Jump to content

Vladimir Shushurin interview


Stradi

Preporučeni Komentari

Kako na mnogo mesta pise i mnogo njegovih kolega iz celoga sveta smatra isto, da se radi o  jednim od najvecih konstruktora danasnjice sto se tice lampaskih pojacala. Da li je to tacno ja ne znam ali je interview vrlo interesantan pa sam samo zeleo da bude dostupan celoj nasoj zajednici (na forumu).

ps

(ne znam kako da se ceo clanak prikaze kao slika pa ako moze pomoc jer mislim da bi bilo lakse za upotrebu .)

croatian magazine.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa nema kreativnosti bez "zdrvog" fijuka. :) 

A Susurin je odlicno naplatio sve resurse koje je sakupio. Rusku skolu, neogranicen priistup igrackama, a zatim zbrisao u Amerike da to sve kapitalizuje.

I nudi zaista veliki output primenjenog znanja, za razliku od vecine polusupljih "audiodizajnera", koji radije beze u magije, ekstrasensove i bakaluk-marketing trikove, nego da dizajniraju konkretan uredjaj...

 

I u intervjuu  je doticne bas natakao..do nivoa 90% :D 

 

Meni se cinilo znacajno manje, ali je covek na izvoru informacija, i sretao ih je na pojilu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...dakle kad Šušurin kaže da ima razlike u zvuku kad se koristi različita žica onda je to ok, jer on kaže da jeftina zvuči bolje (znači ne isto) nego skupa? citiram:

"Mogu jednostavno reći da sam jednom upotrijebio vrlo skupe žice unutar svog pojačala, srebrne sa teflonskom izolacijom, za neke mušterije kojima je proizvođač te žice isprao mozak. Upotrijebio sam tu srebrnu žicu samo za povezivanje potenciometra i zvuk je postao toliko oštar i hrapav da je to upravo nemoguće. Ja inače koristim normalnu, ne prejeftinu Beldin žicu (standardna žica solidne industrijske kvalitete, veliki američki proizvođač - op. D©). "

:P

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, radi pojacalo sa vrlo vrlo malom povratnom spregom samo u ulaznom stepenu, njemu znane topologije, koje u drugom delu radi potpuno bez povatne sprege sa ogromnim strujama, ili bar mogucnoscu ogromnih struja. Sto je vrlo, vrlo posebna situacija, odnosno vrlo specificna topologija..

Moguce je da je doslo do nekih ultravisokih oscilacija, koje su se odrazile na zvucnu sliku. I tada se to bas i ne zove samo uticaj kabla, vec uticaj specificne RLC kombinacije na ulazu u pojacalo.

 

Uglavnom, takvi, i uopste kablovi, najvise uticaja na zvucnu sliku(svojim RLC osobinama i delimicno geometrijom, vrlo specificno to sa geometrijom, preopsirno je za jasno definisanje svih varijacija) prikazuju na poziciji ispred blokova(sklopova) sa vrlo velikim pojacanjem.

Svakako da na drugim pozicijama postoje druge pojave, pri kojima kablovi vise nemaju toliko(slusno) bitan uticaj. 

Medjutim, ima frikova koji cuju kabal koji stoji pored pojacala..neprikljucen :) 

 

Uglavnom, covek je isprojektovao i umirio takav pojacavac sa jednim kablovima na kriticnom mestu, a onda je po zelji ugradio druge, sto se pokazalo lose..

Postoji razumno tehnicko pojasnjenje za konkretan slucaj i ne treba praviti od toga opste pravilo., ili uvezivati to sa butik-marketinskim-magijskim tvrdnjama proizvodjaca kablova...

Ja bih pre mogao da izvedem zakljucak da ubacivanje butik-fensi kablova moze lako da pokvari zvuk..ali to ne bi bilo korektno i vrlo spordicno se desava..

 A vrlo retko mogu da "poprave zvuk"

A opsti zakljucak je da svaki delic sistema treba da bude usaglasen sa okolnim  komponentama, ne random probanjem, vec pazljivim ugadjanjem i prilagodjavanjem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...