Jump to content

Mali zvucnici od kartonske cevi


drVelinov

Preporučeni Komentari

Srecna nova svima, najvise zdravlja i para.

Elem imam 2 visokotonca i 6 midbasova od 8cm. Hocu da napravim zvucnike koji ce stajati na stolu pored monitora. Kartonska cev je ona na koju se motaju staze pa je malo tanjih zidova nego ona na koju se motaju itisoni. Cev je 80cm, pa bih je samo prepolovio. E sad interesuje me kako da povezem basice ako stavim po 3 i jel dovoljan ovaj kartonski visokotonac za tu kombinaciju. Mislim da su basici 8 oma ali izmericu ako treba.

Evo slike drajvera :))))))

 

20160102_174909_zps52xgnscr.jpg

 

 

20160102_174918_zpsyb5ghcxb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 15
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Stavi dva 8-omska redno, to je 16 i dodaj jedan od 8 parelno, to će rezultovati sa nekih 5.33 oma što je po meni okej za većinu pojačala. Ako su zvučnici od 4 ili 6 oma, veži sve redno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Planiram damas da se pozabavim busenjem rupa pa da pitam na kojoj razdaljini da postavim drajvere.Koliko od centra do centra basica i koliko od centra basica do centra visokotonca.

Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A mogu li da stavim 2 paralelno i onda dodam treci sa zavojnim ispred njega isto paralelno? Nisam naso mnogo resenja na netu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

SAx ovo ce mu doci ko da imam trosistemac, da ovaj treci bude srednjetonac? A ako stavim jedan na kome dolazi sisgnal, a odatle vodim do druga 2 na red oce li biti u istoj fazi?

Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja nikada nisam radio od kartona. Jesam radio od dvozidne (dve, jedne manje i jedne veće) kanalizacione pa mešao piljevinu (onu sitnu), cepkani papir i lepilo i sa tim popunjavao između. Sizifov posao. Doduše, ja sam imao jednu vel'ku za 6" midbas i jednu manju za Ei visoki... I to posle visilo horizontalno...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odustao sam od kartonske cevi jer kruzni oblik ne dozvoljava da drajveri lepo legnu da bi se usrafili. Moracu da pravim kutije od medijapana ili iverice. Razmisljao sam da nalepim nesto ravno na cev ali opet bi moralo da se obradjuje. Ako neko ima ideju rado cu probati.

Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hteo ja upravo to da ti kažem odmah s početka, ali rekoh, ajd da vidim šta će iz ovog da se izrodi. Nisam siguran da znam šta zapravo želiš da izvedeš, ali ako misliš da skockaš nešto sa gomilom zvučnika koristeći se sistemom štapa i kanapa i mnogo sati nerada, onda nemam dobrih ideja... Sve moje ideje podrazumevaju podosta angažovanja a i ponešto troškarenja novcem... Been there, done that. Na kraju sam završio tako što sam kupio Kenwood-ovo pojačalo i Phiilipsove kutije i to nakačio na PC... Za 2k dinara ne bih mogao da skockam bilo kakve iole pristojne kutije.

 

http://www.kupujemprodajem.com/zvucnici-genius-28839891-oglas.htm?filter_id=8589

 

600 dinara za ovo nije neka lova a možda možeš da osposobiš ili zameniš zvučnike. Jeste da je low-Fi, ali ni one od kartona ne bi bile high-end, ne? :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja hocu da potrosim vreme i malo novca. Dosad sam pravio samo dvosistemce sa 2drajvera i merak mi je da napravim kutije sa vise drajvera pa moze biti i low-fi. Cev mi je stara ideja ali sacekace neki drugi projekat.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se mene tiče, ti moš' kako 'oćeš :)

 

Ono što ja tu vidim kao neko rešenje, tj dva...

 

Dva basa po kutiji, treći u kutiju od cipela za rezervu. Kupiti tanke iverice/medijapana pa rezati ili naručiti da se reže u trake željenih dimenzija na željenu dužinu, slepiti pa bušiti okrugle otvore odgovarajuće veličine. Sa srednje-visokima kako god ti duša ište, ne mešam se. Kutije malo ošmirglati i potom uzeti pola kile boje i valjak i prefarbati. Rezultati mogu da budu i te kako prijatni za oko. Foto strip: http://www.diyaudio.rs/topic/2385-fostex-fe126e-slikovito/

 

Drugo rešenje je da staviš sva tri basa ali jednog frekventno odvojiš skretnicom od druga dva. Dakle 2+1+srednji/visoki... To već komplikuje... Ne znam kakvu amplifikaciju planiraš?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Posto lezim kuci prehladjen da napisem odgovor, ja imam diy 2.1 sistem koji mi je nakacen na komp, pojacalo je tda 1554 cini mise , 4x15w, dva izlaza su spojena u most za vufer, a 2 su mi za satelite. E sad posto sam dobio ove male zvucnike, bio ki je merak da ih skockam za satelite. Imam neke stare trosistemske kutije sa nekim sugavim skretnicama, pa kad ih izvadim mozda mogu da ih upakujem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...