ima unutra vec letvice pa bi praviti ramove sa upustom sa letvivice bio haos) bitno mi je da se materijal moze saviti i zaheftati za stranice. A azmafon mi se cini kao pogodan za tako nesto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ali jedino philips je dao neke kao mere. recimo ovaj tip sa audiokarme je dao nacrt sa 7 pregradaukljucujuci i poledjinu, a na fotografijama se vidi 10 ramova :) A nije dao ni dijametre. Uz to nije previo materijal sa strane ramova kao kod Hartlija na crtezu. ... Ni japanac nije dao nikakve mere sem dimenzija kabineta, a postavio u naopako obrnitim rasporedom nego sto je to kod Philipsa i Hartleya? Tako da je to ustvari potpuno neispitano.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, ZZZ said:

Mozda moze, ali nije jasno koje je debljine a i mislim da je to staklena vuna

Samo je crni deo staklena vuna, inace ne bi imao toliki izolacioni efekat. Postoji opcija bez tog kasiranog dela.

 

Mada je zanimljivo koristiti razlicite materijale, vuneni filc(istina skoro 10x skuplji) i koncani i sinteticki, poliesterski, malo se drugacije ponasaju prema frekvencijama, mada svi  satiru sve preko 8KHz.

E sad, cini mi se da je koncepcija nalik na "prigusivac" dizajn, rasipanja energije, pa je manje kvantove(pakete) u procepima lakse pridaviti, rasprsiti.  

E sad, da li je bitno da prigusni materijal bude cvrsto pozicioniran, ili samo pozicioniran na distanci, to ne znam, odnosno, da li je bitno da bude dodatno ucvrscen nekom armaturom, posto ga zvucni pritisak moze prilepiti u nekim zonama.

Posto ako je dolepljen i prikrucen materijal, slabije dampira, a ako je mekan, manje gustine, bolje dampira ali teze ostaje u poziciji.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vlad, tako nekako ali se moze fiksirati na fine alu mrezice kao nosace. to ce recimo i par slojeva poli vune u obliku tanegg platna drzati.

Zbog toga je i zgodan carpet underlay onaj stari podmetac ispod tepiha. on je dovoljno cvrst da moze stajati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U vezi pregrada, msm da bi odlican materijal bio obican starinski tapison (nisam primetio da je iko pominjao), onaj utaban bez dlacica, dovoljno je krut, moljci ga ne jedu, lepo se sece, mogao bi se ucvrstiti lepkom i letvicama za zidove. 

Inace, sto neko rece dizajn neodoljivo podseca na unutrasnjost prigusivaca za stoljpi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svakako bi bilo vrlo zanimljivo isprobati takav tip kutije. Evo moj Visaton B200, ako vec ne bude ubuduce svirao na dasci, bi se ubio za ovakvu kutiju :)

E sad, druga opcija je napraviti nesto nalik velikom puzu, kao b&w nautilus, ali to nije bas lako izvodljivo, tako da se vracamo na prvu opciju. A da, i ja podrzavam posebnu temu za ovo da ne bi svljali ovde...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, ZZZ said:

Pa da, to bi trebalo da bude carpet underlay. Ali nisam skoro video taj tapison...

Carpet underlay je mekseg sastava jer u neku ruku izravnjava pod i dodatno izoluje buku i temperaturu poda

https://www.google.rs/search?q=carpet+underlay&num=100&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1rby7tdDQAhXH1RQKHbGbBaAQ_AUICCgB&biw=1011&bih=654

A, tapisona/tepisona izgleda da jos ima, mada ih stvarno redje vidjam

http://www.ambient.rs/tepisoni/forza

http://www.sintelon.rs/Sitemap-1-1

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...