Jump to content

Burson V5 op amp


vbraca

Preporučeni Komentari

11 hours ago, Zen Mod said:

Znas li ti Zen kako je to bolno za vecinu..

A i sam prvi pasus deluje zastrasujuce. :D 

Quote

Carl Sagan observed, "If you want to make an apple pie from scratch, you must first create the universe." If you want to build an audio circuit, you will make the decision as to how much you will actually build yourself, and how much you will buy fabricated.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...ako ste već toliki naučnici a ovo je DIY forum sa sve načitanim konstruktorima bazične elektronike, da li ima zainteresovanih da naprave jeftiniji a bolji diskretni opamp od Bursona?

zflazar će ih rado kupiti pod uslovom da koštaju manje od 35USD/kom, da mogu da ih poredim gratis dve nedelje sa Bursonom u svom kućnom sistemu i da ćete dati za njih doživotnu garanciju?

...ili je ovo samo (opet) po običaju forumska dijagnostičkoterapijska hidrokolonoterapija po ButikKkomponentama? :P

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Quote

Besides the satisfaction of doing it yourself, are there any other reasons to construct your own op amps? Yes. First you may want some special characteristic such as very high voltage, or ultra low noise, or high output current, that might be available commercially but at very high cost.

Znaci, ne pravi se diskretni opamp radi diskretnog opampa. 

Vec se radi uz odredjenu namenu, sta se zeli sa doticnim opampom. 

E sad, to je malo teze razumeti iz pravca

1 hour ago, Zflazar said:

volem da kupim fast-food elektroniku

posto iz tog pravca ne moze da se obavi definisanje parametara opampa koji se projektuju. Znacimora da se zna sta se hoce. Pravitii opamp prema nekim "sonicnim" zeljama je specifican posao, mora da se pojaca predubedjenje konzumenta da bi konzument vec bio nastimovan na "boljitak".

 

Kao posebna stvar je ambijent u kojem se koristi opamp, da li je potrebno koristiti neke trikove koji obezbedju prednost dodatnog opampa, izdizanjem nekih opsega, bojenjem zvuka...

Obicno su fabricki opampovi sterilni sto se tice koloracijem pa je tu pitanje raskrsca,  da li uticati na toplinu zvuka ili kopirati fabricki u smislu cistog prenosa signala.

 

Pravljenje diskretnog opampa je prakticno zadatak sa ciljem...a da li je cilj posten ili ce da posluzi za profit, stvar je odluke...

A sa druge strane nije lako napraviti diskretni opamp koji dostize karakteristike spomenutih AD797, ili LT..koji su sacica dolara, a praviti za sacicu dolara...

 

Znaci, kada se pravi, pravi se sa nekom osobinom koju nemaju doticni opampovi.

P.s.

Svaki ovde napravljen riia preamp, kada mu se izbaci riaa korekcija, moze da posluzi kao diskretni opamp...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

konkurs otvoren!

sa moje strane imam da najavim jesenski projekat Pete Millett LR phono preampa. Kupujem od Pete-a pločicu, od Cinemaga prigušnice, u Mouseru elektroniku po Pete-ovom spisku, uključujući i AD797 opampove. Kad se to polemi i skutija i proradi kako dolikuje, ide opamp-rolling, uključujući i diskretne opampove u vašoj režiji a po pravilima igre definisanim u prethodnom postu. E da, treba da su pin-kompatibilni sa AD797 i fizički takve veličine da mogu da stanu na Millett-ovu pločicu bez problema.

svrha svega? Zabava, naravno.

moj interes u svemu? Finansijski nikakav sem plaćanja maksimum 35USD/komadu za opamp-pobednika bio to fabrički AD797 (12USD/kom), Vaš opamp (max 34USD/kom), ili Burson ili bilo koji fabrički opamp bilo bubasto spakovan bilo diskretan koji mogu da pozajmim na free trial dve nedelje.

Te dve nedelje će biti organizovani i otvoreni dani u mom skromnom domu gde će svako ko želi da (de)mistifikuje opamp-priču biti dobrodošao pod uslovom da želi da se zabavi.

eto tolko od mene za početak.

btw, da li ima neko za tu buduću seansu jednostruku opamp braću od OPA2111 u okruglom limenom kućištu mislim da se zovu OPA 111? :)

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_$(KGrHqV,!osE-vzqsNBJBP2,nhq0HQ~~60_1.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemoguce je u DIY verziji uraditi diskretni OP amp tih karakteristika kao sto prave proizvodjaci diskretnih OP ampova. Osnovni razlozi su:

1. narucuju veliki broj originalnih komponenti - koje potom mukotrpno uparuju. Radi se o stotinama komada.

2. pazlivo projektuju jako male PCB-ove. Tako da su ta pakovanja razumno mala.

3. vec su ispitali i pretpostavljam konkretno isprobali nekoliko topologija...

...

Moze se uraditi, istog ili boljeg kvaliteta, ALI ne brzo i efikasno i sa odredjenom verovatnocom neuspeha. Tako da je u ovom slucaju preporuka da se bez mnogo filozofiranja konkretno isprobaju primerci koji su pri ruci i da se na osnovu licnih preferenci izvrsi izbor. Posle toga hajpujte koliko hocete... :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ni tockove na kolima ne mozes da swap-ujes bez naknadnog podesavanja :) 

Mislim, protiv sam doticne zabave prostog (besmislenog)vadjenja i guranja....doticnih opampova, :) 

Sa kog mesta, sa kojim okruzenjem, sa kojom namenom i pojacanjem je doticni opamp koji bi da se promeni.

A kao posebna stvar, kod diskretnih opampova je mnogo slabiji PSR, pa je prva stvar modovanje napajanja.

 

Mogu da se urade diskretni opampovi raznih topologija, ali je pitanje jakog razloga..za toliki trud..a to svakako nije samo necija netehnicka radoznalost.. :) 

Nekoliko stotina dolara i sav repromaterijal je tu, i nije neiskoristiv, ali je vreme skoro najveci neprijatelj. Najveci neprijatelj je slab entuzijazam, da se naporno i dugo radi nesto sto je u startu inferiornije u nekoliko parametara od postojecih lakodostupnih komponenti.

Isto kao kada bih krenuo da pravim masinicu za pecanje... :)  Ima ih od 10-1000$ za svaki zadatak. 

Te stampe nisu ni toliko minijaturne, radjene su i mnogo manje(narocito je guja expert da nesto zguzva na velicinu nokta), pa nije neki problem, najveci je problem smisao swap-ovanja. 

Ja bih to nazvao "bespomocni DIY", gde se audio davljenik hvata za skupu slamku, umesto da pliva. :) 

 

Mozda je imalo smisla pre nekoliko decenija, kada su vrhunski opampovi bili retkost, prakticno strateske komponente, tesko nabavljive i pride preskupe, kada se formirao prakticno hifi, sa raznim pravcima i namenama. Pa uz neki prolazni hajp tipa "sto manje odvratnih peskovitih komponenti u lancu zvuka", da dobije neku popularnost.

 

Sada bi eventualno bio interesantan neki hibrid na keramici, da se dizajnira i izradi, naravno prakticno nemoguce diy, zbog tehnologije izrade, ali i takva komponenta mora da ima smisao u radnom zadatku..nameni.

Ali je i to preko hleba pogace, kada postoje i integralci koji pokrivaju bas sve aplikacije i prednosti diskretnih opampova.

Ne znam sto se ne krene u produkciju diskretnih procesora..za DAC recimo :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10 minutes ago, ZZZ said:

Prvo uradi i poslusaj onako kako je covek predvideo - zasto odmah i na silu samo nesto da se "menja" u originalnoj shemi a bez malo duzeg prethodnog slusanja?

..."sa moje strane imam da najavim jesenski projekat Pete Millett LR phono preampa. Kupujem od Pete-a pločicu, od Cinemaga prigušnice, u Mouseru elektroniku po Pete-ovom spisku, uključujući i AD797 opampove "...

..." svrha svega? Zabava, naravno "...

comprende? :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...