Jump to content

K: analogni voltmetar ugradni 0-250VAC


Zflazar

Preporučeni Komentari

kupujem analogni ugradni AC voltmetar za merenje mrežnog napona, po mogućnosti NOS ili korišćen, bitno da je ispravan, neoštećen, neolupan, da ima mernu skalu 0-250 VAC(alternativno do 300VAC).

voleo bih da je spoljnog promera 6-10cm. Voleo bih i da nije od ove kineske novokomponovane produkcije.

U estetskom smislu prednost Majci Rusiji i sexy ćiriličnim natpisima mada nisam gadljiv ni na zapadnjačko. Bitno da je funcionalno, lepo i plagendplej.

ilustracije radi, prilažem sliku voltmetra koji sam našao na ebayu koji mi se dopada ali prvo bih novce dao u domaćem okruženju i ne bih voleo da dam za poštarinu 15$ koliko traže i za voltmetar ako ne moram. Ponude na PP.

Odmah da kažem da nisam u mogućnosti da idem na berze opreme radioamatera gde navodno ima takvih stvari i da od Ivaila Cvetkova ne bih kupovao ništa na neviđeno.

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_$_3.jpg

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_$_3(1).jpg

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_$_3(2).jpg

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_$_3(3).jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A da preporucim drugi metod. Nabavis instrument sexy izgleda, za bilo koji napon ili struju, skines plocicu sa tekstom i podelom, ofarbas u belo-sta god, i na prozirnoj foliji isprintas skalu i kakva god tekst sexy slova zelis, to lepnes preko limceta i sastavis instrument.

Bolja opcija je sito stampa, ali postoje i bolje, tipa flet bed, sto je sve znacajno jeftinije od proste nabavke konkretne sprave iz inozemstva plus postarina.

E, da, kod instrumanta sa skretnim kalemom je vazna struja maksimalnog otklona, a znajuci tu struju, moze se praviti voltmetar ili ampermetar raznog opsega, po zelji.

Kazem to iz razloga, sto se mogu naci sjajni instrumenti, dobrog stanja, odlicne mehanike, samo "pogresnog" odnosno drugacije nastampanog opsega( uz pripadajuci prilagodni element-e).

A prerada ne degradira osnovne dobre mehanicke osobine instrumenta.

Za taj "neodgovorni" mrezni opseg, su se odabirali najcesce  instrumenti manje tacnosti i osrednjeg mehanizma.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

paprike koje Život Znače!

 

Slao emaIL DrMilitary-y (još) jutros, čekam odgovor, u međuvremenu dobrodošlo sve što lepo meri min 250VAC a lepo izgleda i što je plugandplay i što je u prajsrejndžu do 10-15 eura.

Ako neko hoće da mi pravi iliti da se zeza sa skalom, shuntom, nek ubaci i superhell zelenu ili crvenu LED diodu za osvetljenje skale.

...bez potcenjivanja znanja i veština, imao ja godinu dana u srednjoj školi predmet merni instrumenti na smeru fizika u gimnaziji i nije da ne bih znao da napravim sebi skalu, baždarenje i ostalo, nego me žešće jebe u životu nedostatak slobodnog vremena koje bih utrošio na neke stvari u kojima više uživam tipa crtanja i obeležavanje mesta za navedeni voltmetar na prednjoj ploči pojačala, pravljenje cetral tap based ispravljanja sa dve 833A diode ali sa dva posebna identična toroidna transformatora sa graduisanim sekundarima, bušenje rupa sa stepenastom burgijom u dobrom društvu brata i majstor PergeIštvana, so, izuzetno poštujem kako vreme tako i znanje drugih ljudi.

Ne sumnjam, da se lepo skockani voltmetar može kupiti u Srbiji  bez toga da navedene pare završe u Litvaniji/Estonijji/Rusiji plus u rukama poštara i carinika. No ako se tako desi, neće biti ni prvi ni poslednji put.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Efektivna vrednost mrežnog napona merila se, ranije, instrumentima sa mekim gvožđem. To su instrumenti sa nepomičnim kalemom kroz koji se propušta struja a magnetno polje uvlači u kalem meko gvožđe montirano na osovini kazaljke. Takav je instrument čije je fotografije dao postavljač teme. Ako se koristi instrument sa kretnim kalemom onda je potrebno mereni napon ispraviti, pretvoriti u jednosmerni napon. Na ovaj način meri se vršna vrednost napona ali na skali se mogu ispisati efektivne vrednosti napona. Nažalost, ovakva skala je dobra za slučaj da je mrežni napon čista sinusoida. U suprotnom, javlja se greška koja raste sa izobličenjem napona. Za utehu, ovaj problem imaju i dobri digitalni multimetri.    

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obrati paznju na oznaku u crvenom krugu.

To je zanak koji ukazuje na to da je u pitanju instrument sa mekim gvozdjem i on direktno meri efektivnu vrednost naizmenicne struje. Kod njega nije lako promeniti merni opseg, potrebno je menjati broj namotaja u pogonskom kalemu (koji je statican , krece se plocica od mekog gvozdja) a to je prilicno triper posao. Ali njegova prednost je sto direktno meri Uef  i u slucajevima kad nije cist sinusni talasni oblik napona (struje).

Instrumenti sa kretnim kalemom imaju oznaku prevrnuto slovo "U" podvuceno crtom, mere jednosmernu struju (napon) a da bi merili naizmenicnu potrebno je dodati diodu da bi izvrsili ispravljanje naizmenicnog napona. Medjutim, u tom slucaju instrument sa kretnim kalemom, posto meri jednosmernu struju merice srednju vrednost tako ispravljenog napona a nama treba efektivna. Sada se skala takvog instumenta bazdaru u efektivnoj vrednosti ali to bazdrenje ce biti tacno samo ako je u pitanju cist sinusni talasni oblik. Njihova prednost je sto se relativno lako vrsi promena mernog opsega, promenom dodatog otpornika.

Ja vise volim ove prve ali tebi ce verovatno biti sve jedno koji nabavis jer ce kod tebe vise  imati finkciju pokaznog instrumenta.

 

57d4d1a109095_C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_SavedImages__3(3).jpg.e8b6c12ff8b69adb1f3d3c03d1eefbe2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mrezna sinusoida ako se dramaticno deformise, bice to veci problem za pojacalo nego za instrument. Dc napon se lako odvaja od instrumenta kapacitetom.

Mada ne razumem zasto je bas 230V, mrezni napon, interesantan za prikaz. Mislim, ja bih radje neki operativni naponcic bacio na indikator. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da uprostim stvar:

-voltmetar treba da pokazuje, da citiram Bajagu "koliko ima napona u voltima" diznija u zrenjaninskoj elektrodistribucionoj mreži koja napaja moje buduće pojačalo. Ima mešovitu, informativnodekorativnu namenu, može biti i sa okruglom i sa kockastom i sa ovalnom maskom nije kritično, sem da mu visina ne premašuje 10cm zarad ugradnje inače će morati da se kači na zid pored sata-kukavice :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...