Jump to content

Srednjotonci, kalotni ili klasicni?


Mihajlovic'89

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima. Interesuje me razlika izmedju kalotnog srednjetonca, i klasicnog s papirnom membranom, kakva je razlika u zvuku, i koji bi bio vas izbor, kalotni srednji, ili srednji sa papirnom membranom i sundjerastim ili gumenim vesanjem? Planiram da pravim kutije, pa me zanima za koji da se odlucim zvucnik. Kalotne nisam imao prilike da cujem..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 3
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Što se apsolutnog kvaliteta zvuka tiče, na osi, nema bitnijih razlika između kalota i konusnih membrana. Međutim, kalote obično imaju bitno bolje rasprostiranje zvuka van ose, a novije generacije imaju i manju masu membrane, lakši su i stoga često efikasniji od membrana, koje uspit imaju i faktor vibracije van ose. Ovo se odnosi na visootonce.

 

U načelu, slično je i sa srednjetoncima, uz napomenu da stvarno dobrih srednjetonskih kalota baš nešto i nema previše, a ono što ima često nije baš jeftino. Nekoliko tradicionalnih proizvođača zvučnih kutija, na počtku i na česlu sa AR, su koristile kalote i za srednje i za visoke tonove. Pošto je radni opseg srednjetonaca daleko niži od visokotonaca, problem disperzije nije toliko izražen, pa se u praksi konusni drajveri najčešće koriste kao srednjetonski.

 

Oko vešanja - tu nema šta da se kaže, gumeno je bolje rešenje, ali je i skuplje, pa ga proizvođači obilaze mahom zbog cene.

 

Po pitanjima vidim da si nov u tom poslu. Napraviti dobru zvućnu kutiju uopšte nije lako, ali sklepati nešto što koliko-toliko radi ume svako, mada često uz žali bože troškova. Nemoj se uzdati da sa par programčića za PC to može da se obavi kako valja, ne može sem pukom srećom, radije se obrati nekome ko je tome vičan, ili najbolje odmah kupi kompletan kit, u kome su drajveri već dobro usklađeni i po efikasnopsti, i po ostalim osobinama. Tako ti je vervatnoća greške minimizirana. To nije nešto što se može savladati za par poslepodneva, za to rebaju godine rada i učenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Potpuno je svejedno, nije tu da je jedan bolji od drugog. Da je jedan bolji, svi bi pravili samo sa tim boljim...

 

Za početak, kalotni pokriva područije od recimo 800 Hz do 5000 Hz, dok klasičan pokriva recimo 300 Hz do 3000 Hz, opet zavisi, to je samo primer i neki prosek, ima raznih.

 

Kakav si zvučnik nameravao da praviš? Za koju primenu, koliko velik i koliko para?

 

Za početnike je uvek preporuka da prave dvosistemac, jer je trosistemac izazov i za iskusne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 nedelje kasnije...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...