Jump to content

Integrated vs Separated


chakija

Preporučeni Komentari

Elem, moje lupetanje na temu all-in-one je neizvodljivo sa pojačalom/pojačalima koja duboko grizu u A klasu a oslanjaju se na prirodno hlađenje. Naprosto ne može da se sve fizički utrpa.

 

int_banner.jpg

 

Power Output /ch (8 ohm)    30 watts

Power Output /ch (4 ohm)    60 watts

Leaves Class A @ pk Watts 60 watts

 

https://passlabs.com/products/amplifiers/integrated/int-30a:whistling:

 

 

Eto zanimljivog projektnog zadatka... Dva stereo pojačala sa recimo 8-10W u A klasi i do 100W u AB klasi i boranija u isto kućište širine cca 440-450, visine cca 200 i dubine 450mm...

 

:spiteful:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

šta izabrati, integrisano ili odvojeno je stvar afiniteta i praktičnosti, nikako zvuka

ko voli da se igra i ko je stalno u potrazi za boljim zvukom svakako je bolja opcija amp+preamp, a kome je važniji komotitet i prostor taj će naći nekog integralca.

opet, neko voli da impresionira okolinu sa soliterima uređaja po policama, a neko minimalizam u svojoj sobi. 

međutim sve to opet zavisi i od kutija koje treba goniti. nekima su potrebni monoblokovi itd itd

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvi put čujem da je nešto falilo sa Alija. Možda u putu nestalo? Meni uvek pošalju ipotvrdu od pošte da su poslali.

Ipak je Ali jedna od najvećih firmi ( a njen gazda jedan od najbogatijih) i ne verujem da bi se igrali ugledom za male pare. To je sigurno nešto slučajno. Pa mora u tolikom broju isporuka neka i da se zagubi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možda manje žica izraženo u metrima, ali ostaje pitanje kvaliteta ožičenja. Kod integralaca, najveće pitanje i najveća muka ostaje kvalitet ožičenja i borba sa masama. Mala greška i gramofon bruji.

 

Integralni princip se malo vadi na odsustvo dužih žica i preoblema kvaliteta RCA Cinch veza (konektori), a više lemljenih veza. Svaka veza sa konktorima je njesra, lemljeno je samo najmanja njesra od svih.

 

A svaki integralac naravno nije po definiciji bolji od komponenata, najzad ni svi integralci iste firme nisu jednaki. Obe koncepcije imaju svojih prednosti i mana, trik je samo što bolje ih usaglasiti. Retko se dešava ono što je recimo H/K odlično rešio: oni su se baš istrudili sa phono RIAA ulazom, koja je po mome mišljenju jedan od najboljih ikada u integralcima, ali su to uradili tako da su ga složili na posebnu pločicu, istrudili se oko njega i posle su je ugrađivali u SVE modele, od jeftinijih do najskupljih. Ne znam ni za jedan sličan slučaj kod drugih proizvođača. I ma kako to da pojeftinjuje tu pločicu, ipak je na kraju ona skupa, pa su i njihovi proizvodi posledično skuplji od većine konkurenncije. Ovo spominjem jer se taj deo integralaca stvarno mirne duše može porediti sa većim posvećenih predpojačavača.

 

U vezi tvoje poslednje teze, u stara vremena, Marantz je nudio integralce iz serije 12xxDC (1978-1980), pa je tako, na primer, 1180DC imao IDENTIČNE ploćice predpojačavača kao i ceo samostalni 3250 predpojačavač. Pojačavač snage 170DC je imao funlcionalno IDENTIČNE pločice i snagu kao integralac 1180DC, samo su fizički bile prepakovanje tako da 170DC koristi iznutra duplo veće hladnjake nego integralac, što je dobra pretpostavka da će se snagaš terati u višim režimima od integralca. Ali, 170DC snagaš koristi jedan dvostruki koncentrični elektrolit od 12.000 uF/56V, dok inegralac koristi dva elektrolita od po 15.000 uF - više od pojačavača snage. Što se zvuka tiče, sasvim očekivano, on je de fakto istovetan, uz napomenu da integralac košta, ako se dobro sećam, nekih 35% manje od odvojenih komponenata. Ovo mogu lako da dokažem, imam sve navedene modele, pa ako je neko voljan da malo tegli, možemo preneti sve to gde treba.

 

Ovo je međutim dosta retko rešenje, jer teorija nalaže da bi odvojen pretopojačavač TREBA da bude bolje rešenje od integralca da bi opravdao sopstveno postojanje. U praksi, to ipak ostaje u domenu "probaj pa vidi". A tako je zbog cene - kutija je skupa za proizvođača, zatim mu treba posebno napajanje sa sve trafoom, opet skupo za njih, pa da bi kontrolisali cenu, trude se da u predpojačavače ugrade više funkcija, koje često imaju malu vrednosti i značaj za audio čistunce-minimaliste. Stoga se predpojačavači esto koriste da proizvođači pokažu svoje mišiće (po sistemu vidi šta mi znamo), što naduvava njihovu cenu, a to neke od njih čini nekonkurentnim.

 

Primer: Nikko Beta III predpojačavač, jedan od najboljih koje sam ikada čuo, može da juri sa kime god hoće. U osnovi, to je predpojačavač sastavljen od FET-ova, uz malu ispomoć bipolaraca u pomoćnim kolima (sastav: 36 FET, 9 bipolar, 9 dioda, 1 LED, 3 zener diode). Neverovatno dobar zvuk, ali po velikoj ceni, većoj nego što bi većina ljudi platila za proizvod firme Nikko, koja svakako nema status High End-a. Zato su među najređim uređajima ikada i igde, ko ga ima na pamet mu ne pada da ga prodaje, iako nema daljinski, displejeve, itd, glot crna kutija. E, napraviti zvučno ekvivalentan integralac, iako sigurno jeste moguće, nikada nije i nikada neće biti urađeno, naprosto zato što bi koštao previše, bar za High End dresirane kupce, dobro naučene reklamama i sajmovima da su pojedinačne komponente uvek bolje rešenje, a ni ekstra zarada ne smeta proizvođačima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Elem, moje lupetanje na temu all-in-one je neizvodljivo sa pojačalom/pojačalima koja duboko grizu u A klasu a oslanjaju se na prirodno hlađenje. Naprosto ne može da se sve fizički utrpa. Kresanjem A klase u par vati, uvođenje tunel-hladnjaka i forsirano hlađenje bi omogućilo umanjeno zauzeće zapremine i onda bi se moglo utrpati još koješta navedeno, preamp, DAC i aktivna skretnica naprimer...

 

Eto zanimljivog projektnog zadatka... Dva stereo pojačala sa recimo 8-10W u A klasi i do 100W u AB klasi i boranija u isto kućište širine cca 440-450, visine cca 200 i dubine 450mm...

Klasi AB ni ne treba da ide duboko u klasu A, samo onoliko da nestanu prelazna izobličenja na veoma visokim učestanosti, kada dolazi do asinhronog prelaska sa NPN na PNP. Taj efekat ima SVAKI pojačavač u klasi AB, samo je pitanje gde će se pojaviti i izazvati intermodulaciju na nižim učestanostima. To se, po mome iskustvu, dešava negde u rasponu 80...130 mA struje mirovanja po izlaznom tranzistoru.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Definitivno su ukusi različiti i to je super stvar.

Mislim da sa integralnim pojačalom visoke klase, proizvođač ima priliku da u potpunosti zaokruži priču oko filozofije zvuka koju propagira. Mislim da je PM16 upravo takvo pojačalo. 

Imao sam kenwood-a KA-9150 koji je svojevremeno bio TOTL i koštao zlo i naopako. Sećam se da ga je crown CTs4200 drao zvučno samo tako. Citronic kojeg sade vozam kao power amp bolje mi je svirao od crown-a i od nekoliko lampaških kombinacija amp-preamp. 

Od  marantz-a nisam očekivao ništa posebno, a na prvu loptu mi je bolje svirao od amp-pre koju sam do tada slušao.

Kada bih baš hteo da budem kritičan, definitivno mu fali kontrole u bass-u, detalja u visokim koji su pomalo i rolled-off. Međutim, ni jedna od tih mana ne iskače dovoljno da bi pokvarila kompletan utisak zvučnog potpisa koji je umotan u zašećerene srednje i midbass. Pri tom baca vrlo široku zvučnu sliku i lepo pozicionira vokale i instrumente u prostoru...bem ti počeo sam da serendam previše :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znaš, novije generacije Marantz-a već odavno nemaju veze sa SAD, to je sada 100% japanska firma, pa stoga boluje od japanske bolesti zvane SEPP (Single Ended Push-Pull). Naime, najlakše je dobro upariti jedan NPN i jedan PNP, i to često daje najbolje rezultate. Bar dok ne dođe do nekih nezgodnijih kutija, kada taj jedan par više ne može da isporuči potrebni snagu. Ipak je jedan par samo to, jedan par, i može koliko jedan par može. Ko hoće, ili kome treba više, ne bi smeo da se osloni na tu koncepciju. Uprkos problemu uparivanja, tu je jedini spas postavljanje više parova na izlaz, koliko zavisi od ciljne snage. Što više, obezbeidće viši stepen tolerancije na radno opterećenje jer će i raspoloživi kapaciteti biti veći, ali će tražiti i više prostora na hladnjacima, i naravno višu cenu. Izostavljma bolje uparivanje, jer ako ste proizvođač, izlazne stepene ćete kupiti direktno od proizvođača tranzistora kao uparene na 5%, ponegde čal i do 2%, ali to će se reflektovati u višoj nabavnoj ceni.

 

Sve u svemu, sve se svodi na novac, a ne na znanje, znanja ima, ali je pitanje ima li para za realizaciju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa, teorijski, mono blokovi imaju veće odvajanje kanala pošto svaki ima sopstveno napajanje. Pretpostavlja se (ali nije sigurno) da će im i tranzijentno ponašanaje biti bolje jer nema međusobnih smetnji ("krađe" energije od strane jedne strane ka drugoj.

 

U praksi, to nije baš uvek tako, umeju proizvođači malo i da štede gde ne treba.

 

Pored toga, ima i skrivenih "spavača", a to su pojačavači koji koriste zajednički trafo, gde svaki kanal ima sopstvene namotaje i ispravljač(e), pa iako možda tako ne izgledaju, u osnovi jesu dual mono. Takav je na primer moj H/K 680 integračac, vidiš to tek kada ga otvoriš i konstatuješ dva lokalna ispravljača i dva lokalna para elektrolita.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...