Jump to content

Technics SU-810 i popravka


Gojko

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima. Pratim ovaj forum neko vreme, doduse samo citam ali se nikada nisam ukljucio u diskusiju direktno jer nemam bas neko sjajno znanje(valjda). Elem, imam pomenuto pojacalo i uspeo sam da utvrdim da mu je crkao trafo. naime jedan od primara na njemu je u prekidu. E sada, zanima me sta i kako dalje. Generalno nisam nigde uspeo da pronadjem specifikacije, pa ni nemam pojma koliko treba da bude jak i koliko treba da daje struje na izvodima itd ( ako sam dobro video ima i dva sekundara koji daju razlicite napone. Ako iko od vas ima informaciju,predlog,savet ili bilo sta neka mi slobodno odgovori. Hvala unapred svima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Treba ti transformator snage 380W koji ima dva izvoda sa spojenim srednjim izvodom dakle 32 - 0 - 32 VAC na koje otpada recimo 350W i još jedan odvojeni izvod 0 - 5VAC, na kojeg otpada 30W (tj. tehnički minimum za izradu).

 

Tako je u originalu, zapravo točni naponi po service manualu su 31.8 - 0 - 31.8VAC i dodatni izvod 0 - 4.8VAC, ali sam ih gore zaokružio da ti majstor ne kaže la lupaš gluposti.... :)

 

Nakon ispravljača glavni naponi su +/- 42.4VDC.

 

Ako odabereš i veću snagu nećeš pogriješiti, a ako bude i koji Wat manje nije tragedija. Isto i s naponima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

moguce je (veoma , Technics ) da je zveknuo samo termalni osigurac u primaru

 

resava se premoscavanjem istog , i nije kriticno ako ce amp biti normalno upotrebljavan

 

daj dobre slike primarnih izvoda , mozda i prepoznamo izvode , pa dobijes egzaktno uputstvo sta da uradis

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ujutro vidim što noću pišem pa da malo ispravim prvu rečenicu:

 

Treba ti transformator snage 380W koji ima dva izvoda sekundarna namota sa spojenim srednjim izvodom dakle 32 - 0 - 32 VAC na koje otpada recimo 350W i još jedan odvojeni izvod sekundarni namot 0 - 5VAC, na kojeg otpada 30W (tj. tehnički minimum za izradu).

 

Inače ti je Zen dao također dobar prijedlog.

 

BTW sve što vrijedi u tom pojačalu je taj transformator, tako da osim ako pojačalo nema neku sentimentalnu vrijednost ..............

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Auh. Sad sam tek shvatio da mi se tapatalk loguje sa svojim userom, dok se na webu logujem mailom. Moracu da ispravim ovo nekako. Nema sentimentalnu vrednost, ali mi se jako svidja zvuk koji daje. Zato bih ga vrlo rado popravio. Slikacu kako sve to izgleda. Nije termalni zveknuo, proverio mi je covek koji je jako upucen u materiju. Zato sam i napisao da je jedan primarni namotaj u prekidu. U svakom slucaju cu slikati pa cu postaviti slike ovde. Hvala unapred svima za pomoc.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije termalni zveknuo, proverio mi je covek koji je jako upucen u materiju. Zato sam i napisao da je jedan primarni namotaj u prekidu.

uz svo poštovanje tom "čoveku koji jako upućen u materiju", još 1 glas za termoosigurač.

trista-i-kusur vati je malo poveća snaga da bi primarna žica bila u prekidu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, zna li onda iko gde se on nalazi. Tacnije kako da dodjem do njega i u slucaju da je on otisao, da li da ga menjam ili da ga prosto premostim?

postoje samo 2 moguća mesta, u zavisnosti od konstrukcije trafoa, ako je kalemsko telo trafoa iz dva dela (sekundar se navlači preko primara) onda je termoosigurač obično na primaru na površini namotaja primara, tu se malko teže pristupa.

u drugom slučaju, kada je jedno kalemsko telo, ume da bude šušnut između primarnih i sekundarnih namotaja a neki put ima čak i svoju fiokicu gde se ugura ispod namotaja.

sve je podređeno japanskom ludilu tj kreativnosti sklapanja/rasklapanja.

ti nemaš veze ni sa jednim, tvoje je da vidiš koja žica, tj LICNA je mrtvak i da je upratiš do kalemskog tela.

ukoliko na telu postoje ušice , prepoznaćeš termoosigurač po tome što su mu izvodi od pune žice (bela tj pokalajisana) i jedan kraj je vezan na licnu koja nije u funkciji a drugi je vezan za sekundar, to se lako pozna, spoj pokalajisane i lakovane žice.

ukoliko priključne licne ne idu na ušice već se gube pod završnom izolacijom, nju treba secnuti i otvoriti "ko svesku" na toj strani gde ulaze licne, pa se opet vide ta 2 spoja.

ukoliko postoji varijanta da žice trafoa idu na neki mali kontaktni pcb, treba isti odlemiti pa pogledati pinove trafoa, lako se vidi gde su krajevi termoosigurača.

kakogod, kada ih nadješ, prespojiš između i trafo živne. naravno, termoosigurač je samo posledica (pregrevanja) uzrok je predpostavka da je amp masiran predugo a odšrafljen ili sl..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

po ovim sličicama,

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1314281.html

http://www.hifi-pictures.net/amplifiers-home/Technics%20SU-810/platka.jpg

a ima toga dosta na netu, trafo je ipak sa pinovima na kontaktne pločice,

odlemi pločicu koja je vezana za primar, prethodno zabeleži žicu koja je mrtvak, pa kada pogledaš pinove, videćeš jedan koji

kao stoji sam a na njega su namotane dve žice, jedna u boji od primara a druga bela tj pokalajisana.

taj pin prespoji na onaj gde je mrtvak-licna i to je to.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Trenutačno ne mogu da priđem hifi-engine-u pa ne mogu da skinem SM ali evo kako otprilike na šemi treba da izgleda ako je termo-osigurač u sklopu...

(slika koju sam okačio NIJE od SU-810!)

 

post-13-0-19521700-1439540330_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

verovatno priključne pločice podržavaju nekoliko vrsta trafoa,

npr univerzalni 110/220 ili što bi se po novijem reklo 117/230 ili 240 volti i onaj koji je običan tj sa jednostrukim namenskim primarom.

kad Gojko skine primarnu pločicu, sve će mu se samo kas'ti

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo da se javim. Nazalost, juce sam radio duplu smenu, a javili su mi da danas radim opet :-( nisam imao vremena stvarno ne da slikam, nego da se naspavam. Inace, trafo ima pcb, odlemljen je i mislim da je moj prijatelj bas te izvode direktno na trafou proveravao. No posto danas opet radim do ujutru, ocekujte slike sutra, a premericu sta koji od izvoda daje. Hvala vam jos jednom svima na podrobnim informacijama i instrukcijama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, ne znam sta se desilo. Sada je normalno. Prvi put kada sam probao login preko tapatalka, primetio sam da me je registrovao umesto samo login. Mozda sam i ja pogresno dugme pritisnuo ali.... U svakom slucaju, hvala. Nije bilo namerno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Patrljak sa srednjim daje 12 oma. Ostatak nije ni u kakvom spoju. Znaci gledano u odnosu na prvu sliku, onaj patrljak, dole na trecoj poziciji i onas duzi na sestoj(srednji) izvod daju 12-13 oma. Dva duza nisu u spoju, beskonacna otpornost, kao i prvi i poslednji. Nadam se da sam bio precizan :-)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ta bangava nožica, tj skračena je spoj termalca i primara. od nje ka jednom pinu treba da imaš nešto merljivo u omima to JESTE primar.

sa te bangave tačke ka pinu gde ne meriš ništa je termoosigurač. nije ti ugao slikanja dobar,

pogledaj nekako odozdo gde vidiš kako izlaze žice iz kalemsog tela ka pinovima, na bangavu idu DVE žice, jedna je termoosigurač, adruga lakovana tj u boji je kraj primara.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...