Jump to content

High End Audio konektori i kablovi


Zen Mod

Preporučeni Komentari

Okej, hvala na odgovorima, nije mi interesantno da ih motam, lemio bih ih, samo, ima li neko ideju kakva je to izolacija na provodnicima, da li je dovoljno dobra za ožičenje lampaških uređaja (ne veće voltaže od možda 600V).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Okej, hvala na odgovorima, nije mi interesantno da ih motam, lemio bih ih, samo, ima li neko ideju kakva je to izolacija na provodnicima, da li je dovoljno dobra za ožičenje lampaških uređaja (ne veće voltaže od možda 600V).

Kynar ili Tefzel,prvi 300V drugi 600V

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

au contraire, što bi rekao Dell Trotter, niko ne ide nigde zbog regala i kablova, svi mi treba da živimo i realnom svetu a u njemu neko drži gramofon na polici, neko na regalu a neko u francuskom krevetu i kupuje mu crno svileno rublje sa paškom čipkom.

Ne mešam se.

Zanimalo me samo da li postoji konsenzus oko toga koliko drešiti kesu ako napr

Idleraš košta 600€

Ručka košta 600€

Ožičenje ručke 160€

Zvučnica 600€

Speed controler 300€

Saldo 2260€

?.......€ za interkonekt?

:)

Interkonekt 160e +2kom--------------------------------------------RCA(  Marku i model,upisati po licnom izboru)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaju li kablovi - svi - svoj vek trajanja? Neki rok, nema veze i ako se meri u dekadama, tokom koga im se provodljivost i druge osobine menjaju?

 

Za automobilske znam da imaju, lično sam to iskusio, ali to je nešto sasvim drugačije, pošto se oni nalaze u neprijateljskom ambijentu sa neobično ivsokim temperaturnim varijacijama.  Posle 10 godina rada, GM kablovi na mojoj staroj Daewoo Nubiri (prepakovana Opel Vectra II) su počeli da gube kontat sporadično, iako se tokom vizuelnog pregleda ništa posebno nije moglo videti. Ipak, zamena novim istim takvim je dovela to nestanka problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je za utehu, a nije, kod svih vozila srednje klase je trend manitih managerskih usteda, pa cak i kod onih wanabe luksuz...

 Koja licna manje, izolacija sto tanja, usteda na milion vozila ihaaa....oko 10god trajanja, pucaju kao grisini, uvlace vlagu i trule.

 

Oksid i agresivna sredina, promena temperature najcesce  napada izolaciju, polimeri gube elasticnost..to je ono sto moze da osteti audio kablove.

 

U sobnim uslovima pvc moze da traje decenijama.

 

P.S.

Iz licnog iskustva, neke posrebrene u teflonu sam morao da skratim, bili su u koturu i krajeve da zalijem oho lepkom. Lakse je da  skratim pola cm, nego da se oksid uvlaci po nekoliko cm, na par godina..

 

I nakon lemljenja, obicno moram da zastitim otvor na kraju izlolacije, najcesce lepak, ili sta god sto ne pusta vlagu i ne napada srebro..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I treba da se lome koplja.

 

Uostalom, "oksidacija" je kolokvijalno navedena. Neki hemicarski forum bi izdetaljisao da li je ovaj ili onaj oksid, ili sulfat ili sta ja znam...:)

U svakom slucaju, neujednacena i nekonzistentna(haoticna) prevlaka bilo cega, ne moze se tretirati kao "bolje"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Peđa, ne bih rekao da je moje pitanje bilo kakav spin, Ne ako prihavtimo činjenicu da SVE ima svoj vek, pa čak i kabl koji provodi mali signal sa gramofona. Mislim da polako degradira čak i pukim stajanjem, e sada, koliko i kako, to ne znam. Rukovodeći se tom logikom, nedavno sam, prilikom sređivanja gramofona i ugradnje nove zvučnice, za svaki slučaj sam zamenio i kabl od gramofona do predpojačavača, stari je bio originalno dobijen sa gramofonom, ali to je bilo 1978. godine, dakle pre 38 godina. Ne mogu da procenim koliko je on doprineo, jer je istovremeno montirana i nova zvučnica, Ortofon 2M Blue, koja iako je istog opšteg tipa kao i ona koju je zamenila (LM 20) nema baš isti tonaitet, pa je teško razlučiti šta je tu šta, a da gramofon zvuči bolje, po meni zvuči.

 

A to nije ista stvar kao kada sam pre gdinu dana menjao strujni kabl od 2.5 kvadrata koji pobetuje moj stan sa razvodnom tablom u hodniku. Stari kabl je već bio skroz propao, izolacija je počela da se "znoji" odnosno da se dekomponuje, posle 40+ godina nije ni čudo - a kroz taj kabl su prolazili mnogi amperi sasvim rutinski. Kod gramofona, to naravno nije bio problem, ali je ostao problem činjenice da ja i dalje bio 38 godina star, što ne može a da nema bar nekakve posledice. Pa k'o velim, nisam jedni sa tim problemom, daj da pitam šta drugi misle, možda su drugi imali slična iskustva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Spinovanje se odnosi na post #257 i navođenje nebitnih fakata za citiran post. Koga zabole jel zemlja oblatni sferoid ili po najnovijem geoid, poprilično je to okruglo i različito od ravno.

 

Što se propadanja kablova vremenom tiče tu se slažemo. Zavisi od koječega i uslova u kojima radi. Izolacija ubrzano propada na višim temperaturama, ako je na suncu... ...dovoljno je da se zaviri u instalaciju stare veš mašine. Temperatura i vlaga urade svoje pa izolacija postane kruta i promeni boju a bakar ispod nje gotovo crn. Drugi primer je instalacija na traktoru (video kod kuma), ista priča. To se raspalo od vlage i sunca da svetla nisu ni čkiljila u jednom momentu.

 

Za kablove u sobi kontam slična pojava samo dosta sporije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Voleo bih da mu pustim tu produkciju na rf jedno 50W, kada su stojeci talasi intenzivni, energetski, pa da se cudi zasto mu se tope neutrik konektori, ili se koaks od grejanja priblizava sirmu topeci izolaciju... :)

 

To zasigurno, na svaki nacin(i merno i utiskom) brlja po zvuku, i naravno da ce se cuti razlika izmedju brljavo zalemljenih i dobro odradjenih kablova.

I naravno da treba da kupi skuplje i bolje, da ih ponovo skrlja neznanjem, pa da istrazuje i sakuplja pogresno iskustvo decenijama... 

 

*Cela Super Cables Industry je nastala i  bila rodjena, zahvaljujuci eksperimentima i istrazivanjima (na nekom)  univerzitetu u Americi.

Tehnicku opremu,ukljucujuci i kablove,radio je Robert Fulton,sve se to desavalo oko 1975 godine.

Najobicniji zvucnicki kablovi,(lamp cord) unosili su veliki fazni pomeraj ,licne unutar kablova su oksidirale i nisu bili adekvatni za ta istrazivanja.

 

Robert Fulton je napravio(konstruisao) zvucnicki kabel koristece sva moguca teh.znanja vezana za RF tehniku i tako uspeo da prenese 95Khz sa minimalnim faznim pomerajem.

Napravio je jos jedan i probao ga kod sebe u svom audio sistemu.

 

*slobodan citat iz Alan Wright/ Super Cables Cook Book

 

Citirani deo posta vvlad + * = samo kao tema za razmisljanje, sta se desava sa kablovima tokom godina,..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ovo je izrečeno kao da je aksiom, ali nije univerzalno primenjivo.. mada na temu kablova je sve dozvoljeno

Nije receno kao aksiom, nego kao zdrava logika. I upravo je univerzalno primenljivo. Ako ne postoji podatak, ako ne postoji konzistentan uticaj, merljiv ili kontrolabilan, svakako se ne moze tvrditi da je u pitanju "boljitak"..moze se tvrditi da ima nekakav uticaj, a boljitak treba konstatovati ili dokazati, na racionalan nacin, da bi bio prihvatljiv.

 

Srebro oksid, i da je bolji provodnik, mada licno sumnjam, a podatak o provodnosti ne mogu da pronadjem jednostavno, je beli prah, dok je zabudjavljeno srebro na kablovima najcesce mrke boje, pa i delimicno crne. Mozda je rec o sulfatima, nebitno mi je, ali svakako se necu radovati doticnom jedinjenju na kablu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sto se tice istrazivanja, taze je objavljeno jedno, u vezi pseudo profound bullshit izjava

http://www.independent.co.uk/news/science/scientists-find-a-link-between-low-intelligence-and-acceptance-of-pseudo-profound-bulls-a6757731.html

http://www.huffingtonpost.com/entry/pseudo-intellectual-profound-bullshit-study_us_5661acb4e4b079b2818e4020

 

 

Rad je sa vrlo ozbiljnim referencama,i naucno uradjen. Imaju imena, prezimena i reference...

http://journal.sjdm.org/15/15923a/jdm15923a.pdf

 

Pa bar sa dokumentovanim razlogom mozemo da izbegnemo neke situacije i razmotrimo neke svetsko-hipsterske audio tvrdnje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...